Ходьбою – по хронічних недугах і болю

У 48 років чернівчанин почав займатися спортивною ходьбою і, як наслідок,  відмовився від пігулок.

 Григоряк

Юрій Григоряк – інвалід другої групи по зору. Проте це не заважає йому двічі, а то й тричі на тиждень займатися спортивною ходьбою за методикою Олександра Шимка. Каже, що, завдяки регулярним тренуванням, забув про біль у суглобах, попереку і голові.

До такого роду тренувань чернівчанин узявся рік тому. Констатує: це легко, приємно і корисно. Година ходьби по свіжому повітрі покращує настрій і самопочуття. Нині чоловік уже й не пригадує, коли востаннє приймав пігулку. А колись через біль у попереку приймав знеболювальне ледь не щодня.

– Спортивна ходьба – такий вид спорту, який можна розпочинати і в 15, і в 75 років. Тут нема протипоказів, просто вставай та йди, – стверджує Юрій Григоряк. – Під час ходьби включаються в роботу  всі м’язи нашого організму через обов’язкові рухи плечима, повороти таза, амплітуди рук уперед і назад тощо. Покращується кровообіг і, завдяки цьому, активніше працюють усі внутрішні органи.

У Юрія в обох очах немає кришталиків, їх замінюють йому окуляри. Та це не заважає чоловікові вести активний спосіб життя й поспішати на тренування. Каже, ніколи не відчував після ходьби виснаження чи втоми, навпаки – неймовірний приплив сил. Усе завдяки тому, що навантаження розподіляється рівномірно на весь організм.

– Аби поєднувати приємне з корисним, ми ходимо групою. Збираємося рано-вранці у парку. І – вперед. Чим активніше рухаємо руками, тим краще витягується хребет. Здається, все це відбувається непомітно, автоматично, а користі – море. Можна сказати, робимо самомасаж всіх м’язів і органів. Плюс – приємне спілкування з однодумцями, – продовжує Юрій. – Подобається цей вид спорту й жінкам. У нашій групі, наприклад, були такі, що прийшли займатися, маючи чималу вагу. А вже за кілька місяців стали значно стрункішими! При цьому, під час тренувань вони не відчувають задухи, болю під ребрами, не турбує їх підвищений тиск. А завдяки тому, що вправи виконуються на свіжому повітрі, в усіх нас став кращим колір обличчя.

Покращення самопочуття Юрій Григоряк відчув чи не після першого місяця тренувань. Раніше щоранку прокидався із сильним болем у голові та шиї. Доводилося пити знеболювальне, аби вийти на роботу. А після двох місяців регулярних тренувань цей дискомфорт зник.

– Страждав також від запаморочень. Бувало, не міг шнурки зав’язати – так у голові крутилося, перед очима темніло, – зізнається чоловік. – Це теж залишилося в минулому. Тепер, поки нема морозів, вранці виходжу босоніж на подвір’я, роблю зарядку на вкритій росою траві. Присідаю, нахиляюся, роблю повороти – нічого не болить! Це таке щастя – жити без болю! А головне – досягнути цього можна абсолютно безкоштовно. Просто підняти себе з дивану і змусити рухатися. Тоді не доведеться утримувати на свої кревні ні аптекарів, ні лікарів. А на зекономлені гроші краще потішити себе корисними фруктами чи цікавою мандрівкою.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»       

Від редакції: У найближчих числах газети ми розповімо про оздоровчу ходьбу за Шимко, про чернівецьку групу ентузіастів, які її практикують, а також про людину, яка все це підтримує. Всі охочі дізнаються, де і як ходять ті, хто рухом продовжують собі життя та зміцнюють здоров’я.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *