Смітник у селі чи село-смітник? Що вибере громада?

На Буковині приблизно на 90% сільських смітників немає державних актів на право використання земельних ділянок як сміттєзвалищ. Та й з легальних смітників немає куди вивозити відходи: будівництво сміттєпереробних заводів «пробуксовує» через відсутність коштів. Наслідок – необлаштовані й необгороджені смітники загрожують життю та здоров’ю людей.

Арифметика каже: на Буковині налічується 10 міських, 9 селищних та 289 сільських смітників. З них легальних – 233, тобто лише 75%. Майже в сотні сіл сміттєзвалищ немає взагалі – відходи скидають на береги річок, узбіччя доріг або лісові галявини.

На 140 га буковинської землі, зайнятих сміттєзвалищами, щорічно звозиться близько 160 тис. т побутових та 263 тис. т промислових відходів. 25,2 т промислових відходів належать до найбільш небезпечних, майже всі вони утворюються на території Чернівців.

Вирішити проблему нелегальних смітників можна шляхом виготовлення державних актів на право володіння землею. Іноді сільради мають акти відведення землі та паспорти на сміттєзвалища – вони теж є не в усіх – але все одно це не може замінити акт на використання ділянки як сміттєзвалища.

Щоби отримати такий акт, необхідно у землевпорядних організаціях замовити відповідну документацію. За погодження паспортів сміттєзвалищ працівники державної геологічної служби вимагають від сільрад понад 2 тис. грн.

Здавалось би, це невелика сума, але в сільських бюджетах вона не передбачена, тож громадам залишається сподіватися на допомогу обласної влади.

Ще 2007-го була затверджена Обласна комплексна програма з охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів «Екологія» на 2007-2010 рік. Розділом 7-м зазначеної програми передбачено комплекс заходів поводження з відходами, зокрема, відведення земельних ділянок, будівництво та облаштування полігонів твердих побутових відходів у містах області, облаштування сільських сміттєзвалищ та переробка промислових відходів з обсягами фінансування 2759 тис. грн.

В 2008 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на раціональне використання та зберігання відходів виділено 576,9 тис. грн. З Державного фонду області за програмою «Поводження з відходами» виділено 2,2 млн. грн. До речі, Буковина – єдиний регіон України, де кошти на облаштування сміттєзвалищ використані в повному обсязі. Втім, навіть зазначеної суми не вистачає, аби навести лад у кожному буковинському селі.

Спеціалісти вбачають 2 виходи з «життя у суцільному смітнику» – передбачити в бюджетах місцевих рад фінансування утилізації та переробки твердих побутових відходів і будувати сміттєсортувальні (сміттєпереробні) міні-заводи й цехи.

Георгій ШУТАК, начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *