Під кінець літа – на початку осені настає улюблена пора грибників. Та не завжди вона вдала, особливо для тих, хто погано розуміється на грибах…
Щоби не сталося біди, треба вправно розпізнавати їстівні та неїстівні гриби, не класти до кошика невідомі, не збирати перестиглі, червиві гриби. Найчастіше спостерігаються отруєння блідими поганками, мухоморами, фальшивими опеньками, шампіньйонами, сироїжками тощо.
Бліда поганка
Містить дозу отрути, смертельну для дорослої людини. Цей гриб росте від середини червня до жовтня. Бліду поганку помилково плутають з шампіньйоном чи сироїжкою.
Отрута стійка до високих температур, не руйнується під впливом кисню та травних ферментів.
Захворювання починається гостро, через 6-48 годин після вживання: з’являється різкий біль у животі, блювота, пронос до 20-25 разів на добу, спрага, затримка сечовиділення, запаморочення, іноді – судоми. Гинуть клітини печінки.
Мухомори
За зовнішнім виглядом та червоним забарвленням помітно відрізняються від інших грибів, тому ними труяться переважно діти. Відомі випадки отруєння спиртовою настоянкою мухомора, приготовленою в домашніх умовах.
Отрута мухомора вражає нервову систему. Через 30 хв. – 3 год. після вживання у людини з’являється сильне виділення слини, потовиділення, нудота, блювота, діарея. Іноді – запаморочення, збудження, яке нагадує сп’яніння, марення.
Фальшиві опеньки
Фальшиві пластинчасті гриби (деякі види сироїжок, чорні грузді тощо) містять у собі гіркі та пекучі на смак речовини, що діють на слизову оболонку органів шлунково-кишкового тракту.
Ці гриби належать до умовно їстівних. Їх треба кип’ятити не менше 15 хвилин, відвар зливати. Можна вимочувати у холодній воді протягом доби, змінюючи воду 3-4 рази. Якщо такі гриби вжити погано приготовленими чи засоленими, з’являються ознаки отруєння: нудота, блювота, слабкість. Недуга проходить за 1-2 дні.
Їстівні гриби теж отруйні
Коли вони довго зберігалися необробленими. Такі гриби – сприятливе середовище для хвороботворних мікробів. Не збирайте ті гриби, що ростуть на посадках вздовж доріг та поблизу «поганок».
З’явилися ознаки отруєння – негайно вживайте заходів
Промийте хворому шлунок. Негайно дайте випити води кімнатної температури чи розчину харчової соди (чайна ложка соди на півлітра води). Після цього спричиніть блювоту, натиснувши на корінь язика ложкою. Промивання повторіть 2-3 рази. Це допоможе видалити зі шлунку залишки грибів і отрути, запобігти подальшому її всмоктуванню у кров.
Якщо після промивання шлунку ознаки отруєння залишаються – зверніться до лікаря.
У випадках, коли хворий відчуває різку слабкість, нескінченну блювоту, марення негайно викликайте «швидку». Доки чекатимете лікарів, покладіть хворого на бік, щоби блювотиння не потрапило у дихальні шляхи.
За даними Чернівецької ОблСЕС цього року на Буковині, хвала Богу отруєнь не було. Але лікарі та рятувальники радять бути обачними.
Їжте на здоров’я!
Підготувала Любов КАФАНОВА, «Версії»