Бережіть серце від ішемічної хвороби

Більше половини всіх українців – 24 мільйони(!) – мають серцево-судинну патологію. Так було 2006-ого, нині ситуація ще гірша. А перше місце серед серцевих недуг посідає ішемічна хвороба, яка спричиняє половину всіх смертей людей працездатного віку .

Сердечних справ майстер Петро Радович НЯГУ достеменно знає найменші тонкощі й таємниці цієї недуги, яку скорочено звуть ІХС. Адже він уже багато років очолює відділення хронічної ішемічної хвороби серця Чернівецького обласного клінічного кардіологічного диспансеру.

– Поширеність ішемічної хвороби серця має сьогодні глобальний характер. Терапевти стверджують, що після 40 років ІХС мають усі!..

– Так, згідно з даними ВООЗ, від серцево-судинних захворювань у світі щороку помирає 17 млн. пацієнтів. Ішемічна хвороба серця посідає перше місце в захворюваності від недуг серцево-судинної системи зі швидкими темпами зростання поширеності даної патології за останні роки.

Щорічно в нашій країні виникає біля 50 тис інфарктів міокарда. ІХС являє собою значну медико-соціальну проблему, оскільки зумовлює більше половини всіх випадків смерті як у жінок, так і у чоловіків працездатного віку.

– Що ж таке ця ІХС?

– Ваше серце, як потужний насос, проштовхує збагачену киснем кров через усі кровоносні судини організму. Саме воно отримує кров через коронарні артерії, що у здоровому стані легко забезпечують безперебійне постачання кров’ю серцевого м’яза. Як і решта артерій, ці судини можуть уражатися атеросклерозом. При цьому в артеріальній стінці відкладається холестерин, фібрин та інші речовини, які в подальшому утворюють атеросклеротичні бляшки.

За надлишку холестерину, розвитку запалення та інших чинників бляшка збільшується в розмірах, стає щільнішою та більш схильною до пошкодження. А отже, просвіт коронарних судин звужується, виникають перешкоди для нормального кровотоку до серцевого м’яза (міокарда) та невідповідність між потребою серця в кисні та його доставкою (ішемія міокарду). Як наслідок, розвивається ішемічна хвороба.

– Ішемія – це одна недуга чи багато?

– Розрізняють форми ІХС:

Стенокардія – гостра короткочасна ішемія міокарда, яка швидко минає. Проявляється нападоподібним стискальним або пекучим болем за грудиною, яка іноді віддає в ліву лопатку, плече, руку до пальців, шию, нижню щелепу. Провокується фізичним навантаженням, триває декілька хвилин. Зазвичай біль минає самостійно після припинення фізичного навантаження через 1-2 хв. Напади стенокардії можуть також виникати при психоемоційному напруженні, під впливом холоду або після переїдання.

Інфаркт міокарда, що розвивається внаслідок повного закриття просвіту коронарної артерії атеросклеротичною бляшкою з тромбом, що призводить до припинення кровообігу в частині серцевого м’язу з його омертвінням. На відміну від стенокардії, больові відчуття при інфаркті міокарда більш тривалий та проходять лише після введення знеболювального.

Кардіосклероз – хронічне недопостачання крові серцевому м’язу: проявляється хронічною серцевою недостатністю з виникненням задухи та набряків ніг або різного роду порушеннями серцевого ритму.

– Чому і як розвивається ІХС?

– Чинники ризику розвитку ІХС становлять стиль життя, схильність до певних захворювань і наявність супутніх недуг:

■ паління, нераціональне харчування із вживанням великої кількості насичених жирів, вуглеводів та солі з недостатнім залученням овочів і фруктів;
■ недостатня фізична активність;
■ високий артеріальний тиск, високий вміст холестерину в крові, цукровий діабет, ожиріння.

З зазначеного випливають профілактичні заходи:

1. Контролюйте рівень артеріального тиску: він має бути нижчим за 140/90, а при цукровому діабеті – не вище 130/80.

2. Контролюйте рівень цукру крові, за наявності цукрового діабету своєчасно звертайтесь до ендокринолога;

3. Дотримуйтеся дієти, вживайте фрукти, овочі, злакові та зернові продукти, а також знежирені молочні продукти, рибу, нежирні сорти м’яса. Обмежуйте кількість тваринних жирів і солі;

4. Поступово збільшуйте рівень фізичного навантаження, регулярно займайтеся ходьбою, а по можливості плаванням або їздою на велосипеді;

5. Якщо Ви палите, розробіть програму позбавлення цієї шкідливої звички;

6. За наявності симптомів захворювання серця завжди приймайте медпрепарати відповідно до призначень лікаря; пам’ятайте про необхідність їхнього прийому щоденно в один і той же час і дотримуйтесь інших лікарських рекомендацій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *