Яблука, грушi, морква, капуста, бурячок, гарбуз дадуть нашим хлопчикам і дівчаткам бiльше користi, нiж банани чи кiвi
При частому «пiдгодовуваннi» дiтей вiтамiнами замiсть змiцнення iмунiтету можуть виникнути новi хвороби, повідомляє «Добрий лікар».
Вченi з Великобританiї проаналiзували вмiст найпопулярнiших у Європi дитячих жувальних вiтамiнiв. I були буквально шокованi. Як з’ясувалося, регулярне вживання таких вiтамiнiв провокує розвиток карiєсу, астми, ожирiння, дiабету i навiть ураження печiнки. Адже, крiм синтетичних вiтамiнiв, жуйки-вітамінки мiстять пiдсолоджувачi, ароматизатори, барвники, а ще – мальтодекстрин, дiоксид кремнiю, дікальцiйфосфат… У великих дозах цi складники інтоксикують організм, спричиняючи запаморочення та алергiчнi реакцiї. Вже те, що цi вiтамiни синтезовані хiмiчним шляхом, має стати сигналом для батькiв. Найлегше, що може статися – такi вiтамiни пройдуть транзитом через органiзм дитини, не заподiявши шкоди. Але часто такi вiтамiни спричиняють негативнi реакцiї: кропив’янки, набряки, астматичнi напади.
Мало хто знає, що категорично заборонено давати синтетичнi вiтамiни дiтям до трьох рокiв: можливий розвиток гiперреакцiї, бронхоспазм, набряк Квiнке. Через високий вмiст цукру вживання таких вiтамiнiв може спровокувати ожирiння та дiабет. А при накопиченні шкiдливих речовин, якщо аптечнi вiтамiни дають тривалий час регулярно, можливi й вiддаленi наслiдки, ще не вивченi.
Найкраще вiтамiни засвоюються з натуральних продуктiв харчування. Причому, не треба вишукувати якусь екзотику: доведено, що органiзм, особливо дитячий, краще сприймає продукти, вирощенi у своїй географiчнiй зонi. Нашi яблука, грушi, морква, капуста, бурячок, гарбуз дадуть бiльше користi, нiж банани чи кiвi. Нехай дитина щодня з’їдає п’ять порцiй, 80 грамiв кожна, свiжих овочiв та фруктiв (це вiтамiни А, С, Е), кисломолочнi продукти, кашi (вiтамiни групи В), яйця (жиророзчиннi вiтамiни), домашнiй сир (кальцiй), частiше буває на сонечку (вiтамiн D) тощо.
Для змiцнення iмунiтету давайте слабкий вiдвар шипшини, салат iз свiжої капусти чи квашену капусту, робiть фруктовi соки. Органiзм вiзьме все, що йому треба, зі звичайних продуктiв. Просто намагайтеся урiзноманiтнювати рацiон, а не давати дитинi лише картоплю з котлетою – i тодi не буде потреби додатково давати аптечнi вiтамiни.