Радон у чернівецьких підвалах

Чернівецька область – сейсмічно небезпечна територія, бо тут проходять тектонічні розломи. Зокрема, під Чернівцями пересікаються два таких розломи. Кілька разів на місяць чернівецька обсерваторія фіксує в обласному центрі поштовхи земної кори в 1-2 бали.

За словами Андрія НІКОЛАЄВА, директора навчально-наукової геофізичної обсерваторії, протягом 4-х останніх років сейсмічна станція зареєструвала 108 таких поштовхів.

Перед цими катаклізмами виникають так звані передвісники. Один з них – вихід радону. Газ утворюється в зоні тектонічних розломів і є дуже небезпечним для здоров’я людини, бо йдеться про радіоактивний газ, який «живе» кілька годин, а потім розкладається і перетворюється на свинець. А свинець під час вдихання осідає у легенях.

Небезпека для чернівчан полягає в тому, що радон накопичується у підвальних приміщеннях. А в нашому місті їх дуже багато! Магазинчики, перукарні, фірми… З настанням холодів провітрюють такі приміщення вкрай рідко. А це може обернутися раком легень. Тому обов’язково провітрюйте приміщення і робіть вентиляцію.

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *