Володимир УШАКОВ: «Рік медицини на Буковині триватиме… ще рік»

У ХХІ століття медицина краю увійшла вщент зруйнованою. Села нагадували 40-і роки минулого століття, коли лікарська допомога була практично відсутня. Медична техніка й обладнання обласних лікувальних закладів, як і господарська частина, дихали на ладан. Тож 2007-й рік у Чернівецькій області проголошено Роком медицини. Його набутки були величезні, хоча й недостатні. Тому рік, що минає, також пройшов під гаслом оздоровлення… медичної галузі.

«У лісах» один із основних корпусів обллікарні«У лісах» один із основних корпусів обллікарні

Колосальні позитивні зміни – і саме 2008-го – відбулися в одному із найстаріших лікувальних закладів краю, Чернівецькій обласній клінічній лікарні. Про це розмова з її головним лікарем Володимиром УШАКОВИМ.

На 13-ий рік роботи головним лікарем обласної клінічної лікарні Володимир Ушаков не скаржиться: такої реконструкції, як провели 2008-го, тут ще не пам’ятають.
На 13-ий рік роботи головним лікарем обласної клінічної лікарні Володимир Ушаков не скаржиться: такої реконструкції, як провели 2008-го, тут ще не пам’ятають.

– Один з хворих розповів мені, що під час лікування у вашій лікарні йому поталанило зблизька побачити і голову облдержадміністрації Володимира Куліша, і голову обласної ради Івана Шилепницького. Та й від персоналу чула, що перші особи краю постійно навідувалися цього року до обласної лікарні. Гадаю, не зі скаргами на здоров’я?..

– Вони постійно контролювали, як просуваються справи з ремонтом нашої лікарні. Адже тільки цього року ми перекрили майже весь дах, а це, як не як, 1,8 га з двох наявних.

Протягом 2008-го реконструкція закладу фінансувалася з обласного бюджету. Мармуровою та керамічною плиткою облицювали стіни й підлоги операційних блоків урологічного та ортопедичного відділень, а це значно підвищило їхню санітарну безпеку, та ще замінили там вікна й двері на металопластикові, провели електромонтажні й сантехнічні роботи, зробили ремонт і обладнання в ендоскопічному та приймальному відділеннях.

ushakov_4
Незважаючи на температуру за вікном, євровікна зберігають тепло у палатах. А вставляли їх таким ось чином – у два етапи.

Загальна вартість робіт склала 3 млн.199 тис. грн.  Крім того, з держбюджету замість запланованих 2 млн. 449 тис. грн нам перерахували вже 3 млн. грн. Це дозволило замінити вікна в корпусах, частково відремонтувати фасад 3-го корпусу, замінити тепломережі у двох корпусах і теплоізоляцію зовнішньої тепломережі, 7 вхідних дверей тощо. Зрозуміло, що це значно покращило умови перебування пацієнтів у нашій лікарні. Тепер тут не тільки чисто та затишно, а й тепло.

Тож освоєння таких коштів і змушувало перших осіб області до нас навідуватися.

– Володимире Івановичу, а що скажете про лікувальний процес? Прогрес спостерігається?

– Судіть самі. 2007-го, коли в області був оголошений Рік медицини, ми суттєво переоснастили лікарню за рахунок коштів обласного бюджету. Придбали 4 апарати штучної вентиляції легень, які коштують понад 50 тис. грн кожний, стерилізатор за 140 тис., реанімаційний монітор. Чимало проблем наших хворих вирішує відеогастроскоп, але ж і потягнув на 266 тис. грн!

Загалом хочу зауважити, що ідея Року медицини спрацювала в області на всі сто! Тому й наступний, 2008-й, влада провела під гаслом «Розвиток медицини краю – турбота кожного буковинця», відгукнувшись на Звернення медичних працівників області, прийняте на розширеній колегії ГУОЗ. У ньому ми, зокрема, просили владу звернути увагу на розвиток обласних установ, де лікуються найбільш складні та важкі хворі з усієї Буковини.

Але реалізація цієї ідеї виявилася значно ширшою. До її виконання активно залучилися усі відділення та служби лікарні, які провели ремонтів на 400 тис. грн. А решту 1 млн. 600 тис. грн залучених позабюджетних коштів і спонсорської допомоги спрямували на виконання першочергових завдань.

ushakov_2
У реставрованій операційній – нова апаратура.

Лише протягом цього року за кошти з різних джерел фінансування ми придбали медичного обладнання на 1 млн. 528,2 тис. грн. Серед головних обновок – гастрофіброскопічна апаратура, електрокардіографи, рентген-діагностичний комплекс з цифровою обробкою даних. Тішимося цим, бо це дало можливість на кілька порядків підвищити рівень медичних послуг.

Зупинятися на цьому не збираємось, адже невирішених проблем, на жаль, не бракує. Та і влада пообіцяла, що, попри кризу, на потреби медиків очі не закриє, оскільки йдеться про людське здоров’я.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

P.S. Протягом року через обласну лікарню пройшло понад 21 тисячу пацієнтів, а її хірурги здійснили більше 10 тисяч оперативних втручань з позитивними наслідками..

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *