Хотинщина збагатиться Національним природним парком

Cтворення національного природного парку «Хотинський» продовжує Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області, виконуючи загальнодержавну Програму формування національної екологічної мережі України. Парк загальною площею майже 19 тис. га займе акваторію Дністра та прилеглі території Хотинського, Кельменецького і Сокирянського районів. Його створення має на меті не тільки збереження в недоторканому стані цінних територій і об’єктів природи, а й розв’язання наукових, рекреаційних, еколого-освітніх та виховних проблем.
Створення заповідних територій необхідне для збереження цінних видів рослинного і тваринного світу, унікальних ландшафтів, геологічних, гідрологічних об’єктів тощо. Адже раціональне, невиснажливе використання природних ресурсів неможливе без наявності і вивчення її постійних еталонів – заповідних об’єктів і територій. Це дає змогу виявити зміни, що людина вносить у довкілля, порівнювати недоторкану природу з окультуреним ландшафтом і, в кінцевому результаті, виробляти стратегію екологічно збалансованого природокористування.
На майбутній території Національного природного парку вже працювало 7 експедицій фахівців та науковців Чернівецького факультету Національного університету «Харківський політехнічний інститут», Чернівецького національного університету, Буковинської філії Національного екоцентру «Крона», Товариства подільських природодослідників і природолюбів. За попередніми даними тут виявлено 520 видів судинних рослин,  42 з них занесені до Червоної книги України. Багатий і тваринний світ майбутнього національного парку. Тут мешкають сотні видів  наземних хребетних тварин, з них 46 занесено до Червоної книги. Тому природно-заповідні території Національного природного парку «Хотинський» виконуватимуть  роль банку генофонду рослинного і тваринного світу. Адже стале використання біосфери в майбутньому залежить від збереження для наступних поколінь усього генетичного розмаїття планети, а також її окремих регіонів, забезпечення умов для еволюційного розвитку видів. Природно-заповідні території відіграють у вирішенні цієї проблеми особливу роль, адже вони створюються перш за все на ділянках, які вирізняються багатством флори і фауни, а також їхнім розмаїттям.
Під впливом антропогенних факторів змінюються ландшафти, збіднюється рослинний і тваринний світ, тож потрібно зберегти всю сукупність видів живої природи. І головна роль в цьому відводиться, насамперед, подальшому розвитку заповідної справи, розширенню мережі природних заповідних об’єктів, взятих під спеціальну охорону держави, і, зокрема,  майбутньому Національному природному парку.
Питання рекреаційної діяльності на території Хотинського та Кельменецького районів, створення сприятливих екологічних умов для здоров’я людини нерозривно пов’язані з розвитком природно-заповідної справи. Особливе значення має спілкування людини з природою, тому на території Національного природного парку «Хотинський»  буде вестися постійна робота, спрямована на те, щоби цей природний регіон, який заворожує своєю  неповторною красою, мальовничими ландшафтами, смарагдовими  шатами  лісів, різноманітністю фауни та флори, максимально задовольняв потреби людини для проживання і створював необхідну комфортність. Рекреаційні ресурси новоствореного Національного природного парку не тільки дозволять у короткі терміни відновити фізичні й духовні сили людини, але й будуть чудовою базою еколого-просвітницької роботи. Найбільш мальовничі, естетично цінні ділянки природи, як правило,  слугуватимуть естетичним, культурним та еколого-виховним цілям.
Треба також наголосити, що територія Національного природного парку буде полігоном для  здійснення наукового моніторингу довкілля. Адже саме об’єкти природно-заповідного фонду дають можливість аналізувати і прогнозувати зміни в навколишньому середовищі.
Володимир СОЛОДКИЙ, заступник начальника держуправління, Заслужений природоохоронець України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *