МОЗ зменшило кількість обов’язкових щеплень

Дотепер вакцинацію проти туберкульозу проводили на 3 — 5-й день від народження дитини, а ревакцинацію — у віці 7 років. Проти гепатиту В — за схемою: перша доба життя, 1-й та 6-й місяці життя дитини.   Проти дифтерії, правця та кашлюку — у 2-й, 4-й, 6-й, 18-й місяці й у 6 та 16 років, а далі кожні 10 років — лише проти правця і дифтерії. Проти гемофільної інфекції — у віці 2, 4, 12 місяців. Проти кору, епідемічного паротиту чи краснухи — у 12 місяців і 6 років. Зі змінами у календарі щеплень кількість їх зменшиться.   “Відтепер другу дозу вакцини проти гепатиту В дитина отримуватиме у другий місяць життя, не у перший, — розповідає Ольга Стефанишина, заступниця міністра охорони здоров’я України. — А щеплення проти туберкульозу проводитиметься лише раз — на 3 — 5 ту добу від народження. Ревакцинацію проти туберкульозу в 7 років скасували як таку, що не має доведеної ефективності”.

— Скільки щеплень, згідно з календарем, тепер потрібно робити? І які саме?  

— До національного календаря включено щеплення проти 10 хвороб. Та кількість їх проти кожної з них — різна.   Вакцинацію проти туберкульозу слід робити раз; проти гепатиту В — тричі; проти дифтерії, кашлюку, правця — чотири рази (опісля потрібно вакцинуватися проти дифтерії та правця кожні 10 років); проти поліомієліту — шість разів; проти гемофільних інфекцій —тричі; проти кору, краснухи, паротиту — двічі.   Більша частина щеплень припадає на перші 18 місяців життя дитини. Ревакцинацію проти дифтерії та правця потрібно проводити у 6 та 16 років з подальшою ревакцинацією кожні 10 років.   — Чому постала потреба в оновленні Національного календаря щеплень?  

— Ці новації відповідають найкращим світовим практикам та рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я. До слова, всі щеплення, які проводяться згідно з національним календарем, безплатні для пацієнтів. Їх можна робити в державних поліклініках.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *