Персеїди 2013

Усі небайдужі до зоряного неба незабаром вкотре зможуть спостерігати, як з неба падають зорі. Багато зір. Принаймні одна впродовж хвилини. Маємо на увазі, звісно, метеори з метеорного потоку Персеїди. Ніч, коли над нашою планетою має висипатись максимальна кількість цих «зір», припадає цього року на 12 серпня. 

Іван Павлович Крячко, завідувач ВНТІ Головної астрономічної обсерваторії НАН Українидувач ВНТІ Головної астрономічної обсерваторії НАН України

На карті-схемі показано розміщення в північній ділянці зоряного неба радіанта метеорного потоку Персеїди о 23 год київського часу (географічна широта місця спостережень 50°) 12 серпня 2013 року. ( з сайту МИ і ВСЕСВІТ. Автор Іван Крячко)
На карті-схемі показано розміщення в північній ділянці зоряного неба радіанта метеорного потоку Персеїди о 23 год київського часу (географічна широта місця спостережень 50°) 12 серпня 2013 року ( з сайту МИ і ВСЕСВІТ. Автор Іван Крячко)

Персеїди — це метеорний потік, який утворюється внаслідок проходження Землі через хвіст комети Свіфта-Туттля. Згоряючи в атмосфері планети, дрібні частинки залишають яскраві сліди на небі, які й називаються метеорами. Персеїди можна спостерігати щороку з 17 липня по 24 серпня, їх пік припадає на 10-14 серпня.

Довідник спостерігача.
Серпень 2013 року

Фази Місяця: новий Місяць − 6 серпня,

перша чверть − 14 серпня,
повний Місяць − 21 серпня,
остання чверть − 28 серпня.

Видимість планет:
Меркурій (уранці, крім останньої десятиденки),
Венера (увечері),
Марс (уранці),
Юпітер (друга половина ночі),
Сатурн (увечері),
Уран (майже цілу ніч),
Нептун (цілу ніч).

Метеорні потоки:
α-Каприкорніди 15 липня−20 серпня, максимум 2 серпня.
Персеїди 15 липня−17 серпня, максимум 13 серпня.
Цигніди 3−25 серпня, максимум 20 серпня.

Комети: 154Р/Бревінґтон.

Подвійні зорі:
ζ, ξ Великої Ведмедиці, β, δ, λ, μ, τ Лебедя, γ Дельфіна, ε, ξ, κ2, π Волопаса, ψ Дракона, ξ Цефея, η Персея, α Гончих Псів, θ Змії, ξ Скорпіона, α, ρ Геркулеса, γ Андромеди, η Кассіопеї.

Туманності:
у сузір’ях Кассіопеї, Персея, Змієносця, Стрільця, Лебедя, Ліри, Лисички та Водолія.

Галактики: у сузір’ях Андромеди, Великої Ведмедиці та Гончих Псів.
(З сайту ГAO НАН України)

Метеор з потоку Персеїди

Астрофотограф Колін Леґґ (Colin Legg) зробив цю світлину день тому в Австралії. На ній метеор з потоку Персеїди між двома знаменитими небесними об’єктами — Великою і Малою Магеллановими Хмарами — найближчими до нас галактиками. ( Інформація с сайту Ми і Всесвіт Івана Крячка)
Астрофотограф Колін Леґґ (Colin Legg) зробив цю світлину день тому в Австралії. На ній метеор з потоку Персеїди між двома знаменитими небесними об’єктами — Великою і Малою Магеллановими Хмарами — найближчими до нас галактиками. ( Інформація с сайту “Ми і Всесвіт” Івана Крячка)

Всім бажаємо ясного неба в ніч спостережень!

Тетяна Стрільчик, “Версії”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *