Міністерство внутрішніх справ України: Рецепти порядку

ДТП, корупція, хабарі… Усе це, мов іржа, роз’їдає життя українців, не потребуючи навіть нинішньої політичної та економічної криз. Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ і лідер Народної Самооборони знає, як чинити з цими хворобами суспільства.

Жертв ДТП стало менше удвічі

Україна давно очікувала на нові Правила дорожнього руху, які збільшували б відповідальність учасників руху за скоєні порушення. Кожної доби після введення нового Закону кількість загиблих скорочувалася фактично наполовину. Вже перші місяці чинності цих правил значно зменшили кількість загиблих – майже на 2 тис. осіб на рік, поранених – на понад 14 тис.

Наразі пріоритети в роботі ДАІ окреслені саме вчинками, які ведуть до людських жертв: рух на червоне світло, перевищення швидкості, виїзд на зустрічну смугу, п’яний за кермом тощо. Тож при загальному зменшенні щоденних штрафів покарання за ці порушення дуже відчутні – 80%  від загальної кількості.

Черновецький – у камері

Журналісти різних ЗМІ паралельно зазначають, що після першого шоку від введення нових правил працівники ДАІ «переформатувалися» і навчилися діяти собі на користь у нових умовах. Керівництво міністерства робить ставку на відеозапис. Вже сьогодні 20% штрафів накладається за результатом відеозйомки, а для камери немає різниці, хто порушив: депутат, високий чиновник чи олігарх… Щоправда, з цих категорій поки що не пощастило єдиному Леоніду Черновецькому, зате він і депутат, і олігарх, і високий чиновник… Буде закуплена ще тисяча таких відеокамер.

У березні на дорогах посуворішає

Щоби суспільство звикло до нових правил, працівники Державтоінспекції діють поступово, спочатку більше звертаючи увагу на найгрубіші порушення. За такі речі, як пасок безпеки або наявність страхового полісу чи користування мобільним під час руху, відповідність гальмівної системи тощо впритул візьмуться десь з другого кварталу наступного року.

Хабар гірше іржі

Найбільше зло Юрій Луценко вбачає у протидії судів зусиллям правоохоронців. Він наполягає на тому, що жодних позитивних змін у країні не буде, доки не змінимо ситуацію в судах. На  засіданні з питань протидії хабарництву в Генпрокуратурі зазначалося, що лише за 2008 рік затримано 1500 хабарників на загальну суму хабарів 600 млн. грн! А суди карають тюремним ув’язненням приблизно 2-4% з цих осіб.

Міністра обурює те, що більша частина хабарників відбувається штрафом, амністією, взяттям на поруки або просто відмовою у подальшому розгляді справи та її затягуванням. Без судової реформи суспільне життя не може рухатися вперед – і це ключова проблема, яку парламент має вирішити першочергово. Бо нині, за словами Луценка, серед народних обранців і політичних партійних структур панує думка, що краще із судом домовлятися, ніж він буде нейтральним і об’єктивним.

Вулична злочинність і протести

Міністерство фіксує деяке збільшення вуличної злочинності в окремих регіонах країни. Там, де це відбувається, удвічі збільшені наряди міліції, які працюють вдень і вночі на вулицях. Скажімо, в Донецькій області на два тижні із кабінетів вийшли всі, крім слідчих і карного розшуку, і допомагали  патрулям, дільничним та іншим підрозділам, які відповідають за ситуацію.

Декого з наших співвітчизників, які не змогли сплатити кредити через втрату робочого місця,  це штовхнуло на кримінальний шлях. Зростають грабежі та розбої, напади на банки, автозаправки, в тому числі з використанням вогнепальної зброї. Та міністр закликає суспільство  зрозуміти, що це проблеми не лише міліції. І долати їх треба разом.

Другий бік ситуації – протестні акції та ймовірні масові заворушення. Міністр усвідомлює, що люди мають право на протест у кризовій ситуації. Інше питання, що люди мали би подумати вирішує цей протест проблеми чи тільки нагнітає загальну істерію. Але Юрій Луценко категорично застеріг людей від захисту права незаконними методами – блокуванням магістралей, захопленням адмінприміщень тощо.

Не спокушайтеся на великі гроші…

Ще одне застереження для населення в умовах кризового безгрошів’я – не «вестися» на рекламу різних псевдофінансових установ, які пропонують економічні дива, і рецепти заокеанських «знахарів», що приїжджають вчити українців, як рятуватися від кризи. Тож не варто піддаватися на пропозиції великих заробітків за короткий час, бо це, як правило, шахрайство! Сьогодні в суспільстві дуже багато охочих нагріти руки на розгубленості людей.

…і смійтеся!

Міністр ВС сподівається також на ключові риси української вдачі – тверезість розуму і почуття гумору.
За матеріалами ДЗГ  МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *