Тимошенко формує нову команду

Отримавши згоду Сергія Тігіпка очолити новий уряд, Юлія Тимошенко ще раз запросила Арсенія Яценюка та Анатолія Гриценка до співпраці. Вона пропонує цим політикам об’єднатися, щоби створити нову команду в новій владі. Політики згодні. Це дає Україні шанс.

Політологи відзначають, що Тимошенко стала першим і єдиним лідером, який не прагне сконцентрувати всі повноваження в одних руках, а намагається сформувати в країні нову політичну еліту, здатну перетворити Україну на процвітаючу державу.

Саме ця обставина, очевидно, й привабила Сергія Тігіпка, який сказав, що «не відхиляє пропозицію» про призначення його на посаду прем’єр-міністра після виборів. Він зауважив, що від 1997 року, коли вперше прийшов у Кабінет Міністрів, завжди чув від можновладців і політиків тільки пояснення та виправдання, чому в Україні неможливо проводити реформи.

– Політична доцільність завжди відкладала ці зміни, бо чергові вибори, вибори, вибори… Україна так і залишається недореформованою, – пояснив він.

За словами Тігіпка, команда Тимошенко своєю діяльністю довела, що так само, як і він, прагне змінити ситуацію для покращення життя людей:

– Тому я бачу себе в такій конфігурації… І готовий ризикнути своїм ім’ям і своїм іміджем, – підкреслив він.

Тимошенко привітала рішення нового союзника, заявивши, що більшість, яка буде сформована у Верховній Раді через кілька тижнів після президентських виборів, затвердить Тігіпка на посаді прем’єр-міністра. Вона повторила пропозицію про об’єднання передвиборних програм і команд Арсенію Яценюку та Анатолію Гриценку:

– Ми одразу після завершення президентських виборів почнемо готувати програму для країни, почнемо радитися і створювати професійну команду на всіх рівнях влади. Думаю, таку сильну молоду команду з високим інтелектом і необхідно зібрати новому президенту, – сказала вона.

Минулої п’ятниці в ході телемосту зі швейцарським Давосом, де проходив міжнародний економічний форум, звертаючись до присутніх там Сергія Тігіпка і Арсенія Яценюка, Юлія
Тимошенко запросила їх у владу після своєї перемоги на виборах.

– Цим кандидатам у президенти не треба чекати, коли настане світлий момент наступних президентських виборів, я хочу публічно на великій світовій арені запросити їх до спільної роботи.

За словами Тимошенко, програми Тігіпка і Яценюка співпадають з її програмою:
– Їхнє бажання зробити Україну сильною співпадає з моїм. Їхнє бажання створити красиву модерну Україну співпадає з моїм бажанням, – відзначила прем’єр. Вона впевнена, що ці два політики заслуговують, щоби «почати працювати одразу, а не чекати п’ять років» до наступних виборів президента.

Як виглядатиме владна верхівка у разі перемоги Тимошенко:
Президент – Юлія Тимошенко
Прем’єр-Міністр – Сергій Тігіпко
Голова Нацбанку – Арсеній Яценюк
Секретар Ради нацбезпеки – Анатолій Гриценко

Тігіпко теж не хоче чекати:
– Зміни можливі, коли ти – у владі. Зміни можливі з прем’єрської позиції, тому я не буду відмовлятися від пропозиції, яку мені зробила Юлія Тимошенко, – заявив «бронзовий призер» виборів на щорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Примітно, що Тимошенко не веде торгів із Тігіпком про підтримку в другому турі. За час, що минув від 17 січня, вона жодного разу його про це не попросила. Навіть більше, чітко дала зрозуміти, що її рішення зробити Тігіпка прем’єром не залежить від того, переможе вона в другому турі за його підтримки чи без.

Тим часом, до нової команди готовий влитися і Яценюк:
– З Арсенієм ми пройшли достатньо напружений шлях роботи у владі. Це був нелегкий шлях. Але не тому, що ми погано разом працювали, а тому, що політикум був неспокійний, збуджений і нескоординований, – сказала прем’єр.

Тимошенко впевнено заявила, що після її перемоги разом з Яценюком і Тігіпком Україна одержить найбільш професійну команду. «Я поважаю їхнє (Тігіпка і Яценюка) бажання будувати власні потужні партії сучасного типу, демократичні. І на парламентських виборах, якщо до цього 2,5 року попрацюють у владі, вони покажуть надзвичайно високі результати, – підкреслила Тимошенко.

Безумовно, бажання Тимошенко бачити у своїй команді кандидатів від демократичних сил, які вибули в першому турі виборів, багато в чому пояснюється також її прагненням дотриматися принципу соціальної відповідальності переможця, виглядати в очах країни і світу по-справжньому європейським політиком.

За Тігіпком, Яценюком і Гриценком стоять мільйони виборців – і потужне «соцзамовлення» на зміни, яке глава держави, який наполягає на необхідності її «європеїзації», просто не має права не враховувати. Власне, до цих мільйонів і апелює Юлія Тимошенко, запрошуючи їх обранців до своєї команди: мовляв, подивіться, новий президент готовий врахувати в новій конфігурації влади ваші запити, а ваші голоси, віддані за реформи, не пропадуть.

Кожний з молодих політиків від демократичного табору, на переконання Прем’єр-міністра, може посісти гідне місце в новій системі влади. Хоча Тимошенко, зі зрозумілих причин, жодного разу не згадала ім’я нинішнього Президента, однак раніше вона запевнила виборців Віктора Ющенка, що робота нової влади посилить позиції України у світі і зміцнить незалежність держави в усіх напрямках. У цьому контексті Тимошенко сказала, що сформує в Україні сильну владу, яка «не буде йти на компроміси з олігархами, мафією і власним сумлінням», а проведе ті реформи, які необхідні державі й людям.

До речі, погляди Юлії Тимошенко збігаються з думкою Сергія Тігіпка, який раніше сказав:
– Нам потрібна сильна президентська влада! Це допоможе вийти із загальнодержавної кризи. Усі проблеми, наявні сьогодні – сільське господарство, банківська система, пенсійна реформа, комунальні послуги, – цілковито можна розв’язати, якщо зламати існуючу систему. Сьогодні не вистачає політичної волі та сильної президентської руки.

Тимошенко запевнила політиків, яких запрошує до своєї команди, і виборців, що в неї вистачить сили волі, наполегливості, мужності й терпіння, щоби йти цим шляхом.

Експерт Кримського інституту політичного аналізу доктор політичних наук Олександр Стариш вважає закономірним те, що Тігіпко приєднається до команди Тимошенко:

– І політичні, і морально-етичні цінності та погляди цих двох політиків достатньо близькі. Вони обоє – люди одного покоління, одного середовища формування й перебування, люди, які практично одночасно прийшли в політику…

У свою чергу, заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що спільність поглядів дозволяє команді політиків проводити системну та цілеспрямованому політику реформ, яка забезпечить розвиток держави. Експерт відзначив також те, що сьогодні Україну більшість західних держав вважають країною «третього сорту». Однак нова сильна влада, яку втілить тандем президента Тимошенко і прем’єра Тігіпка, здатна змінити ситуацію.

Михайло ДОРОФЕЄВ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *