Хочеш екстриму – гайда до підземелля

Що криється у темряві підземних Чернівців – тепер може побачити кожний охочий

У  Чернівцях презентували новий туристичний маршрут «Чернівці підземні».

1419000384_dsc_0184

Чимало легенд і правдивих історій розповідають про підземні Чернівці. Аби якнайбільше людей дізналося правду та мало змогу екстремально відпочити, міська рада відкрила туристичний маршрут тунельними Чернівцями.

Першими туристами стали журналісти Буковини. Задля безпеки з ними провели інструктаж і вдягли їх у захисні шоломи з ліхтариками та гумові чоботи.

– Під час руху тунелем треба бути обережним і уважним, –  попереджає інструктор. – Хоча жодних живих істот, наприклад, кажанів, яких часто можна зустріти у печерах, тут немає.

Інструктор-екскурсовод, спелеолог зі стажем Микола ДЕХТЕРЕНКО  розповів, що тунель збудовано 1978 року з метою протидії зсувам, досить поширеним у цій частині  Чернівців. Довжина туристичного маршруту складає 1210 метрів. Глибина – 40 метрів.

– У 70-х роках спеціалісти «Київметробуду» мали спорудити дві дренажні галереї, але грошей вистачило лише на одну. Нинішня починається на вулиці Нахімова і простягається до вулиці Гагаріна, проходячи під Резиденцією ЧНУ та прилеглими вулицями. – розповів  Микола Дехтеренко. – Про чернівецьке підземелля  ходить чимало легенд. Нібито колись це був секретний військовий об’єкт. А ще раніше підземелля використовували як тунель, яким курсували  вагонетки.
Приміром, існує така легенда. Оскільки Чернівці – місто панське, то щоби пани і пані центрі міста не переймалися доставкою товарів через усе місто, для них було  зроблено цей тунель, яким фірами можна було завезти товари їм додому. Інша ж легенда каже, що тунель служив дорогою навпростець з вул. Нахімова до залізничного вокзалу.
Організовувати такі екскурсії  спелеологи пропонували ще понад 10 років тому, однак цьому не дуже сприяла тодішня влада. Тепер, з’явилася надія, що екскурсії привернуть увагу чиновників і науковців до проблеми зсувів. Оскільки за останні десятиріччя дренажні свердловини забилися, то центральна частина міста, на думку окремих науковців, може буквально піти під землю.
– Якщо цей тунель перестане працювати, загроза зсувів, обвалів на цій ділянці збільшиться, бо не буде стоку грунтових вод, – стверджує спелеолог Микола Дехтеренко.

Спочатку пересування тунелем менш цікаве, бо крім води під ногами та розуміння того, що ти під землею, тут більше нічого нема. Та через 400 метрів шляху перед туристами виникає найбільш екстремальна перешкода – стрімка залізна драбина 14 метрів заввишки. Аж тут перед очима туристів виникають сталактити та сталагміти, мінеральні утворення у вигляді стовпів, паль, пірамід, які звисають зі стелі та піднімаються з підлоги печер. Утворюються вони з води, яка просочується через бетон і постійно капає. Місцеві називають їх вапняками. А ще в тунелі є перли, тобто печерні перлини, ооліти. І всі ці шедеври створені самою природою буквально за чотири десятки літ.

Рухаючись тунелем, можна побачити залишки вузькоколійки, якою колись рухалися вагонетки.

Маршрут розробила Федерація спортивного туризму Чернівецької області спільно з міською радою.  За словами Президента Федерації  Віктора СКРИПНИКА, вартість такої екстремальної екскурсії складає 100 грн. разом із захисним  спорядженням та послугами інструктора, тривалість подорожі – 1,5 години.

–Проект «Чернівці підземні» стартував. Віднині пройтися цим тунелем зможе кожний охочий. А в Чернівців з’явилася ще одна туристична родзинка. Сподіваюся, що таємнича подорож привабить не тільки наших співвітчизників, а й іноземних туристів, – наголосив президент федерації спортивного туризму Чернівецької області Віктор Скрипник.

Усіх охочих прогулятися  чернівецьким підземеллям просять звертатися до  Федерації спортивного туризму Чернівецької області  (http://sadnysta.com.ua) чи за телефонами (0372) 54-36-16, 0503381553

 

Галина ЄРЕМІЦА, незалежний журналіст

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *