Скільки Україні коштувало утримання президента Порошенка в 2015 році

Протягом останніх двох років бюджетні витрати на матеріально-технічне, соціально-побутове забезпечення діяльності президента, його адміністрації та РНБО знову почали зростати.

 

За підсумками минулого року «президентська» сума більше, ніж у 1,5 рази перевищила держвидатки на протезування, забезпечення житлом, психологічну реабілітацію і санаторно-курортне лікування учасників АТО.

А на суму, що була витрачена 2015 року на утримання тільки 1 кв. м (!) резиденції «Пуща-Водиця» і держдачі «Конча-Заспа» середньостатистичний українець міг би купити майже 60 л молока (за київськими цінами!). Загалом торік ДУС (Держуправсправами)  отримало майже 969 млн гривень (практично – мільярд!), з яких трохи менше половини є «президентськими» витратами. Роком раніше відповідна стаття витрат становила 287,4 млн гривень (у цілому на ДУС – 904,9 млн гривень). Це всього лише на 3% менше, ніж витрачало Держуправсправами за президента Віктора Януковича 2013 року.

«Загальний обсяг видатків на президента не порівняти із сумами, які виділялися на фінансування протезування, забезпечення житлом, психологічної реабілітації та санаторно-курортного лікування учасників АТО. На зазначені напрями витрачено 286,4 млн гривень. А ДУС витратило у півтора рази (!) більше. Скажімо, видатки споживання у двох фронтових областях – Донецькій і Луганській – склали 254 млн гривень”, – йдеться у розслідуванні видання РБК.
Зазначається, що в середньому витрати на проведення офіційного заходу за участю президента обходяться у понад 23 тис. гривень, що становить майже 22 мінімальні пенсії. А таких офіційних заходів у 2015 році Порошенко провів 332. За кордон з офіційним візитом президент літав 27 разів. Кількість осіб, які беруть у цьому участь, становить майже 450, а витрати, відповідно – мало не мільйон, а точніше 740 тис. гривень.

Крім того, всі українці продовжують оплачувати утримання держрезиденцій, адміністративних будівель, госпоб’єктів та прилеглу до них територію. Так, утримання 1 кв. м резиденції «Пуща-Водиця» і держдачі «Конча-Заспа» у 2015 році коштувало бюджету 710,3 гривень. Загальна площа резиденції і держдачі становить 4 тис кв. м, тобто з бюджету було виділено на цю статтю витрат 2,8 млн гривень. А це більше 2 тис. мінімальних зарплат в Україні.

І це лише на 600 тис. гривень менше, ніж було освоєно коштів, виділених з резервного фонду держбюджету на ліквідацію надзвичайної ситуації у Краматорську 10 лютого 2015 року, надання допомоги постраждалим і сім’ям загиблих (3,4 млн гривень), зазначили в РБК. (http://www.unian.ua/)

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *