Йорданська вода знімає навроки

19 січня, на Водохреща, православні та греко-католики запасаються свяченою водою. Про її властивості та використання наша сьогоднішня розмова з митрополитом Чернівецьким і Буковинським Української Православної Церкви Київського Патріархату Данилом.

– Ваше преосвященство, для чого ми зберігаємо свячену воду?

– Свячена вода – це найперша святиня для мирян. Її використовують у дуже багатьох випадках. Найперше – окроплюють або обмивають дітей від наврочення. Худобу окроплюють, коли її навесні випускають зі стайні. Коли вона хворіє чи коли її ведуть на продаж. Малих курчат, качат, гусенят, ягнят окроплюють, щоби вони не загинули й щоби їх не зурочили. Окроплюють і своє господарство та поле, ллють у криницю свяченої води, щоби вона перебувала там протягом року.

Коли молоді йдуть до шлюбу, окремі родини не лише посівають їх пшеницею, а й окроплюють свяченою водою. Тіло померлого й домовину теж окроплюють. Коли ж помирає священик, увесь його одяг, за винятком риз священичих, окроплюють. А після похорону деяких покійників, коли відчувається неспокій у хаті, окроплюють свяченою водою і хату, і себе. Як і після відвідин ворожбита.
Свячена вода використовується й тоді, коли людина, яка вмирає, не може прийняти святе причастя: їй дають цієї води пити.

– Владико, чи корисно купатися на Водохреща?

– Вважаю, що це нелогічно: одні набирають у посудини на цілий рік, а інші входять у воду і змивають нечистоту. На Йордана можна повмивати лице, прийняти святиню ковтком. Я особисто тільки вмиваю обличчя і ніколи не схвалюю тих, хто лізе у воду. Побожні християни протягом двох тижнів після Водохреща не оскверняють тілом цю воду і шанують її святість.

– А з водопровідного крану теж тече свячена вода?

– На Йордана вся водна стихія, без винятку, освячується. Люди залишають собі старої води в посудині, якою користуються за крайньої потреби.

– А чи можна прати після освячення води?

– Спробуйте два тижні обійтися без прання. Втім, дозволяється, у кого є малі діти.

– А що робити з давньою водою, скажімо, трирічною?

– Найкраще її вилити у вазони. Або ж окропіть своє подвір’я чи дачу, адже вода не оскверняється. А ось чи втрачає вона свої цілющі властивості за три роки, важко сказати. Можливо, через нашу гріховність це й відбувається…

– Деякі люди використовують під час освячення васильок…

– Коли васильок занурите у воду, вона втратить стійкість і за рік зіпсується. Ніде не написано про необхідність занурення рослин. Для освячення достатньо вже того, що священнослужитель опустить у воду хрест.

– Владико, чи пам’ятаєте Ви за час вашого 35-річного пастирства випадки оздоровлення свяченою водою?

– Це Ісус Христос миттєво оздоровлював людину. А від нас смертних священнослужителів, таких оздоровчих див не відбувається. Це можливе тільки за допомоги молитви протягом двох-трьох років.

Ми читаємо молитви, які забороняють злому духові знущатися з людини – і з водою Йорданською, і зі спеціально свяченою. Це – наша повсякденна пастирська праця, служба Богу та людям.

Насамкінець важливо зауважити, що тільки наврочена людина, обмившись та попивши святині, може доволі швидко відчути результат.

– Дякую, владико, за розмову…

Сергій КУКУРУДЗ, спеціально для «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *