Що відбувається з нашим суспільством, з Україною? На що сподіватися?

Уряд хоче заощаджувати. На кому і на чому?

карикатурка

Кабмін України планує радикально скоротити витрати, зокрема, на пенсіонерів, бюджетників і чорнобильців.  Міністр соціальної політики Павло РОЗЕНКО підтвердив реальність таких намірів.

 Замість 450 нардепів буде 150

Але для цього треба внести зміни до Конституції. Зате таким чином буде заощаджено 424 млн грн. Утім, багато-багато років тому за таке скорочення українці вже проголосували під час референдуму.

Зменшаться і нардепівські статки

Постраждають і народні депутати, а також їхні помічники. Та їх чомусь не шкода. У нардепів відберуть щомісячні виплати на виконання депутатських зобов’язань у розмірі окладу. Кількість їхніх помічників скоротять від 4 до 2, відповідно скоротять і витрати на цих помічників.

Скоротиться суддівський апарат, а дипломати одягатимуться за свій кошт

Скоротять кількість суддів (1,66 ставки судді на 10 тис. населення), а відповідно й апарат суддів. А з 1 січня судді так і не дочекаються обіцяного підвищення окладу з 10 до 15 мінімальних зарплат.

А дипломатів більше не будуть за рахунок держави взувати й одягати, все доведеться купувати самим.

Освіта й медицина – за гроші. Навчатися не 11, а 9 років

Змін до Основного закону потребують і норми про безкоштовну освіту та безкоштовну медицину. Їх збираються вилучити.  На думку уряду необхідно також прийняти рішення про зміну обов’язкової середньої освіти з 11-ти років до 9-ти.

Чорнобильців стане менше

Уряд пропонує переглянути зони радіоактивного забруднення і, зокрема, скасувати 4 зону радіоекологічного контролю, відповідно переглянути й виплати чорнобильцям. Безкоштовним санаторно-курортним лікуванням будуть забезпечуватися тільки інваліди 1 групи та діти-інваліди. На підвищену стипендію у вищих і середніх навчальних закладах матимуть право тільки діти-сироти, діти-інваліди, діти з малозабезпечених сімей та деякі інші.

Їдеш, навчаєшся, їси тощо – все за гроші

Скасовується безкоштовне харчування в лікарнях, виплата стипендій у  навчальних закладах, безкоштовне харчування для школярів 1-4 класів (крім сиріт, малозабезпечених та дітей-інвалідів), вводиться часткова оплата за навчання в дитячо-юнацьких спортивних школах. Таким чином заощадять 715,5 млн. грн.

Школярі, студенти не зможуть безкоштовно їздити в громадському транспорті, а пенсіонерам пільговий проїзд замінять грошовими виплатами (щомісяця їм виділятиметься певна сума, яку пільговик зможе витрачати на проїзд). Введуть також адресну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу.

Працювати доведеться більше, і довше

Учителям підвищать навантаження з 18 годин до 20-ти (від 1 липня 2015 року), а потім і до 25-ти годин із 1 липня 2016 року.

Пенсійний вік для жінок мають підвищити ще на 10 років, для чоловіків – на 5. Бо, мовляв, при прийнятті цього рішення 2011 року не все врегулювали, тому зараз потрібно вдосконалити цю норму.

Мають наміри скасувати пенсію із втрати годувальника сім’ям військовослужбовців і правоохоронців, якщо вони не воювали в АТО.

Середню заробітну плату заморозять на рівні 2014 року. Зараз вона становить 2700 грн. Від цієї цифри рахують пенсії та соціальні виплати.

Бюджетників скоротять, доплати за науковий ступінь скасують

Бюджетників знову скоротять на 3%. А ще скасують їм доплати за науковий ступінь і не будуть у 3-4 рази збільшувати оклади працівникам національних театрів, а також співробітникам академічних закладів культури (1,3-2 рази), як це робиться нині.

Пенсії заморозять

До закінчення економічної кризи заморозять індексацію пенсій. Тобто зростати вона поки що не буде. Зменшать пенсії і привілейованим пенсіонерам – від 70% до 60%. Для держслужбовців пенсії зменшаться на 373 грн., для депутатів – на 1000 грн.

Матерям доведеться виживати самотужки, виходячи з доходів

Скоротять і різні соціальні виплати. Приміром, матерям-одиночкам будуть виплачувати допомогу залежно від їхніх доходів. Зараз вони не показують своїх доходів і отримують щомісяця 310-385 грн. До слова, допомогу при народженні дитини теж видаватимуть залежно від доходу сім’ї.

Військових, міліціонерів і прокурорів стане менше, як і пільг у них  

Скоротять нацгвардію. Міліціонерів залишать із розрахунку 300 правоохоронців на 10 тис. населення. Нині їх 540 на 10 тисяч. Скоротять і прокурорів – з розрахунку 20 на 100 тис. населення. Таким чином, на вулиці опиниться понад 5 тис. працівників прокуратури.

Введуть обмеження для військових при виході на пенсію – до 60,9 тис. (50 мінімальних зарплат). А для прокурорів вихідну допомогу скасують зовсім. Скасують щомісячні виплати і надбавки слідчим прокуратури.

Військовим не компенсуватимуть оренду житла (якщо вони не забезпечені житлом). Не буде платити держава за військовими кредитами на покупку житла, як було раніше (втім, ці норми зараз все одно не виконуються, хоча й передбачені законами).

Якщо документ ухвалять, держава більше не буде компенсувати мобілізованим військовим зарплату за основним місцем роботи. Це повинен буде робити сам роботодавець.

2015-го військовим і нацгвардійцям скасують 60% надбавку, тож їхні зарплати зменшаться як мінімум на 3 тис. грн. Не будуть компенсувати військовим івитрати на обмундирування, якщо вони купували чи шили його самі, коли у військовій частині форми не було. Співробітники військкоматів не будуть більше безкоштовно харчуватися.

 

Деякі тези Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», який набув чинності 1 квітня 2014 року 

– Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабміном України. Таку допомогу будуть виплачувати при кожному народженні дитини, але в однаковому.

– Допомогу по догляду за дитиною від держави виключають із переліку державних допомог. У відпустку по догляду за дитиною до трьох років ви зможете піти, за вами зберігатиметься робоче місце, якщо ви працюєте. Але, на жаль, грошової допомоги   на дитину до 3-х років уже не буде.

Усі вищевказані зміни набули чинності з 1 липня 2014 року.

Потрібно зазначити також, що Закон ввів положення про те, що більшість пільг, зокрема щодо оплати комунальних послуг,  надаються за умови, колирозмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Станом на 01.01.2014 року цей розмір становить 1710 грн.

 

Ігор БУРКУТ, політолог:

«Перехідний період – період жертв. Ними стануть пенсіонери»

– На Україну очікує те, що через кілька років очікує на всю Європу. Річ у тім, що починається дуже серйозна криза. В інших місцях вона поки що не проявилася, а в таких слабких, як Україна, дає про себе знати. Бо індустріальне суспільство наказало довго жити. Розпочався перехідний період  до суспільства постіндустріального – інформаційного. І це вимагає від народу дуже великих жертв.

– Від народу? А не від олігархів?  

– А хто такі олігархи? Сьогодні вони є, а завтра їх нема. Хоча влада належить їм, а влада сама себе ніколи не буде ображати й обмежувати. Щоби стабілізувати ситуацію, потрібні дуже великі кошти. Їх немає. Тому нас очікує, найперше, – заморожування зарплат, пенсій і галопуюча інфляція. Далі будуть скорочувати соціальні програми. Нині багато мовиться про те, що не буде безкоштовної освіти та медицини. Хоча не все так просто як здається: безкоштовної освіти та медицини фактично й зараз немає, якщо виходити не формально, а по суті. І, нарешті, нас очікує те, що реформи, які будуть здійснюватися, проходитимуть за грузинським сценарієм. Тобто молодь буде виживати за рахунок старших. У Грузії взагалі перестали платити пенсії. Та про це не люблять говорити ті, що моляться на Саакашвілі. Але ж це саме Саакашвілі сказав таку річ: ті люди, які нормально виховали своїх дітей, з голоду не помруть. Їх прогодують діти.

Зрештою, так завжди було. Пенсії з’явилися на пострадянському просторі після революції. Якщо брати Європу, то, приміром, в Італії пенсії для простих людей  запровадив фашистський режим. А до того їх мали тільки чиновники. Боячись тоталітаризму, на це пішли й ліберали. Та лібералізм зараз закінчується, бо виникає нова парадигма.

– Може, вихід все ж таки знайдеться?

– Вихід буде, та не для всіх. Оскільки у нас відбулася революція, – а це процес не одномоментний – її тривання розтягнеться на роки. І це дуже серйозно…

– Але ж революції у світі відбуваються постійно…

– Тому єдине, що тут можна сказати: йде боротьба між минулим і майбутнім. Майбутнє, зрозуміло, переможе, а минуле має відійти. Та це не означає, що всі 70-літні мають померти з голоду. Ті, хто пристосується, у кого працюватиме голова, виживуть. Іншим можна тільки поспівчувати. Та, на жаль, чимала чистина молоді теж не зможе  пристосуватися до нових умов. Бо шанс дається тільки активній частині суспільства. Саме це призведе до того, що суспільство швидко розвалиться. Бо ж розвивається воно, як відомо, завдяки тільки незначному відсотку інтелектуалів.

– А більшість, виходить, баласт? Сумно…

 

Юрій Деревянко, депутат ВРУ, член партії «Воля»:

«Спочатку кроки до наповнення бюджету, а далі – і до скорочення соцвитрат» 

Усі кроки уряду до затягування пасків найбіднішими громадянами оцінюємо вкрай негативно. Скоротити на 27 млрд. грн. соціальні виплати найбіднішим українцям – це захід, який можна запроваджувати тільки після того, як будуть зроблені всі кроки і використані всі шанси до наповнення бюджету.

Щоби не перетворити бідних громадян на жебраків і не створити соціальної напруги в суспільстві, якою певні кола хочуть скористатися для того, щоби зіштовхнути державу у прірву хаосу, наша команда запропонувала конкретні кроки з наповнення бюджету. 27 млрд. грн. можна знайти таким чином: 1) внести зміни до Закону «Про трансферне ціноутворення», відповідно до яких ми можемо забезпечити бюджету щонайменше на 70-80 млрд. грн.; 2) підвищити ренту на нафту, газ і корисні копалини, що дасть можливість поповнити бюджет ще на 7 млрд. грн., але для цього внести зміни до податкового кодексу; 3)внести зміни до Закону «Про державні закупівлі», відповідно до яких державні підприємства повинні проводити тендери й ефективно використовувати наші державні гроші, що додатково принесе бюджету близько 10-15 млрд. грн. Бо нині через державні підприємства у сфері державних закупівель обертаються 100 млрд. грн.

Якщо вже після цього не вистачатиме коштів, тоді вже можна ставити питання про затягування пасків. Але наша команда переконана, що цих коштів вистачить ще й на інші соціальні програми. Тому й запропонували уряду абсолютно конкретні конструктивні кроки, аби уникнути соціальної напруги і не розчаровувати людей, які проголосували за демократичні політичні сили на минулих виборах і сформували демократичну українську владу. Зрештою, це стане лакмусовим папірцем для нової влади. Бо затягувати паски людям уже просто нема куди, бо цей пасок сьогодні у людей і так закріплений на останній дірці.

 

тим часом

В Міністерстві соцполітики не будуть здійснювати пенсійну реформу, документ про яку потрапив до Інтернету
Про це заявив міністр соцполітики Павло РОЗЕНКО, почитавши, мабуть, що населення думає про пенсійну реформу, яка зменшує виплати та збільшує пенсійний вік.

– В Інтернеті «гуляє» маса документів, маса матеріалів. Це навіть не документи, це якісь робочі моменти, які зараз обговорюються, – сказав Розенко. – Я, як експерт, кажу, що підвищення пенсійного віку – це шлях в нікуди. Він нічого не дає для пенсійної системи, – додав він.

Міністр запевнив пенсіонерів, що не буде зменшувати пенсії: при призначенні пенсій уряд планує застосувати інші принципи нарахування.

– Повірте, ми не будемо проводити реформи шляхом шокової терапії для суспільства. Якщо будуть назрівати якісь рішення, вони будуть здійснюватися поступово, –  резюмував міністр.

 

Матеріали підготували Людмила ЧЕРЕДАРИК, Руслан КОЗЛОВ, Галина ЄРЕМІЦА, Лариса ХОМИЧ, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *