Руслан ЦАПЛЮК: «Повернемо місто громаді»

цаплюк

Одинадцять запитань кандидатові в мери

Із чим ідуть до чернівчан кандидати в мери європейського міста? Понад десятиліття в Чернівцях існувала телепередача «Три запитання мерові». Мер був один, запитань – лише  три. На продовження цієї давньої журналістсько-чернівецької традиції запроваджуємо на наших шпальтах рубрику «11 запитань кандидату в мери».

1.Чому Ви вирішили стати міським головою Чернівців?

– Бо нарешті зрозумів: хочеш зробити гарно – зроби сам. Я багато років чекав, поки хтось із наших шановних політиків, господарників, олігархів або опозиціонерів щось змінить у місті на краще. Я розумію, що «на обіцяне три роки чекають». Я чекав майже десять. І вирішив – досить. Час діяти.

2. Назвіть три найбільші, на Ваш погляд, проблеми Чернівців…

– Гарна новина полягає в тому, що проблем у місті лише дві. Але вони – фундаментальні: дороги та дурні. Дороги не потребують жодних додаткових уточнень. Щодо «дурнів», то це спільна назва для корупції та некомпетентності.  Саме ці явища взяли кошти та майно, що належать громаді, в багаторічний корупційний полон. Саме вони з року в рік, від виборів до виборів пошивають нас у дурні. Годі! Настав час повернути місто громаді.

3. Три перші Ваші кроки, якщо Ви переможете?

– Спочатку визначимось, де ми всі перебуваємо. Для цього із залученням громадськості та провідних іноземних аудиторських компаній проведу ревізію земель, комунального майна, фінансово-господарської діяльності та енергоефективності комунальних підприємств міста.

  • Другий крок – вивільнення міського бюджету з корупційного полону. Для цього міська влада має відкрити генеральний план Чернівців і створити Експертну раду міста – професійний орган громадського контролю. Залучивши за рахунок програм сприяння розвитку Європейського Співтовариства до роботи в ній провідних міжнародних експертів у галузі міського господарства та вітчизняних фахівців із незаплямованою репутацією, громада зможе забезпечити собі надійний захист від корупції та неефективності чиновників. Експерти, а не наближені до влади та бізнесу особи повинні визначати доцільність та ефективність витрат із міського бюджету!
  • Третій крок – це питання наповнення міського бюджету та розвитку Чернівців. Я впевнений, що бюджет міста, звільнений від корупційних схем та неефективного управління,  є  достатнім не лише для нормального функціонування громади, але й для її стратегічного розвитку. Головне питання наповнення міського бюджету – це підвищення рівня ефективності УСІХ комунальних підприємств міста. За допомоги європейських експертів ми маємо подолати їхню технологічну відсталість та енергозатратність.  Пріоритетами розвитку мають стати: розбудова комунальної медицини, освіта – як найважливіша інвестиція у майбутнє та модернізація міського господарства згідно із сучасними європейськими вимогами до рівня його енергоефективності. Ми маємо відродити мережу комунальних аптек, де люди мали б можливість купувати ліки з мінімальними націнками, побудувати в кожному районі Чернівців Центри Розвитку Дитини – головні осередки безкоштовної дошкільної та позашкільної освіти, провести модернізацію очисних споруд міста та побудувати, нарешті, сміттєпереробний завод, перетворивши його на виробництво дешевої та екологічної енергії. Одним з найперспективніших напрямків для міста має стати розвиток туризму – ефективного джерела створення нових робочих міст та наповнення бюджету. Для цього треба якнайшвидше створити в місті новий, сучасний експоцентр – місце, де могли б відбуватися як великі торгівельні ярмарки, так і значні культурні й наукові заходи.

4. Назвіть три найголовніші, на Ваш погляд, реформи, яких потребують Чернівці.

– Першочергово – докорінна реформа системи управління містом, його господарством та  комунальними підприємствами. Все це функціонує за філософією та лекалами ще совітських часів.  Ця система жодним чином не співвідноситься з такими поняттями, як ефективність або енергозбереження.  На сьогодні – це робота заради роботи. Місто витрачає мільйони гривень, отримавши реальної роботи лише на тисячі… Вирішивши це питання, городяни будуть здивовані тим, скільки грошей ми зможемо мобілізувати на стратегічний розвиток міста.

5 – 6. Як наблизити міську владу до городян? І як Ви плануєте зробити міську владу ефективною?

– Я впевнений, що влада стане лише тоді близькою до громади, коли вона змушена буде зрозуміти, що її особистий родинний затишок і добробут на 100% залежатиме від КІЛЬКОСТІ та ЯКОСТІ наданих нею послуг. Таке стане можливим, якщо ми отримаємо реальні механізми контролю за діями влади. Зараз багато сподівань покладається на різноманітні варіанти «прямої демократії». На мою думку, це не лише неефективно, але й суперечить справжнім інтересам громади. Я переконаний, що проста людина, без допомоги незалежних фахівців практично не може  розібратися у хитросплетіннях бухгалтерського обліку та економіки виробництва. Нікому ж не спаде на думку провести «громадські слухання» біля операційного столу у лікарні, або самому стати пацієнтом такого «колективного розуму». Але наші шановні політики дивним чином одностайно пропонують запровадити подібне для вирішення проблем міста. Виникає слушне запитання: а чи не є це новою корупційною схемою або способом банального уникнення відповідальності під прикриттям мешканців міста?

Переконаний, що лише поєднання зусиль незалежної Експертної Ради Міста та Народного Контролю зможе створити ефективну робочу атмосферу для влади.

  1. Як побороти клановість у місцевій політиці Чернівців?

– Не варто шукати якихось спеціальних технологій або таємних шляхів для вирішення цього питання. Все поступово стане на свої місця тоді, коли ми з Вами дійсно забажаємо отримати чіткі та конкретні відповіді на свої запитання, зможемо ефективно їх донести та отримаємо інструменти незалежної експертної оцінки контролю якості виконання. Іншими словами, це станеться тоді, коли біля керма міста стоятимуть професіонали, а не популісти.

8. Чи потрібні, на Вашу думку, районні ради в Чернівцях?

– З нинішніми повноваженнями та ресурсами – ні. До того ж, Чернівці – невеличке місто, тож можна обійтися без зайвих витрат на бюрократичний апарат райрад. Ставку треба робити на органи самоорганізації населення, щоби наблизити міське управління безпосередньо до мешканців.

9. Чи потрібні, на Вашу думку, позачергові вибори до Чернівецької міської ради восени цього року?

– Думаю, що так.

  1. Кого Ви бачите, в разі своєї перемоги, керівниками ЖКГ, економічного блоку, управління освіти, управління охорони здоров’я, Калинівського ринку, тепломережі, водоканалу?

– Питання полягає не в тому, кого я бачу на тій або інший посаді. Більшість мешканців європейських країн не знають, як звуть керівників тих або інших комунальних установ. Має працювати СИСТЕМА. Вона ж вибудовується таким чином, аби  мінімізувати – а ще краще взагалі унеможливити – втручання «людського фактору». Саме так на сьогодні побудоване муніципальне господарство у провідних країнах світу. Не треба «винаходити велосипед». Треба лише взяти одну з таких моделей і перенести на наш ґрунт.

  1. Чим Ви будете займатися, якщо не станете міським головою Чернівців?

– Напевно, тим, чим і займався до цього часу все своє життя – власною справою. Хіба що більше часу приділятиму родині: дружині, дітям, онучці…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *