Як придбати зброю?

Нова рубрика «Версій» розповідатиме чернівчанам про останні новинки техніки, авта, рибалку та зброю. Сьогодні під нашим прицілом: зберігання зброї. За яких умов її можна законно придбати та застосовувати, розповів начальник центру зв’язків з громадськістю обласного УМВС В’ячеслав ХАБАЙЛО.

Довідка:

Мисливська зброя – рушниці, призначені для полювання.

Гладкоствольна зброя – найпотужніша зброя для самооборони. Сучасну гладкоствольну зброю можна умовно розділити на такі види: одноствольна однозарядна, двохствольна, помпова і напівавтоматична.

Нині у продажі можна знайти широкий спектр боєприпасів для гладкоствольної зброї: від мисливських кульових і дробових, до спеціально призначених для самооборони патронів, споряджених гумовими кулями.

Нарізна – вогнепальна зброя, яка має гвинтоподібні нарізи в каналі ствола, завдяки яким снаряд набуває обертального руху, що забезпечує дальність польоту кулі.

Згідно з українським законодавством, мисливською гладкоствольною зброєю можуть користуватися громадяни, які досягли 21-річного віку. Щоби придбати нарізну рушницю, покупцеві має бути не менше 25 років. Зате холодною та пневматичною зброєю можна користуватися після досягнення повноліття.

Для придбання зброї необхідні:

▪ Письмове клопотання щодо видачі дозволу на ім’я керівника органу внутрішніх справ;
▪ Заповнена картка-заява;
▪ Медичний висновок лікарні про відсутність протипоказань, які перешкоджають придбанню зброї;
▪ Довідка про наявність чи відсутність судимості.
▪ Довідка про вивчення зброї, правил поводження з нею та застосування;
▪ Квитанція з банку про оплату послуг за видачу такого дозволу.
▪ Копія страхового полісу цивільної відповідальності громадян України, які мають зброю.

Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак її власник повинен зберігати її у безпечному місці. Якщо ви володієте більш ніж трьома рушницями, приміщення, де вони зберігаються, має бути обладнане охоронною сигналізацією.

Довідка:

Газова зброя – це ручна зброя, призначена для ураження нападника аерозольною або газовою «хмарою», яка містить сильнодіючі фізіологічно-активні речовини дратівної дії.

Право придбати і зберігати газові пістолети і револьвери мають громадяни, які досягли 18-річного віку. Для придбання такого виду зброї необхідні ті ж документи, що й для мисливської, гладкоствольної та нарізної, окрім страхового поліса.

Психологи радять застосовувати зброю лише у крайніх випадках самооборони, коли немає іншого виходу, аніж стріляти у нападника. Проте діставши рушницю, не можна довго залякувати нею злочинця. Експерти попереджають: через нерішучість, можна самому стати жертвою власного ж пістолета. Якщо нападник помітить паніку та вагання, він може силою заволодіти вашою ж зброєю.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *