Радикуліт: варто поберегтись

Радикуліт (корінцевий синдром) – захворювання периферійної нервової системи людини, яке спричиняється стискуванням нервових корінців, або нервових стовбурів на будь-якому рівні. Радикуліт проявляє себе різкими болями в шиї, у верхніх та нижніх кінцівках, грудній клітині, попереку, в ділянці паху та живота.

Люди, які страждають від радикуліту, повинні це знати:

1. Якщо вам доводиться підіймати важке, ніколи не робіть цього на прямих ногах, нагинаючись уперед. Навпаки, треба присісти, зігнувши ноги в колінах. Піднімаючи вантаж, тримати тулуб прямо і навіть вигнувши трохи назад. До того ж, не слід широко розводити ноги. Підіймайте важке так, як це роблять штангісти.

Не забувайте про вашу схильність до радикуліту і не піднімайте більше 20 кг.

Нетренованим людям особливо небезпечні рідкісні підйоми важкого (пересування шафи, дивану).

2. Якщо доводиться працювати, довго стоячи на одному місці, або навпаки весь час сидіти, через кожні 40 хвилин обов’язково зробіть паузу, промасажуйте м’язи попереку, потягніться руками до верху, зробіть повільні кругові рухи тазом та обережно нагніться у сторони, вперед та назад.

3. Уникайте довготривалої роботи в напівзігнутій чи іншій незручній позі.

4. Спіть на жорсткій постелі.

5. Зранку займайтеся спеціальною гімнастикою для зміцнення м’язів спини та черевної стінки.

Не можна виконувати вправи, які посилюють або викликають болі в попереку.

Заборонені різкі нагинання, розгинання та повороти тулуба. Початкове навантаження повинне бути мінімальним.

6. Жінки повинні пам’ятати, що при епізодичних болях у попереку небезпечно надягати взуття на незвично високих чи низьких каблуках. Це збільшує навантаження на пошкоджені міжхребцеві диски.

7. Уникайте переохолодження попереку на протязі, від лежання на землі, при виході з теплого приміщення на холод.

8. Купіть спеціальний широкий шкіряний пояс штангіста або спеціальний корсет і надягайте його перед сильними фізичними навантаженнями, в тому числі й довготривалою ходьбою пішки.

9. Якщо все ж таки не вбереглись і у вас з’явилися болі у попереку, покладіть на ділянку болю перцевий пластир, банки чи гірчичники (грілку не можна!) та кілька днів не підіймайте важкого.

10. Якщо після підйому важкого чи переохолодження з’явився біль, через який важко ходити, не лікуйте його домашніми методами. Зверніться до лікаря.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *