На захист громадян України від лобістів фармацевтичної галузі

Українська асоціація видавців періодичної преси звернулася до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. з проханням залучити громадськість до обговорення питання регулювання реклами ліків, оскільки МОЗ проігнорував відповідне звернення.

«До складу робочої групи увійшли представники МОЗ та фармацевтичної галузі України. Але не було включено ЖОДНОГО фахівця з числа представників галузі ЗМІ. Отже, заздалегідь можна стверджувати, що формування цієї Робочої Групи здійснено з порушеннями принципу прозорості роботи органів державної влади, а мета, вочевидь – не передбачає допомогу громадянам України у веденні здорового способу життя. Натомість є лобіюванням інтересів окремих фармацевтичних компаній – тобто, бізнесу, а не громадян», – зазначено у листі УАВПП.

 

24 липня 2015 року Міністерством охорони здоров’я (надалі – «МОЗ») відповідно до Наказу МОЗ від 24 липня 2015 р. № 467 створено робочу групу з питань удосконалення законодавства щодо рекламування лікарських засобів. До складу робочої групи увійшли представники МОЗ та фармацевтичної галузі України, проте там немає жодного представника галузі ЗМІ. 25 серпня 2015 року УАВПП та об’єднання ключових підприємств галузей медіа, ЗМІ, Індустріальний Телевізійний Комітет, Незалежна Асоціація телерадіомовників, ВГО «Всеукраїнська рекламна коаліція» та ВГО «Асоціація Правників України» звернулися до Міністра охорони здоров’я з проханням включити експертів цих організацій до складу робочої групи. На цей момент ми НЕ ОТРИМАЛИ ЖОДНОЇ ВІДПОВІДІ міністерства, хоча, як нам відомо, робоча група збиралася вже двічі.

 

З 2009 року УАВПП послідовно відстоює Європейський зразок регулювання питання реклами ліків у ЗМІ, а саме заборону реклами рецептурних препаратів та регульоване поширення інформації про безрецептурні (саме так це врегульовано чинним законодавством). Втім лобісти інтересів фармацевтичних компаній продовжують спроби взагалі заборонити інформування населення України про ліки через ЗМІ. Не менше 6-ти законопроектів, які передбачали заборону чи обмеження реклами ліків, були внесені та відхилені ВРУ за цей період.

Цей крок спрямований на захист громадян України від лобістів фармацевтичної галузі, на забезпечення можливості прозорого та повного висвітлення у ЗМІ інформації про ліки, слугує збереженню економічної свободи ЗМІ як основи реальної незалежності ЗМІ та акцентує увагу на необхідності запровадження дієвого контролю та покарання для усіх без винятку порушників діючого законодавства. Адже норми діючого законодавства щодо реклами ліків відповідають Європейським, надають усі необхідні важелі впливу, проте порушуються. А порушники не несуть відповідальності.

Саме тому ми вимушені просити керівника виконавчої гілки влади дати доручення керівництву міністерства утриматися від кулуарного обговорення стратегічних питань.

Яценюку

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *