Оподаткування благодійної допомоги, отриманої громадянами, потерпілими від стихійного лиха

Порядок оподаткування залежить від того, до якої категорії належить її надавач, суми допомоги та її виду.
1.Благодійна допомога громадянину може бути надана з коштів, залучених рішенням Кабміну або органом місцевого самоврядування у визначених межах сум. Вона розподіляється через державний або місцевий бюджет, або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України. Така  допомога не оподатковується ПДФО.
2. Коли органи місцевого самоврядування затверджують цільову програму з певних питань діяльності місцевого самоврядування, в якій передбачено надання допомоги соціально незахищеним верствам населення за рахунок коштів місцевого бюджету, то така допомога не підлягає оподаткуванню ПДФО. Тож, якщо громадянин отримує допомогу у вигляді житлових або інших субсидій або дотацій, винагород та страхових виплат, які отримуються платником податків з бюджетів і фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, то такі доходи  не підлягають відображенню в його річній податковій декларації та не оподатковуються ПДФО.
3. Якщо громадянин отримує нецільову благодійну допомогу від іншої юридичної або фізичної особи, то не оподатковується сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається на користь громадянина протягом 2008 року сукупно у розмірі 890 грн, за умови, що нарахована зарплата (інші прирівняні до неї виплати, компенсації та відшкодування) громадянина не перевищує 890 грн. на місяць. Ця норма стосується також і громадян, які не працюють, в тому числі і пенсіонерів, які не отримують зарплату.
У заяві, поданій громадянином, доцільно зазначити, чи він отримує податкову соціальну пільгу (тобто дохід не перевищує 890 грн. на місяць).
Якщо сума допомоги перевищує зазначений розмір, то сума такого перевищення  підлягає оподаткуванню: у джерела виплати за ставкою 15 % .
Відділ масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *