Накриваємо стіл

novyj-god

Господар прийдешнього року – Брунатний (Земляний) Бик – істота практична, працьовита, надійна, скромна й мовчазна. Дуже цінує домашній затишок, тож краще за все зустрічати Новий рік удома і до новорічного пригощання поставитися серйозно.

Віддайте перевагу салатам і закускам, овочам і рибі, молочним продуктам (сири, сметана, соуси). Поставте на стіл кілька сортів хліба, один з них – із зернятками, горіхами або сухими фруктами. Щодо м’яса – обережніше, жодної яловичини!

Скатертина й посуд мають бути з натуральних матеріалів, переважно жовтого чи коричневого кольору: льон, глина, дерево, плетіння з соломи чи лози. Можна використати посуд з народним розписом, дерев’яні ложки та виделки для набирання страв. Не забудьте про свічі!

У середині столу біля таці з фруктами, овочами та зеленню поставте фігурку Бичка – нехай пригощається!

«Олів’є» пролітає?

Спробуйте «Виноградну примху»: 300 г винограду без кісточок порізати навпіл, 200 г слив – на вузенькі кільця. 200 г твердого сиру типу «Голландського» нарізати тоненькими пластинами і згорнути в трубочки. Дрібно нашинкувати невеличку цибулину, хто полюбляє гостріше – можна замаринувати. На тарелі викласти дно листям салату, покласти на нього сирні трубочки, покрити цибулею, нарізаними фруктами, зверху покласти кілька дольок волоських горіхів. Заправити сумішшю яблучного й лимонного соку з додаванням олії з волоських горіхів, можна використати оливкову. Дуже незвичний смак!

Шанувальникам пікантної гастрономії сподобається салат «Спокуса»: нижній шар – 200 г дрібно тертої сирої моркви з 50 г родзинок покрити майонезом, середній – 200 г твердого сиру, натертого з 3-4 зубками часнику також покрити майонезом. Згори викладається суміш тертого вареного буряку, 5-7 подрібнених волоських горіхів та 1 зубка часнику. Усе це знову-таки покривається майонезом. Готувати слід за кілька годин до застілля, майонез використовувати густий.

Головне блюдо

Пропонуємо свинину «Новорічну», запечену з грибами у сметані. 1 кг філе свинини нарізати скибками впоперек волокон, відбити, посолити й приперчити. Обсмажити до рум’яної скоринки з двох бків – приблизно по 3 хвилини. 50-70 г сухих білих грибів замочити заздалегідь, або 200-300 г шампіньонів помити, почисти, нарізати. Відварити у підсоленій воді 10 хвилин, обсмажити з цибулею на рослинній олії 7-10 хвилин.

М’ясо викласти у форму для запікання, зверху розікласти гриби з цибулею і залити сметаною. Запікати в духовці за температури 180-200 градусів півгодини. Перед подаванням на стіл щедро посипати зеленню.

І на десерт

Торт також має бути незвичним, адже Бик – великий ласун. Пропонуємо безпрограшний варіант – «П’ять хвилин до Нового року». Бісквіт випікається з 5 яєць, склянки цукру і склянки борошна з додаванням 2 столових ложок какао для коричневого кольору. Яйця збиваються окремо – білки й жовтки, потім обережно поєднуються, так само обережно додається борошно й какао. Через 5-6 годин бісквіт розрізати на 2-3 коржі і просякти лимонним сиропом (зварити 4 ст.ложки цукру з 6 ст.ложками води, остудити, вичавити сік половинки лимона).
Для крему змішайте пачку м’якого вершкового масла і півбанки невареної згущенки. Начинка – 50 г родзинок і 50 г чорносливу, нарізаного до розміру родзинок, 50 г подрібненого мигдалю. На нижній та середній коржі розікласти рівно начинку, покрити кремом. Решту крему розрівняти на верхньому коржі та стінках – їх можна додатково обсипати товченими горіхами. На верхньому коржі викласти з смужок мармеладу різного кольору циферблат зі стрілками «за п’ять хвилин дванадцята». До подачі торт тримати у холодильнику.

А головне – відмінний настрій, весела компанія і відчуття справжнього свята.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *