Що побачимо уві сні при загрозі інфаркту, інсульту чи раку: Медики навчилися ставити діагноз за нашими снами

 

Уві сні хтось наздоганяє вас і б’є у серце – ножем, шпагою, або стріляє з рушниці?

Ви прокидаєтеся від незбагненного страху смерті – серед ночі, спітнілі, сповнені тривоги чи навіть жаху? Вас переслідують уві сні маніяки або чудовиська, ви падаєте зі скали чи з обриву? Бачите уві сні власну смерть від задухи чи удару струму? Або виявили у себе на грудях змію чи важку купу землі? Такі сни, а ще й повторювані – сигнал про необхідність обстежитися у лікаря.

Ще не так давно снами займалися лише ворожки, згодом їх узяли «на озброєння» психотерапевти. А ось тепер уже й лікарі загальної практики звернули увагу на сни як на сигнали для діагностики. Звісно, не лише на сни. Але сигнали дуже інформативні.

Уночі наш організм вільний від зовнішніх проявів. Зайнятий лише собою. Саме цієї пори він здійснює певну перевірку органів: чи все нормально, які виникають проблеми. І коли з якимсь органом щось не до ладу, він відправляє до мозку тривожні сигнали. Інколи – задовго до того, як хвороба «офіційно» проявить себе. А мозок по можливості намагається донести їх до нашої свідомості. І зробити це він поки що може лише через сни.

Науковці різних країн зібрали й проаналізували  результати досліджень: як саме наша підсвідомість намагається вказати нам уночі на проблеми зі здоров’ям. Зокрема, австрійський професор, лікар-кардіолог та онейролог (онейрологія – наука про сни) Герберт Ейхорн  вважає, що сни є маркерами (сигналами) багатьох хвороб чи станів людського організму й посилають нам певні SOS – треба лише правильно ці сигнали тлумачити.

Спостерігаючи хворих із скаргами на біль у серці, Ейхорн досліджував, зокрема, й їхні сни, в тому числі й ті, що вони бачили ще до проявів хвороби. І впевнився, що багато хто з пацієнтів, які пережили інфаркт чи інсульт або перебувають у групи серйозного ризику, бачили сни, так би мовити, на однакові теми.

Вони бачили уві сні, як хтось наздоганяє їх та вдаряє у серце – ножем, шпагою, палкою, або стріляє з рушниці просто в серце. Вони відчували уві сні незбагненний страх смерті, прокидалися сповнені тривоги чи навіть жаху. Їх переслідували сцени гонитви (симптом тахікардії), нападів маніяків або чудовиськ, страшних падінь зі скали чи обриву просто на каміння чи у безодню… Інколи вони бачили власну смерть від задухи чи від удару, схожого на  розряд електричного струму. Або їм на груди поклали змію, величезне каміння чи засипали їх важкою землею.

Саме такими сюжетами мозок намагається «достукатися» до нашої свідомості та привернути увагу до проблем із серцем. Адже вночі він отримує тільки нервові імпульси від органів і самотужки трансформує їх у зрозумілі образи, сплітаючи їх, на думку відомого вченого Алана Хобсона, в історії із єдиною метою: змусити нас усвідомити біохімічні зміни та хаотичні імпульси, допомогти нам розібратися у власному здоров’ї, немов би у відчаї посилають нам сигнали.

Тож якщо вам часто сниться щось подібне, сходіть до лікаря й перевірте, чи все у вас добре зі здоров’ям.

Зауважте, слово «часто» фахівці вживають невипадково. Кожна людина хоча б раз бачила уві сні кошмари. Їх можуть спричинити різні чинники: задуха у спальні, стрес на роботі, конфлікт удома  чи навіть незручна поза під час сну. Криваві кошмари часто супроводжують інфекційні захворювання із високою температурою – грип, ангіну. І мають разовий характер.

ВАЖЛИВО: на сни слід звертати увагу, якщо вони повторюються.

Головна ознака того, що організм надсилає нам сигнал – системність снів. Це стосується недуг будь-яких органів. Отож, коли ваш сон тривожний, заведіть щоденник і записуйте туди сни, що вас налякали, із датами.

Фахівці вирахували приблизні сюжети, які супроводжують різні захворювання. Зокрема, цим давно й серйозно займається автор монографії «Теорія сновидінь» доктор медичних наук Н.В. Касаткін. Він багато років спостерігав різних хворих, зібрав величезну кількість практичних свідчень пацієнтів і на цьому склав приблизний список снів, які можуть свідчити про конкретні захворювання.

Травний тракт. Сниться зіпсоване сире м’ясо, протухла риба, гнилі овочі чи фрукти або щось огидне на тарілці. Сниться, що ви їсте пісок, землю, щось неїстівне й несмачне, гірке чи нудотне. Сниться, що випадають зуби, виникає мерзенний присмак в роті.

Печінка, жовчний міхур. При застої жовчі чи роздачах у роботі цих органів сниться темно-червоне сире м’ясо, присмак крові чи гіркоти в роті. Бійки, поранення у бік ножем, виснажлива гонитва за чимсь або кимсь. Уві сні ви роздратовані, невдоволені, злі.

Сечовий міхур, нирки. Сниться, що ви потрапили до страшного, темного місця. Не можете вийти. Не можете знайти туалет. Жінкам сниться, що вони вагітні й відчувають величезний тягар.

Органи дихання. При проблемах із легенями сниться задуха: у тунелі, в тісному просторі, у підводному човні, на космічному кораблі, де закінчується повітря. Сниться, що ви потопаєте, в’язнете з головою в болоті. Потрапляєте в густий липкий туман, де не можете дихати. Такі сни супроводжуються сильним страхом.

Судини, серце. Спільні сюжети: страх смерті, удар блискавки, ножа у серце, давить тісний одяг.

Гіпертонія. Уривчасті, тривожні яскраві сни, часто природні катастрофи: урагани, цунамі,  землетруси. Війна. Ви або рідні засипані уламками, щосили намагаєтеся вирватися, серце сильно стукає. Велике навантаження, шум у вухах, різкі звуки.

Гіпотонія. Сни розмиті, з плутаниною образів. Людина не може підняти руку, зробити крок навіть при небезпеці, а коли треба бігти, застигає на місці й не може ворухнутися… Сниться, що витікає кров – і не можете зупинити, вас убивають, але немає сили для спротиву.

Грип, ГРВІ. Сниться бруд, брудна білизна, борсання у болоті. Крижана вода. Чи навпаки пожежа, надто гаряча лазня. Кошмари з маніяками, чудовиськами, втечею від гонитви.

Хвороби шкіри. Сниться, що по тілі повзають комахи, павуки, мухи, таргани. Ви їх проганяєте, вони не відлітають. Під шкіру заповзають личинки…

Артрит пальців рук. Не можете щось узяти в руки, утримати в руках важливий предмет: книгу, валізу, сумку…

Онкологія. Прояви її дуже різні, але може снитися один і той же сон із сильним кинджальним болем у місці ураження. Або із важким станом цілого організму: людина потрапляє під прес, під механічну пилу, що ріже її, тощо. Тіло роздирають дикі тварини. Або на повній швидкості врізаєтеся на автівці в стіну.

Неврози, стреси. Бачите себе голим у натовпі. Не можете скласти іспит. Запізнюєтеся на потяг, літак. У чужому місті не можете зрозуміти, куди вам йти. Перед вами височенна стіна, на яку ви не можете влізти.

Такі повторювані сни не обов’язково є вироком, але точно це дзвіночки, аби ви пройшли медичне обстеження. Сюжети можуть різнитися залежно від вашого характеру, способу життя, досвіду.

Багатьом хворобам можна запобігти або вилікувати, упіймавши на ранніх стадіях. Наш мозок попереджає про них, як може. Треба лише почути.

До речі

На якому боці найкраще спати?

Науковці встановили, як треба спати за різних хвороб. Раніше дітей привчали спати на правому боці, мовляв, аби не навантажувати серце. Однак нині лікарі вважають, що спати на правому боці не так вже й корисно, особливо при проблемах із травленням чи з печінкою. А от сон на лівому боці тонізує лімфатичну систему, полегшує дренаж жовчі й виведення токсинів з організму, стимулює шлунок і підшлункову залозу, зміцнює імунітет.

А найшкідливіше спати на спині. Недаремно саме на спині люди хроплять частіше за все: утруднюється дихання, знижується рівень кисню у крові й зростає ризик респіраторних захворювань.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *