Нова роль боржника у виконавчому провадженні

Від березня 2011 року змінилася роль боржника у виконавчому провадженні.

Наприкінці минулого року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» та деяких змін до інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)». Відтоді Закон України «Про виконавче провадження» (далі – Закон) викладено в новій редакції.

Слід зазначити, що, за попередньої редакції Закону, боржник мав можливість ухилитися від виконання судових рішень. Фактично кожну процесуальну дію державний виконавець повинен був погоджувати з боржником. Водночас нова редакція звужує права боржника.

Так, в ухваленій редакції Закону передбачено новий механізм реалізації та оцінки арештованого державним виконавцем майна – виключно на публічних торгах (аукціонах) або на комісійних умовах.

Відповідно до ст. 2 Закону примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) покладається на державну виконавчу службу. Ст. 3 Закону передбачає виконання рішень також й іншими органами. Ст. 5 Закону передбачає обов’язковість вимог державного виконавця.
Вимоги державного виконавця щодо виконання рішень обов’язкові для всіх органів, організацій, посадових осіб, фізичних і юридичних осіб на території України.

Державному виконавцю повинні бути безоплатно надані у встановлений ним строк інформація, документи або їх копії, необхідні для здійснення його повноважень.

Невиконання законних вимог державного виконавця тягне за собою відповідальність згідно із законом.
Ст. 6 Закону передбачено гарантії прав фізичних і юридичних осіб у виконавчому провадженні.
Державний виконавець зобов’язаний використовувати надані йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.
Державний виконавець роз’яснює особам, які беруть участь у виконавчому провадженні або залучаються до проведення виконавчих дій, їхні права згідно з вимогами закону.

Рішення, дії або бездіяльність державного виконавця можуть бути оскаржені в порядку, встановленому Законом.

Учасниками виконавчого провадження є державний виконавець, сторони, представники сторін, прокурор, експерти, спеціалісти, перекладачі оціночної діяльності – суб’єкти господарювання.
Сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *