Педіатри й ортопеди рекомендують: Наплічник першокласнику обирайте з твердою «спинкою» й широкими лямками

 

Обираючи наплічник для школяра, орієнтуйтеся не на фірму чи кольори, а на його форму й фурнітуру. Перш, ніж заплатити, рюкзак обов’язково приміряйте на дитину, тож за покупками слід вирушати удвох. Ортопеди радять обирати класичний ранець: наплічник із двома широкими лямками. До рюкзаків на одно плече, сумочок чи портфельчиків варто ставитися скептично, адже вони «обіцяють» викривлення постави. Коли фінанси дозволяють, можна придбати таке для факультативних занять чи гуртків, але не для повсякденного користування.

Зверніть увагу на ширину наплічника: що більше вона збігається із спиною школяра, то краще для його спини. Самий рюкзак має бути середньої жорсткості і добре зберігати форму.

Поверхня наплічника, що йде по спині, обов’язково повинна бути із жорсткою прокладкою, це зберігатиме правильну осанку дитини. Лямки мають бути не вужчими за 5 см, жорсткими ззовні та м’якими там, де торкаються спини й плечей дитини – аби не натирали. Довжина лямок повинна бути регульованою: з короткими рюкзак перекладе вагу на меншу площу спини, із довгими – буде бовтатися десь нижче спини.

Добре перевірте застібки, «блискавки», ремінці та карабінчики: усе це має керуватися легко і не розстібатися довільно, аби не зупинятися дорогою, підбираючи те, що випало.

І зовсім добре, коли на поверхні наплічника прикріплені світловідбивні елементи, аби дитина була помітною на дорозі будь-якої пори.

Що молодший школяр, то менше має важити його сумка: за нормами вага порожнього рюкзака не повинна перевищувати 600-700 грамів. До речі, ортопеди рекомендують зважити й повний рюкзак: він не повинен бути важчим за 10% ваги школяра – для молодших,  і 15% – для старших класів.

Звісно, зручно, коли в наплічнику є кілька відділень: знижується ризик «близького знайомства» бутерброда із книжками й зошитами.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *