Перші симптоми раку, які слід не проґавити

Рак називають хворобою-сюрпризом. При чому надто неприємним. Про нього часто кажуть: хто би міг подумати? Просто боліла голова, просто скинув зайві кілограми, лише кілька разів без причини підвищувалася температура… І раптом, як сніг на голову: рак ІV стадії!

Як же розпізнати цього нещадного ворога заздалегідь?

 Болі в спині

«Правильні» болі в спині найчастіше виникають з однієї причини: незвичні фізичні навантаження. Переносили меблі з однієї кімнати в іншу, раптом вирішили покачати прес тощо.

А от якщо біль виник раптово, довго не минає і не знімається звичайними знеболювальними, то це привід звернутися до лікаря. Варто зробити рентген.

Оперізуючий біль може вказувати на проблеми з підшлунковою залозою (серед іншого –  й на рак підшлункової). Біль у верхній частині спини – на рак легень. У нижній частині спини – на пухлину передміхурової залози в чоловіків.

Кашель і задишка

Причину задишки, як правило, шукають у проблемах із серцем, особливо, якщо людина палить. На кашель зазвичай узагалі не звертають уваги, вважаючи, що його провокують ті ж цигарки. Але є дуже важливий момент: тривалий і регулярний кашель без застуди – дуже небезпечний симптом імовірного раку легень. Слід, як мінімум, зробити флюорографію.

«Дивні» нігті

Зміни у кольорі та формі нігтів можуть вказувати одразу на кілька хвороб. Наприклад, якщо вони раптом втратили звичний блиск і зблідли, – можливі проблеми з печінкою. Незрозумілі темні смуги або крапки під нігтями іноді сигналізують про меланому – рак шкіри. А якщо кінчик пальців став грубішим, нігті змінили форму, – пухлина, ймовірно, «оселилася» в легенях.

 «Неправильна» температура

У здорової людини температура – 36,6 градусів. Якщо вона «підскочила» вище 37 градусів і, що найважливіше, утримується на цій позначці більш ніж два тижні – варто здати аналіз крові. Є ризик, що злоякісні клітини з’явилися у лімфатичній системі.

Втрата ваги

Природнє схуднення можливе у двох випадках. Перше – серйозні фізичні навантаження та дієта. Друге – тривала емоційна та психічна перевтома (наприклад, хвилювання через нову роботу, хворобу близької людини тощо).

Але просто лежати на канапі і худнути – неможливо. Коли таке відбувається, та ще й супроводжується нападами гніву чи апатії, можливо, злоякісні клітини атакують легені чи щитовидну залозу.

Хронічна втома

Стабільне зниження працездатності, хронічна втома, поганий настрій – теж сигнал. Слабкість свідчить про те, що в організмі починають відбуватися якісь негативні зміни. У деяких випадках це може бути передвісником раку шлунка або товстої кишки.

Слідкуємо за шкірою

Родимки, веснянки, бородавки не повинні несподівано змінювати колір, розмір і форму. Так поводитися вони починають при появі меланоми. Про рак шкіри може свідчити несподіване потемніння, пожовтіння або почервоніння шкіри.

Якщо ясна кровоточать

Звісно, якщо нерегулярно відвідувати стоматолога, ясна рано чи пізно почнуть кровоточити і боліти. Але коли на яснах з’являються синці, зубна паста вже не допоможе. Потрібно не лише відвідати стоматолога, а й здати аналіз крові. Синці на яснах та інших слизових оболонках – один із симптомів лейкемії, раку крові.   

 

Коментує фахівець

Ілля ТАЩУК, хірург-онколог, начмед Чернівецького обласного онкодиспансеру:

– Якщо ви виявите у себе один із цих симптомів, не варто впадати у паніку. Симптом – це не діагноз, а лише привід звернути увагу на своє здоров’я, піти до лікаря. Онкопатологію на ранній стадії, коли ще немає жодних симптомів, можна виявити, якщо дотримуватися елементарних правил. Зокрема, жінкам регулярно самообстежувати молочну залозу, а після 40 років раз на рік робити мамографію. Раз на рік проходьте рентген або флюорографію легень, гастрофіброскопію шлунка, відвідуйте гінеколога та здавайте кольпоскопію. Чоловікам після 50 років варто щорічно відвідувати уролога, а раз на два роки робити колоноскопію товстого кишечнику.

Цілком імовірно, що кашель – це симптом бронхіту, задишка – наслідок зайвої ваги, а ламкі нігті – лише свідчення нестачі вітаміну А та кремнію. Та у деяких випадках те, що ви вчасно помітили симптом і звернулися до лікаря, може врятувати вам життя.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *