Що більш за все шкодить печінці?

Не тільки алкоголь: Що заважає здоров’ю печінки Про шкоду алкоголю знають нібито всі. Та найбільше страждає від нього печінка, від якої залежить весь організм і найголовніше – імунітет. Але спиртне – далеко не єдиний чинник здоров’я, що впливає на життєво важливий орган. Печінку можна назвати справжнім трудоголіком: вона бере участь у роботі імунної системи і метаболізмі, знешкоджує чужорідні речовини, підтримує постійний склад крові (гомеостаз), синтезує поживні речовини, накопичує вітаміни, залізо та інші корисні елементи. При цьому печінка має неймовірну здатність до регенерації. Та це не означає, що вона нічого не боїться і здатна без наслідків справлятися з усіма труднощами. Навпаки, до такого важливого органу треба ставитися дбайливо, адже навіть невинна на перший погляд їжа або певні звички можуть позначатися на ньому згубно. На стані органу можуть відбитися навіть нешкідливі, на перший погляд, речі.

Жирне, копчене і гостре. Печінка відповідає за підготовку жирів до утилізації. Надмірне вживання жирного, смаженого або фастфуду навантажує печінку по максимуму, жири відкладаються в ній і спричиняють запальні процеси. А любителям гострих спецій варто зауважити: вони містять капсаїцин і гіркі речовини, за переробку яких теж відповідає печінка. Якщо постійно харчуватися гострою їжею, печінка вироблятиме надто багато жовчі, що тягне відкладення каменів у жовчному міхурі або жовчних шляхах.

Солодке і борошняне. Печінка бере участь у метаболізмі й утилізації вуглеводів, тому надлишок солодощів і випічки дає на орган додаткове навантаження, яке за несприятливих умов може обернутися на ожиріння

Солоне. Сіль, тобто хлорид натрію, потрібна організму. Однак медики з Американського хімічного товариства дослідили негативний вплив надлишку солі на клітини печінки. Вона збільшує ризик загибелі клітин печінки, гепатоцитів, і уповільнює процес утворення нових.

Кислі фрукти й овочі. У цих продуктах містяться кислоти. Якщо їх багато постійно, це загрожує розладом у роботі жовчного міхура і застоєм жовчі в жовчовивідних шляхах. Чому не можна їсти занадто багато фруктів? З деякими з них за вмістом цукру не зрівняються і тістечка.

Харчові добавки, БАДи,

СпортПит і ліки. Харчові добавки – консерванти, стабілізатори, емульгатори збільшують ризик розвитку захворювань печінки і цілого травного тракту. А в БАДах, Спортпіті і ліках містяться речовини, які можуть накопичуватися в життєво важливому органі і призводити до його пошкодження.

Малорухливий спосіб життя. Без фізичної активності в організмі порушується процес утилізації жирів, що призводить до жирової хвороби печінки.

Погана екологія й побутові токсини. Забруднення довкілля, а також надмірне використання косметики і побутової хімії (шампуні, пральні порошки, миючі засоби тощо) додати негативу в роботі печінки.

Стрес. Хронічний стрес і поганий сон руйнують клітини печінки і можуть призвести до запалень і некрозу.

Різке схуднення. Швидке схуднення небезпечне: воно може спровокувати ожиріння печінки й утворення каменів. До того ж різке скидання ваги – це теж великий стрес для організму, який через збіднений раціон змушений працювати в екстремально економному режимі.

Куріння. Шкідливі речовини, що містяться в сигаретному димі, потрапляють до печінки і забирають на себі всю її увагу. Відтак порушуються інші процеси, в яких задіяний цей орган. До того ж, можуть пошкодитися клітини й артерії печінки, що, ймовірно, призведе до її ожиріння.

Як підтримувати печінку в здоровому стані? Більшість органів починають посилати сигнали про допомогу, коли не можуть впоратися з навантаженням. Печінка ж не завжди повідомляє про пошкодження. Відчути недобре можна тільки за непрямими ознаками: втомлюваністю, сонливістю. Тому перш за все варто слід прибрати ризики і ретельно моніторити стан організму. А на противагу шкідливим чинникам їсти те, що допоможе підтримати здоров’я печінки. Йдеться про корисні продукти: овочі, нежирні сорти риби, курячі яйця в помірній кількості, нежирну молочку, некислі ягоди і стиглі фрукти.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *