Щеплення від раку? Так, невдовзі робитимемо…

Уявіть собі на хвилинку, що ви можете зробити щеплення, аби уникнути в майбутньому онкозахворювання. Отримуєте одну чи кілька ін’єкцій – і ваша імунна система навчена розпізнавати та знищувати пухлини. 

Ця фантастична ідея не така вже й далека від реальності. До слова, пришвидшила роботу над вакцинами проти раку саме пандемія коронавірусу, як це не парадоксально звучить. Вчені з Університету Ватерлоо (Канада) використали машинне навчання для виявлення специфічних до пухлин антигенів. А вже ці антигени допоможуть у розробці нових методів лікування та, що ймовірно, у створенні ефективних вакцин проти онконедуг.      

. . . Рак, як відомо, починається з мутації ДНК клітини. У клітинах, що діляться, стається помилка, тобто мутація в ДНК, і починається ріст пухлини. На думку дослідників, цій помилці можна запобігти, а отже зупинити розвиток раку. Все, що потрібно зробити, так це навчити імунну систему людини швидко виявляти мутовані клітини, щоб імунна система могла їх нейтралізувати, перш ніж вони заподіють шкоду організмові. На думку дослідників, це можна зробити за допомогою вакцини, що містить мутантний пептид – неоантиген, який з’являється на поверхні ракових клітин.

Іншими словами, якби ми змогли навчити імунну систему розпізнавати неоантигени та вбивати їх, то могли б отримати ефективну вакцину проти раку.
Проблема, однак, полягає в тому, що ракові пухлини мають різні неоантигени, і тому знайти їх важко. Вчені порівнюють це з пошуком голки у великій копиці сіна. Та завдяки штучному інтелекту вченим вдається значно прискорити цей пошук.

Підготовлено «Версіями»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *