… Люби і квітку, і комашку. Екологічні знання поширюють біблiотекарі

Людство збереже себе, а отже, й виживе, коли усвідомить свою спільність з Природою. Для цього нам потрібні екологічні знання. Але виховувати екологічну свідомість, на думку бібліотекаря Валентини КОСОВАН, доволі не просто.  

–Ми, працівники бібліотеки-філії № 5 м. Чернівці, усвідомлювали це, коли взялися до такої діяльності, – говорить п. Валентина. – Перш, ніж поширювати екологічні знання серед населення, треба самим їх мати. Ми почали з формування відповідного бібліотечного фонду – підбору книг про природу та екологію. Тепер кожен відвідувач може отримати вичерпну інформацію з будь-якого питання цієї галузі знань. Кілька років тому бібліотекарі започаткували в нашій бібліотеці «зелений куточок». На спеціальних картках можна прочитати цікаву інформацію про кімнатні рослини. Як їх доглядати, який грунт та освітлення найбільше полюбляють, звідки з’явилися і як називаються науково. Окремий розділ розповідає про рослини з певними лікувальними та цілющими властивостями.  Зокрема, багато літератури про те, як ними користуватися.
До поширення накопичених знань долучилися і окремі школи та інтернати міста. Співпраця з колективами цих навчальних закладів є досить плідною. Ми прагнемо залучити до своєї роботи якомога більше юних читачів. Це досить складно, бо сьогодні дітей дуже важко чимось привабити чи зацікавити. Тож ми намагаємось урізноманітнювати форми роботи. Запрошуємо на зустрічі зі школярами цікавих людей, які власним прикладом і знаннями здатні посіяти в юних душах інтерес до знань, екологічних зокрема.
Кілька зустрічей провели для учнів школи-інтернату № 4. Одна з них називалась «Картини рідної природи» і заохотила дітей більше дізнатися про рослини, які ростуть в Україні та на Буковині. Це досить корисно, бо юні читачі познайомилися не тільки зі світом природи, але знайшли чудові описи природи нашого краю у творах буковинських письменників та поетів. Вони захоплено читали вірші та уривки з прозових творів про красу рідної землі.
Зустріч під назвою «Вони першими зустрічають весну» мала на меті познайомити дітей із птахами, які прилітають до нас ранньою весною. Учні з цікавістю слухали розповідь про те, яку далеку подорож здійснюють птахи двічі на рік, як вони повертаються щовесни до рідних осель. Розповідь ілюструвалася яскравими фотографіями та відеосюжетами про птахів та особливості їхнього життя.
«Чарівний світ природи», «Зустріч весни», «Птахи в нашому житті», «Рослини і тварини України» – під час таких зустрічей наші школярики й самі розповідали одне одному щось нове, цікаве і корисне.
Через усвідомлення дитиною краси рідної природи ми прокладаємо шлях до її серця, до її розуму. Адже тільки тоді зможуть дітлахи скласти у своїй свідомості повну картину єдності нашого світу і необхідності зберігати наше довкілля.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *