Правда і міфи про заморожені продукти

Нині морозильна камера – звична для багатьох частина кухні. Мало хто грається із наклеюванням етикеток з датою заморожування. Зазвичай у морозилку все складається, як у бездонну шафу, а потім виймається за принципом: «коли згадали, вийняли». Відсутність правил призводить до того, що навколо морозилки виникає величезна кількість міфів. Спробуємо розвіяти хоча б кілька поширених хибних думок на цю тему й зробити використання морозилки більш… правильним.

Міф 1.Можна заморозити будь-які продукти. Із твердженням, що можна заморозити все, не посперечаєшся. Та деяким харчам це – абсолютно протипоказане, й вони за жодних умов не повинні опинитися в морозилці! Мало того, що продукти потрібно правильно заморозити, їх треба й правильно розморозити, а при цьому деякі з них втрачають свою структуру, смакові якості й зовнішній вигляд.

У морозилці НЕ МОЖНА зберігати кавові зерна, ніжні овочі, вершкові соуси, олію, яйця, консерви та багато інших продуктів: після розморожування їх просто не можна буде їсти.

Міф 2.Продукти можуть зберігатися у морозилці довічно. Морозилка – це не кріокамера, де можна зберігати стратегічні запаси. Найгірший ворог заморожених харчів – поєднання вологи й повітря. Якщо їжу максимально захистити від їхнього впливу, можна на якийсь час продовжити термін зберігання продуктів, та все одно він має певну межу. Найпростіший спосіб збільшити термін зберігання – покласти їжу у вакуумний пакет.

Рекомендовані терміни зберігання у морозильній камері:

 *за температури мінус 18 градусів супи, рагу  та запечені страви можна зберігати 2-3 місяці, приготоване м’ясо – 2-3 місяці, сирі стейки та відбивні – від 4 місяців до року, приготовану птицю – 4 місяці, сиру птицю – 9-12 місяців.

Міф 3. Холод вбиває бактерії. Заморожування робить бактерії неактивними, але думка про те, що холод робить продукт безпечним, докорінно хибна. Якщо ваша їжа потрапила до морозилки із якимись бактеріями на поверхні, коли вона відтане, вона так само міститиме все ті ж шкідливі бактерії. Єдиний надійний спосіб їх позбутися – готувати розморожений продукт до безпечної внутрішньої температури.

Міф 4. Заморожені продукти містять менше поживних речовин.  Загалом-то все буває навпаки: деякі заморожені овочі та фрукти виявляються кориснішими, ніж свіжі. Пояснюється це тим, що, як правило, ці продукти збирають на піку зрілості й негайно заморожують. Відтак у овочах та фруктах зберігається максимум корисних властивостей. Аби звести до мінімуму втрату корисних речовин, готувати подібні розморожені продукти треба щадним способом – наприклад, на парі.

Міф 5. Продукти не можна заморожувати повторно. Якщо це можливо, звісно, краще уникати повторного заморожування. Хоча технічно такий продукт їсти безпечно, навряд чи вам сподобається його смак, особливо, коли це стосується сирого м’яса, яке у процесі розморожування втрачає багато вологи, а разом з нею й смакові якості.

Як показує практика, повторне заморожування можливе, якщо заморожений продукт перебував поза морозилкою не більше 2-х годин.

Міф 6. У морозилці можна зберігати продукти там, де зручно. Дверцята морозилки та простір навколо них зручні з точки зору доступності, але це не найкращі місця для тривалого зберігання. Температура у цій частині морозилки коливається щоразу, як ви в неї заглядаєте. Тож, хоча харчі залишаються замороженими, такі коливання можуть спричинити утворення великих кришталів вологи всередині продукту й пошкодження його цілісності. Аби запобігти цьому, продукти варто розкладати у морозильній камері чи висувних ящиках за ступенем їхньої актуальності, усі довготривалі запаси покласти ближче до задньої стінки, а те, що вам знадобиться невдовзі, покласти ближче до дверцят чи в окремому ящику.

Health.info

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *