Ніна Карпачова: «Чернівці – осередок демократії в Україні»

Про це омбудсмен заявила під час перебування на Буковині. Вона відвідала потерпілі від повені села, вручила державні нагороди рятувальникам і зустрілася з викладачами та студентами ЧНУ ім. Федьковича.
Мета візиту омбудсмена – моніторинг прав потерпілих від повені буковинців. Ніна Карпачова відвідала села Тарасівці та Чорногузи, які зазнали найбільших майнових втрат, вивчила проблеми розвитку регіону і дійшла до сумного висновку: центральна влада не приділяє належної уваги регіону, тому він і далі залишається депресивним. Натомість омбудсмен відзначила, що місцева влада не залишає людей у біді.
– За темпами економічного розвитку Буковина наздоганяє столицю, – зазначила Уповноважений з прав людини, – але левова частка податків не залишається на потреби місцевої громади. Область живе за рахунок грошових переказів емігрантів, які складають майже половину бюджету області. Це й не дивно, бо кожен другий буковинець виїхав за кордон (в Україні – кожен четвертий – ред.). Ось і зараз податки з 1320 млн. грн (78% від потреб області) траншу на ліквідацію наслідків повені підуть в інші регіони.
Утім, порівняно з іншими областями, буковинці менше звертаються по допомогу до омбудсмена. Найбільше на порушення прав і свобод скаржаться мешканці Сокирянського та Кіцманського районів. Топ-лист проблем буковинців очолюють несправедливий суд, дії правоохоронних органів під час затримання, арештів і досудового слідства та недотримання соціально-економічних прав громадян.
– Суддів повинен обирати народ, вони не повинні призначатися пожиттєво, – підкреслила п. Карпачова, – кожен суддя повинен відповідати за негідну поведінку, а не сподіватися на кругову поруку колег, які поновлюють звільнених суддів на посадах.
Ніна Карпачова розповіла також, що в Україні не призначатимуться регіональні омбудсмени, про що вже давно дискутують політичні кола.
– Регіональні омбудсмени матеріально залежатимуть від місцевої влади, отже, будуть «кишеньковими» людьми, – наголосила Уповноважений з прав людини, – справжній омбудсмен завжди має перебувати в опозиції до влади. Він повинен уміти поставити чіткий діагноз проблеми і діяти за законами власної совісті і справедливості.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *