«Ротарі»: Щовівторка в «Карінтії» о 19.00

Саме там зустрічаються чернівецькі ротарійці, які мають елементарну мету – змінити світ на краще. А позавчора у місцевому прес-клубі вони стали ініціаторами дискусії «Чи можна зробити благодійництво в Україні явищем системним, а не стихійним».

Бо саме системною є їхня діяльність. Як розповів нинішній президент клубу Георгій ЗВІРІД, після повені 2008 року ротарійці надали потерпілим буковинцям допомогу на 300 тис. доларів у вигляді тимчасового житла – шелтенбоксів (утеплених наметів). Інкубатор для новонароджених вартістю 25 тис. доларів передали Вашковецькому пологовому відділенню. Чимало акцій допомоги тим, хто її потребує, провели і за власний кошт.

Член клубу Ігор БАБЮК наголосив, що ротарійці не належать ні до релігійного, ні до масонського руху. Вони об’єднують багатих людей і людей вільних професій – художників, журналістів, підприємців тощо.

Втім, як зауважила екс елект-секретар Олена КУЦАК, інколи їх ще називають Клубами Служіння. Бо вони переймаються долею тих місць, де мешкають. Саме від Олени, яка розповіла про історію як місцевого, так і міжнародного ротарійського руху, присутні дізналися, що на Буковині ротарійці з’явилися 1928 року з ініціативи, до речі, чернівецького ювеліра.

– Головне для нас – прислужитися рідному місту і громаді, – сказав Юрій ЧАЛАПЧІЙ, активіст-ротарієць. – І це попри те, що ми всі дуже зайняті люди.

До 40-го року минулого століття місцем зустрічі ротарійців був нинішній готель «Київ». Тоді він називався Палас-готель. Загалом, серед ротарійців, рухові яких уже понад 100 років, прийнято мати певне публічне місце зустрічі, яке не змінюється і куди може прийти будь-хто охочий. Та зрозуміло, що «Ротарі Клуб Чернівці», як будь-яка інша громадська організація, має свої правила вступу і членства.

В Україні мережа Rotary club налічує майже 50 таких співтовариств, а у світі зареєстровано понад 1 млн.200 тис. членів у 32-х тисячах клубів. Ротарійцями, зокрема є Ангела Меркель, Біл Гейтс, Леонід Кравчук… Приєднуйтесь, компанія непогана!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “«Ротарі»: Щовівторка в «Карінтії» о 19.00”