Усі – на фронт! Окрім депутатів. Вони, мабуть, найцінніше, що має Україна?

Верховна Рада проголосувала за часткову мобілізацію, але самі народні депутати призиватися не будуть

У вівторок народні депутати «демобілізувалися» з відпусток та проголосували за часткову мобілізацію на території всієї країни, окрім АРК Крим.

Мобілізацію, згідно з Указом Президента, оголошено на 45 діб, але з упевненістю сказати, що призвані на службу будуть служити саме стільки, в сьогоднішніх умовах не можна. Швидше за все, мобілізовані громадяни перебуватимуть на службі або до оголошення демобілізації, або до наступного етапу мобілізації.

Схожа ситуація і з місцем служби мобілізованих. Незважаючи на заяви Міноборони, що молодих хлопців не посилатимуть до зони АТО, стверджувати, що таке не трапиться, сьогодні не варто. Не виключено, що дехто з новобранців може потрапити на Донбас «для виконання другорядних завдань».

mobilization_ukr_V

За попередніми даними, планується мобілізувати від 30 до 50 тисяч чоловік.

Виступаючи з парламентської трибуни, секретар РНБО Андрій ПАРУБІЙ зауважив, що до військових лав покличуть лише людей з воєнним досвідом і добровольців, причому лише тих спеціальностей, які необхідні для конкретних підрозділів.

Часткову мобілізацію підтримало 232 депутата. Дехто з них пропонував навіть повну. Про це, зокрема, заявив «найрадикальніший» депутат Олег ЛЯШКО:

– На фронті воюють лише діти з робочих сімей. А де ж діти депутатів? Тому, якщо мобілізація, то для всіх, а не тільки для тих, хто, сарака, не зміг відкупитися.

Більшої мобілізації вимагає і «свободівець» Ігор МІРОШНІЧЕНКО:

– Ми (ВО «Свобода» – авт.) говорили про повну мобілізацію ще в березні на початку війни, – палко зауважує  депутат в інтерв’ю «Радіо Свобода». – Я бачу тисячі патріотів України, які бажають воювати. Тому ми дали їм шанс долучитися до захисту власної батьківщини.

А от самі нардепи цим «шансом» не скористаються, адже згідно Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вони не підлягають призову під час мобілізації.

Звісно ж, натискати на кнопочки у Раді набагато легше, ніж натискати на спуск автомата. Цікаво, скільки депутатів би підтримали цей Указ, якби закон зобов’язував їх піти на військову службу? Хоча для чого їм іти на війну, якщо вони і так «воюють» між собою ледь не на кожному засіданні Верховної Ради.

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *