Малину вважають найдавнішою ягодою в Україні. Вона не лише смачна, але й корисна.
У косметології здавна використовують мазь від вугрів: свіже розтовчене листя малини змішати з вершковим маслом у пропорції 1:2. Наносити на очищену шкіру щоденно протягом 2-х тижнів.
Малина – рекордсмен за вмістом заліза. Тому її рекомендують жінкам для компенсації щомісячних утрат крові.
Малинове варення має жарознижувальну та потогінну дію. Узваром з малини лікували хворе горло, а відваром з листя та квітів – запалення слизової оболонки очей.
Несолодкий малиновий компот добре тамує спрагу завдяки яблучній та лимонній кислотам. Він також запобігає літнім застудам, адже містить саліцилову кислоту.
Малина – найкращий десерт для тих, хто хоче зберегти судини здоровими. Щоправда, для ефективної профілактики атеросклерозу, гіпертонії та інфаркту ягоди їсти слід цілий рік.
Дослідження довели, що аромат малини в помаді або парфумах викликає в жінок парадоксальне відчуття слабкості як сили.
Психологи кажуть, що унікальне червоно-синє забарвлення ягід малини надихає ласунів на перемогу!