Правди мало у світі. Одна з небагатьох – в авторській пісні

Щира й душевна, бардівська пісня твориться серцем і для душі. Її найяскравіші представники – Володимир Висоцький, Булат Окуджава, Новелла Матвєєва, Юрій  Візбор, Олександр Галич, Евгеній Бачурін, Сергій Нікітін, барди-рокери Андрій Макаревич і Борис Гребенщиков… Цих прізвищ достатньо, щоби в цьому переконатися. Серед продовжувачів цієї славної когорти –  Олександр  Софронов. Минулої п’ятниці він виступив на сцені палацу «Академічний» БДМУ. Концерт «Життя продовжується» організував Фонд «Подаруй дитині життя», тож кошти від нього пішли на лікування онкохворих дітей.

Попередниками авторської пісні вважають міський романс та пісенні мініатюри Олександра Вертинського, який, до слова, на початку минулого століття, гастролюючи Європою, заїжджав і до Чернівців. Утім, як пісенний жанр, авторська чи, як ще кажуть, бардівська пісня виникла в середині ХХ столітття водночас у різних країнах. І хоча її характерною властивістю є поєднання в одній особі автора музики, тексту, виконавця та гітарний супровід, де пріоритет перед музикою завжди віддається тексту, в Олександра Софронова вони рівноправні. Мабуть, завдяки тому, що він блискучий гітарист. До того ж його програма дуже різнопланова, бо пише пісні в різних стилях – ліричні мелодійні пісні, блюзи, романси, акустичний рок, блюз-рок. Одне слово, не занудьгуєш.

Афиша_2013_2014 

В юності Олександр грав у рок-колективах, а 1988 року захопився авторською піснею. Лауреат Грушинського фестивалю (2000), Санкт-Петербурзького конкурсу «Весна романсу» (2000), Всесоюзного фестивалю виконавців авторської пісні (1991) тощо. Закінчив Вищу школу діячів сценічного мистецтва ГІТІСа. 20 років співпрацював з Сергієм Капланом і досі пише пісні на його вірші.

Займається організацією фестивалю «Кружка» пам’яті Сергія Каплана, останні роки керує найстарійшим бард-табором і сценою «Кольскій бугорок» на фестивалі «Платформа ім. В. Грушина».

Александр Софронов давно й успішно гастролює сольно, в дуете з Юлією Матвєєнко, а також з власним «Акустичним проектом SOFRONOFF».

Географія гастролей — від Тель-Авіва до Хельсинки, від Нью-Йорка до Чити, а дискографія нараховує низку альбомів у сольному, дуетному та ансамблевому виокнанні. (www.sofronoff.ru)

На Буковині авторська пісня представлена переважно Світланою Шахановою, чий творчий вечір відбудеться завтра, у п’ятницю, 25 жовтня, в Будинку естетики і дозвілля. Серед її гостей буде чимало як відомих бардів, так і талановитих початківців, що стане приємним сюрпризом для прихильників авторської пісні.  

Концерт відбудеться за адресою: м. Чернівці, вул. Шепетівська, 5. Початок о 18.00. Вхід вільний. 

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *