Новий голова НБУ: хто такий Яків Смолій і чим запам’яталася Валерія Гонтарева

 

 

Призначення нового голови НБУ – одна з вимог МВФ, щоправда, отримання двох траншів на 3,5 млрд доларів 2018 року все одно під загрозою. Про це пише segodnya.ua

За тиждень до Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі (відбудеться з 23 по 26 січня), куди поїхала українська делегація на чолі з Петром Порошенком, президент вніс до Верховної Ради два подання: перше на звільнення Валерії Гонтаревої, друге – на призначення головою НБУ Якова Смолія. Інтрига з новим головою регулятора тягнулася 8 місяців: ще в травні Гонтарева заявила про відставку, пішовши в тривалу відпустку. Весь цей час президент не вносив кандидатуру нового голови НБУ, оскільки, по-перше, не могли знайти заміну Гонтаревій, а по-друге, не було впевненості, що під куполом набереться 226 “за”.Як вдалося дізнатися “Сегодня”, внесення кандидатури Смолія до Ради пов’язано з вимогою МВФ і майбутніми переговорами Петра Порошенка з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард в Давосі. Але впевненості в призначенні нового голови НБУ досі немає. У НФ ще думають, чи підтримувати кандидатуру Смолія.

Сувенірні долари і білі “уггі”

Валерію Гонтареву головою НБУ Верховна Рада призначила 19 червня 2014 року. Вона стала першою в історії незалежної України жінкою біля керма регулятора. В цілому найдовше пост голови НБУ займав економіст Володимир Стельмах. Вперше він прийшов на цю посаду 2000 року. Через два роки його змінив Сергій Тігіпко, проте вже 2004-го Стельмах повернувся і керував НБУ до грудня 2010 року. В цілому, він пробув на посаді вісім років. Другим “найтривалішим” головою регулятора став третій президент України Віктор Ющенко, який пропрацював два терміни поспіль – з кінця січня 1993-го по січень 2000 року. Ну, а “бронза” дісталася, власне, Валерії Гонтаревій – вона керувала Нацбанком з червня 2014 по травень 2017-го.

На відміну від своїх попередників, вона не була політиком. У фінансовій і банківській сфері Гонтарева пропрацювала 17 років, а з 2007-го працювала в інвестиційному секторі. Її управління Нацбанком припало на піковий кризовий період: військову агресію Росії проти України, різке падіння курсу національної валюти і стрімку інфляцію. На посту голови Нацбанку Гонтарева піддавалася жорстокій критиці з боку депутатського корпусу. Одні лаяли її за неправильну політику, мовляв, саме через Гонтареву курс гривні полетів вниз. Під час одного зі звітів голови НБУ в Раді в січні 2015 року голова фракції “Радикальної партії” Олег Ляшко, підійшовши до трибуни, навіть обсипав Гонтареву сувенірними доларами.

Інші жартували над її манерою одягатися. Так, на 45-му економічному форумі в Давосі всупереч дрес-коду і дипломатичному етикету, властивому такого роду форумам, Валерія Гонтарева з’явилася в білих “уггах”.

Треті підколювали голову регулятора її ж заявами, мовляв, в манері висловлюватися Гонтареву може переплюнути хіба що мер Києва Віталій Кличко.

ТОП-5 яскравих цитат Валерії Гонтаревої

Про курс гривні

“Нацбанк більше ніколи не коментуватиме курс. Я вам серйозно кажу. Наше завдання – коментувати інфляцію. Тому мене лякає незрозумілий для мене ажіотаж на цукор і гречку. Цукор і гречка – не імпортні товари. Ящик гречки пропаде, а в борошні заведуться мошки” .

Про проблеми з банками

“Я завжди працювала в банківській сфері більше 20 років. Я думала, що я дуже добре розумію банківську сферу. Можу вам сказати, то, що ми побачили всередині банків, змусило б, напевно, поворухнутися волоссю. Тому що це просто шоки, які там були, це було щось жахливе”

Про свою відставку

“Це буде планове звільнення, ви про нього дізнаєтесь від мене. Може бути позаплановий. Позаплановий – це президент мене викликає і каже: “А чи не піти б тобі до саду?”. Я незалежний керівник незалежного Нацбанку. У принципі, я можу відповісти: “Ні, не піти”.

Про кризу і Донбас

“Той, хто сьогодні говорить, що нічого не зроблено, не зовсім розуміє, в якій ситуації перебувала наша країна. “Злочинна влада” продалася за шматочок ковбаси і шматочок сала – 15 млрд доларів. Нам весь час розповідали, що Донецьк і Луганськ – дотаційні регіони. Тепер ми всі дізналися, що вони приносили нам 15% ВВП і 30% валютної виручки ”

Про шуби і біжутерію

“Я намагалася знайти у себе вдома хоч одну річ, вартістю понад 120 тис грн, але не знайшла. Мої жіночі прикраси, хутро і годинник не є колекційною цінністю, я їх просто ношу. У мене є три шуби, і жодна з них не коштує 100 прожиткових мінімумів. Їх загальна вартість становить близько 180 тис грн. Прикраси з дорогоцінного металу також є, але небагато – п’ять пар золотих сережок, один ланцюжок з трьома підвісками і кілька кілець, в тому числі і весільне. Усі вони коштують не більше 100 тис грн. Також у мене є шість наручних годинників (2 пластикових, 2 з нержавіючої стали, 1 електронні та 1 золоті). Їх загальна вартість також не перевищує 120 тис грн”
Економісти в своїх оцінках роботи Валерії Гонтаревої на посаді голови НБУ розділилися. Голова комітету економістів України Андрій Новак в бесіді з сайтом “Сегодня” діяльність Гонтаревої оцінює критично. “Якщо спробувати описати її керівництво коротко, то відмінно підходить слово “крах”. Крах гривні, крах банківської системи, крах процесу ліквідації банків, – пояснює економіст. – Якщо говорити конкретно, то в цьому винна чистка банківської системи, яка призвела до ліквідації майже сотні банків в країні. При цьому більшість з них можна було не ліквідовувати, а дофінансувати”.

Новак також вважає, що останні два роки в Україні тривала штучна девальвація гривні в інтересах вітчизняних експортерів. “Для них, чим дорожче іноземна валюта, тим вигідніше, тому що вони заробляють на валютний виторг. Таким чином, ці два напрямки призвели до того, що для більшості українців рівень життя впав втричі“, – підсумував Новак, на думку якого ситуація не зміниться і після призначення Якова Смолія.

А ось економіст Іван Нікітченко, навпаки, вважає, що очищення банківського ринку і його стабілізація пішли на користь країні. Крім того, в бесіді з “Сегодня” він сказав, що заслуга Гонтаревої – вирішення проблеми “ПриватБанку”, який націоналізували наприкінці 2016 року.

 

Давос і вимоги МВФ

Всі 8 місяців, поки Валерія Гонтарєва була у відпустці, в ЗМІ періодично з’являлася інформація про те, хто ж може її замінити. Щоправда, все зводилося до двох прізвищ: Якова Смолія, який з травня виконує обов’язки глави НБУ і фактично керує регулятором, і голови правління “Райффайзен банку Аваль” Володимира Лавренчука. Аж до кінця грудня тривали консультації з банківським сектором і депутатськими фракціями. І 18-го січня під кінець пленарного тижня і 7-ої сесії президент, нарешті, вніс до Верховної Ради кандидатуру Якова Смолія на голову НБУ.

Уродженець Тернопільщини, вищу освіту він здобув у Львівському державному університеті імені Івана Франка за спеціальністю “прикладна математика”. Судячи з декларації, Яків Смолій – доларовий мільйонер. Тільки на рахунках в “Укрексімбанку” у нього більше $ 3,9 млн. У банківський сектор вперше прийшов 1991 року до Тернопільського управління НБУ. Після цього перейшов на роботу в “Аваль”, а після продажу банку австрійській групі Raiffeisen разом з партнерами створив банк “Престиж”, який потім викупив австрійський Erste Bank. У НБУ на посаду заступника голови прийшов в квітні 2014 року за пару місяців до призначення Валерії Гонтаревої, а в жовтні 2016 року Смолія призначили першим заступником.

За словами політолога Володимира Фесенка, звісно, було б логічно подати до Ради кандидатуру Смолія перед початком наступного пленарного тижня (наступний пленарний тиждень і нова 8-ма сесія в ВР починаються 6 лютого – Авт.), а не після її завершення. Але, можливо, президент хоче і в своєму оточенні, і в банківських колах поставити крапку в цій тривалій інтризі. Щоправда, за словами політолога, багато в чому президентське подання на призначення Смолія пов’язано з економічним форумом у Давосі.

Там Порошенко традиційно зустрінеться з Лагард. Краще було б, звичайно, якби Смолія встигли призначити. Але оскільки переговори з МВФ дуже серйозно зависли, то, можливо, Порошенко хоче взяти Смолія з собою в Давос. І на Всесвітньому економічному форумі він вже буде офіційним претендентом на пост голови НБУ, щоб він також міг вести переговори. Нехай він не призначений, але він виконуючий обов’язки. Тобто, це без п’яти хвилин голова НБУ і Порошенко дає зрозуміти, що саме Смолій керуватиме Нацбанком“, – сказав сайту “Сегодня” Володимир Фесенко.

У Давосі, судячи зі слів прес-секретаря МВФ Джеррі Райс, дійсно планується традиційна зустріч Порошенка і Лагард. “Я допускаю, що вони обговорюватимуть хід і перспективи реформ в Україні, зокрема тих, які дозволять завершити черговий перегляд програми (кредитування – Авт.)“, – заявив Райс.

2018 року Україна повинна отримати два транші МВФ на $ 3,5 млрд. Перший, як прогнозували в НБУ, повинен був зайти на початку цього року. Однак терміни переносяться на другий квартал і, судячи із заяв заступників голови українського регулятора, є ризики припинення програми співпраці з Фондом. У МВФ, як розповіли сайту “Сегодня” джерела в БПП, висували кілька вимог: ухвалення закону про приватизацію і запуск ринку землі, призначення нового голови НБУ і “ПриватБанку”, підняття цін на газ для населення, внесення змін до президентського законопроекту про антикорупційний суд (який розкритикували в МВФ, Світовому банку і Брюсселі).

Закон про приватизацію Верховна Рада проголосувала 18 січня. Тижнем раніше Наглядова рада “ПриватБанку” призначила головою банку уродженця Чехії Петра Крумханзла. За законопроектом щодо антикорупційного суду, судячи зі слів нардепів від БПП, у президента готові прислухатися до міжнародних партнерів і донорів, допрацювавши документ до другого читання з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. А ось з підвищенням цін на газ для населення і запуском ринку землі все куди складніше – ніхто напередодні президентських і парламентських виборів не піде на такі непопулярні рішення. До того ж, судячи з міжнародної практики, МВФ неохоче виділяє гроші країнам в розпал виборчої кампанії (2019 року в Україні відбудуться президентські і парламентські вибори).

 

Пост сдав, пост не прийняв

Щоправда, як вдалося дізнатися сайту “Сегодня”, і з призначенням Якова Смолія, кандидатуру якого президент вже вніс до Верховної Ради, можуть виникнути проблеми. У НФ “Сегодня” розповіли, що подання Петра Порошенка обговорювали на фракції в четвер.

Є рекомендація Арсенія Яценюка, він його добре знає. Але він сказав, що рішення прийматиме фракція. І це правильно, ми основа коаліції – 82 голоси – вони визначають при прийнятті будь-якого рішення. Саме тому було прийнято рішення запросити його до себе на фракцію, познайомитися з претендентом вже в лютому, на початку наступної сесії, і після цього приймати рішення. Сьогодні Смолій – виконуючий обов’язки, перший заступник голови НБУ. У той же час, я особисто не знаю ні його, ні його професійних якостей, ні якості його роботи тощо“, – сказав сайту “Сегодня” нардеп від НФ Олександр Кодола.

Нардепи від БПП Вадим Денисенко і фракції “Радикальної партії” Юрій Чижмарь також сказали, що перш ніж виносити кандидатуру Смолія на голосування до зали, він спочатку повинен пройти “співбесіду” з фракціями. Тому, за словами депутатів, в день відкриття нової 8-ї сесії Верховної Ради однозначно не буде голосування за звільнення Валерії Гонтаревої і призначення Якова Смолія. До того ж, як заявив ще один “фронтовик” Антон Геращенко, і в цьому його підтримують “радикали”, було б добре, якби Гонтарева перед своєю відставкою відзвітувала за майже 4 роки своєї роботи в НБУ.

Тому навряд чи то 6 лютого буде голосування. Швидше за все, або в четвер, 8 лютого, або вже на наступному тижні (з 12 по 16 лютого – Авт.). Але у вівторок однозначно ні, я думаю, і інші фракції захочуть поспілкуватися з претендентом“, – підсумував Кодола.

У БПП кажуть, що кандидатуру Смолія президент запропонував Раді на прохання МВФ, щоб їхати до Давоса вже з напівофіційним головою НБУ. “Але впевненості в тому, що в залі набереться 226 “за”, поки немає. НФ просив собі посади двох заступників Смолія та звільнення Рожкової (заступник голови НБУ Катерина Рожкова. – Авт.). Їх вимоги залишилися без відповіді”, – сказав сайту “Сегодня” один з нардепів від БПП.

У НФ кажуть, що нічого подібного не вимагали, а з кадрових питань на фракції узгодили лише своїх кандидатів до ЦВК і на омбудсмена. “Питання двох заступників голови НБУ у нас на фракції не піднімалося і не обговорювалося.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *