Як розрахувати вартість реєстрації нової машини?

Усі водії – як професіонали, так і аматори – знайдуть тут відповіді на запитання, що їх цікавлять, буквально поетапно.

Як поставити автомобіль на облік і як зняти? Що потрібне для зміни спеціалізації машини з вантажної на пасажирську тощо. Одне слово, вся якнайповніша інформація із конкретизацією адрес, телефонів посадовців тощо.  

При постановці на державний облік автомобіля у реєстраційно-екзаменаційних підрозділах Державтоінспекції МВС України власники транспортних засобів сплачують збір за першу реєстрацію, відповідно до п. VII Податкового кодексу України. Вартість збору стягується за типом та роком випуску транспортного засобу. Тобто вартість збору зі старих «Жигулів» і «Mitsubishi» 2010-го року випуску буде суттєво відрізнятися.

При державній реєстрації, відповідно до Переліку платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України, з власників автівок іноземного виробництва стягується 523 грн. 15 коп., а з власників транспортних засобів вітчизняного виробництва та країн СНД – 485 грн. 63 коп.

Для прикладу розглянемо розрахунок вартості постановки на облік нової машини вартістю 150 000 гривень. У цьому випадку з власника стягується 3% від вартості автомобіля без ПДВ до Пенсійного фонду України. Однак 2 жовтня цього року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів». Закон набрав чинності 3 грудня нинішнього року.

Цим законом внесено зміни і до п. 7 ч. І ст. 1 ЗУ «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування». Ним передбачена сплата збору на обов’язкове державне пенсійне страхування тільки при першій державній реєстрації в Україні. Цей закон змінив відсотки суми збору в залежності від вартості автівки, а саме:

3% – якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

4% – якщо об’єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів  прожиткового мінімуму для осіб працездатного віку;

5% – якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Нині прожитковий мінімум для осіб працездатного віку становить  1073 грн. Тому від 3 грудня до 31 грудня 2012 року слід застосовувати такі розрахунки: вартість легкового автомобіля не перевищує або дорівнює 177 045 грн. – сплачується 3 % від вартості автівки, більше ніж 177 045 грн., але не перевищує або дорівнює 311 170 грн. – 4 %, більше ніж 311 170 грн. – сплачується 5 %.

Тобто, якщо провести певні математичні розрахунки і мову документів перевести у цифри, отримаємо, що за автівку, яка вартує 150 000 грн., маємо сплатити 3%, тобто 4 500 грн. Якщо ж розраховувати вартість автівки, яка вже була у користуванні, то схема розрахунку така ж, як і нової: якщо, скажімо, вона коштує 60 000 гривень, маємо сплатити 3% від її ціни, тобто 1 800 грн.

Інформація надається чернівчанам

Далі буде.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *