Як працює корсет для постави та як його обрати?

Наш хребет не прямий — він має певні вигини, які потрібні йому для здорової функції. Тож у разі порушень постави відбувається й порушення таких вигинів, що негативно впливає на зовнішній вигляд людини, а також на роботу її скелету та внутрішніх органів. І для корекції цієї проблеми можуть використовуватися спеціальні медичні вироби. Це корсети, які також відомі як коректори постави або реклінатори. Спробуймо розібратися, як вони діють, якими бувають, та як обирати такі ортопедичні вироби.

Як працюють корсети для постави?


Корсет для корекції постави від сутулості допомагає привчити хребет до фізіологічно правильного положення, а також скоригувати вже наявні деформації та відхилення. Зазвичай він складається з кілець або/та ременів, що спереду охоплюють плечові суглоби, а позаду — на рівні лопаток — схрещуються. Залежно від будови реклінатору задня частина може закривати спину лише частково (на рівні грудного відділу хребта) або повністю. Щоб посилити інтенсивність впливу, виробники можуть використовувати жорсткі вставки, наприклад з поліуретану або навіть металу, що чинять тиск на окремі ділянки спини.
Завдяки продуманій до дрібниць будові корсет для корекції постави від сутулості випрямляє спину, відводить плечі та водночас зводить лопатки. Це сприяє формуванню або відновленню здорового фізіологічного положення тіла. До того ж коректор:

• допомагає виробити м’язову пам’ять — з часом навіть після зняття реклінатора постава буде залишатися гарною;
• знижує навантаження на хребет — розвантажує м’язи спини;
• зменшує інтенсивність болів у спині — знімає перевтому хребта;
• формує правильне положення реберної дуги та плечового поясу.

Варто враховувати, що реклінатор має використовуватися виключно під наглядом спеціаліста. Паралельно споживачу потрібно працювати над розвитком власного м’язового корсета, який має утримувати спину у правильному випрямленому положенні.

Які бувають коректори постави?


Загалом, корсети такого типу можуть відрізнятися залежно від моделі. Виробники пропонують реклінатори, що фіксують:

• плечовий пояс;
• грудний відділ хребта;
• поперековий та грудний відділ разом.

До того ж такі ортопедичні вироби можуть бути лікувальними та профілактичними. Перші призначають пацієнтам з діагностованими патологіями хребта, а другі — для підтримки гарної фізіологічної постави. Проте сучасні лікарі наголошують, що навіть профілактичні реклінатори не варто призначати собі самостійно.
Корсети можуть відрізнятися і рівнем фіксації, який може бути:

• Середнім. Такі вироби рекомендовані пацієнтам з недостатньо розвиненою мускулатурою, викривленнями середнього ступеня вираженості, юнацькою остеохондропатією тощо.
• Сильним. Вони необхідні для корекції важких деформацій хребта, а також у разі швидко прогресуючих викривлень (сколіозу чи кіфозу).

Ще один варіант класифікації таких виробів — за віком. Коректори можуть бути дорослими або дитячими.

Як вибрати коректор постави?


Призначати коректор від сутулості, а також для корекції викривлень хребта може виключно ортопед чи вертебролог. Не потрібно самостійно ухвалювати такі рішення. По-перше, необдумане використання реклінатору может надати зворотній результат — викликати ослаблення м’язів та необхідність постійної підтримки. По-друге, неправильно підібраний корсет може ще й нашкодити здоров’ю та викликати посилення вже наявних проблем.

Єдине на що варто звернути увагу покупцю, який враховує рекомендації лікаря, – на виробника. Віддавайте перевагу продукції перевірених брендів, які несуть відповідальність за якість своїх товарів. Їх корсети обов’язково будуть виготовлені з гарного цупкого та надійного матеріалу, будуть мати міцні шви та липучки, а також забезпечуватимуть добрий повітрообмін. Серед вітчизняних виробників уваги заслуговують коректори від РеабілітіМед, Remed та Toros Group. Також до дуже якісних та ефективних відносять вироби іспанського бренду Orliman, німецької компанії Medi та турецької Variteks.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *