Декілька слів про… інтимну гігієну

Як правильно доглядати за шкірою обличчя, рук, ніг та інших видимих частин тіла ми, жінки, зазвичай, добре знаємо. А от турбота про інтимні частини тіла – настільки делікатна тема, що навіть не кожна жінка знає про найпростіші правила гігієни.

– Приймати інтимний душ потрібно мінімум двічі на день, а в ідеалі він необхідний після кожного відвідування туалету, – розповідає Тетяна ЛАВРИНЧУК, лікар акушер-гінеколог жіночої консультації №2.

Багато жінок сперечаються щодо мила для інтимної гігієни… Чи варто ним користуватися і чи взагалі воно потрібне? Пані Тетяна зазначає, що всі ми дуже різні тож й організми наші різняться. Тому якщо інтимне мило чи гель не викликають у вас дискомфорт – користуйтеся ними.

Комусь підійде будь-яке косметичне мило, комусь звичайний гель, а хтось буде користуватися спеціалізованим засобом для інтимної гігієни. Цей вибір повинна зробити сама жінка. І варто пам’ятати, що жоден із інтимних гелів не призначений для лікування того чи іншого захворювання, що передається статевим шляхом.

– Якщо вас турбують надмірні виділення, свербіж чи ви відчуваєте будь-який дискомфорт – зверніться до гінеколога – радить спеціаліст.

– А як гінекологи, ставляться до щоденних прокладок? Чи безпечно ними користуватися?

– Якщо жінка здорова і у неї не спостерігається надмірна кількість виділення, то вони їй не потрібні. Та коли виділення викликають у неї дискомфорт, треба рятуватися не щоденними прокладками, а обстежитися. Як на мене, то без зайвої потреби щоденними прокладками не варто зловживати.

Але зверніть увагу на білизну: вона має бути максимально зручною та якісною. Це стане запорукою вашого інтимного здоров’я. Щоправда, білизна з натуральних волокон дорога. Та чи варто економити на власному здоров’ї? Віддавайте перевагу білизні з бавовни, шовку, льону тощо. Звісно, як наголосила Тетяна Лавринчук, не забувайте й про чистоту білизни.

Також місця суспільного вжитку необхідно відвідувати з обережністю: йдеться про лазні, басейни тощо. І жодним чином не можна користуватися чужими засобами особистої гігієни.
Варто пам’ятати й про те, що жінка не повинна займатися самолікуванням, а оглядатися у лікаря-гінеколога хоча б двічі на рік.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *