Доларові скачки. Робимо ставки?

Головною темою тижня стала ситуація, яка відбувається на Кримському півострові. Але напружена політична ситуація формує напруженість і в економіці, тож обминути тему економічної нестабільності просто неможливо. Курс долара то зростає, мов на дріжджах, то падає, то знову підіймається. Ми вирішили запитати в економістів, банківських фахівців та представників споживчого ринку, як такі скачки впливають на різні сфери економіки та чого слід очікувати в недалекому майбутньому.

dolar 

Гельфан Аджигітов, начальник відділу фармацевтичного супроводу обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, інженерно-технічного та фармацевтичного супроводу діяльності закладів охорони здоров’я області:

«40% ліків реалізуються за врегульованими державою цінами»

– Поки що долар не вплинув на вартість ліків. Річ у тім, що на всіх оптових складах є в наявності багато ліків, тож нові, тобто за новим курсом, ще не постачали. Тим паче, що 40% ліків реалізуються за врегульованими державою цінами. Тож суттєво на населенні це не відіб’ється. Якщо ситуація найближчим часом не налагодиться, ще місяць-два протримаємося, поки не укладуть нові контракти за новими цінами відповідно до нового курсу. Та думаю, що ситуація найближчим часом вирівняється. Бо вже накреслюється тенденція до зниження курсу долара.

 

Євген Цурик, директор АЗС ТОВ «Жентол»:

«За дії політиків розраховуватися доведеться простим громадянам»

– Курсова нестабільність насамперед пов’язана з нестабільністю політичною. Відповідно на ринку виникає неконтрольований хаос. Люди намагаються заощаджувати у більш стабільній валюті і це відповідно відбивається на її вартості. Простіше кажучи, попит породжує пропозицію.

Що стосується ринку нафтопродуктів, то ціни зросли. Оптові ціни формуються в доларах, а більша частина нафтопродуктів імпортована, тож зростання вартості фінансового інструмента «гривня-євро-долар» одразу відбивається на цінах.

Але головний чинник – політична нестабільність. Від 1991 року ніхто не підтримував вітчизняних підприємців. Передусім за допомоги корупційних схем захищалися інтереси іноземних партнерів. Уряду набагато простіше корупційним чином контролювати переміщення й поставку товарів з-за кордону, ніж розвивати підприємницьку діяльність у країні. І нинішня складна економічна ситуація в країні є прямим наслідком цього. За дії політиків доводиться розраховуватися простим громадянам і навести лад у своїй країні можемо тільки ми самі.

 

Інесса ЛЕСЬ, директор магазину «Фокстрот», вул. Університетська, 2:

«Зростання долара спричиняє інтерес до дорогих товарів»

– Ситуація з курсом долара, що склалася зараз в Україні, першочергово впливає на зростання роздрібних цін. Компанії не можуть на це не реагувати, бо виручка за продаж товарів витрачається, в тому числі, й на закупівлю нових. А закуповуються вони в іноземній валюті. Відповідно, компанія, щоби не ризикувати, змушена піднімати ціни. З іншого боку, зростання курсу долара спричиняє зростання інтересу покупців до дорогих товарів. Наголошую: збільшується не споживчий попит, а саме інтерес до дорогих товарів. Те, що відвідувачів у магазині стало значно більше, – факт. Те, що покупок не стало більше, – теж факт. Це один бік медалі.

Більшість людей зараз вирішують, як їм зберегти свої заощадження: вкласти гривню  в дорогі споживчі товари чи вчинити інакше – скажімо, оформити споживчий кредит в магазині й відповідно розтягнути платежі на певну кількість місяців. Це вигідно клієнту тим, що та гривня, яку він заплатить через місяць-два, вже не матиме тієї вартості, яку вона має сьогодні. Тобто, процес знецінення гривні призводить до того, що людина в результаті за певний період часу заплатить менше.

Загалом же ми не спостерігаємо росту продаж на фоні обвалу ринку долара в країні. Я вважаю, що ситуація стабілізується. Про це свідчить зниження курсу долара в обміннику. Та й аналіз, який проводять фахівці нашої компанії, та ціни, які зафіксовані на сьогодні в магазині, свідчать про те, що долар далі не зростатиме.

 

Раіса ЮРІЙЧУК, керуюча Чернівецьким регіональним відділенням ОТР-банку

«Скуповувати валюту, поки такий високий курс, не варто»

– Показники банків залишаються на тому ж рівні, не змінюються. Нинішня ситуація з доларом впливає лише на клієнтів. Люди перелякані. Не можна сказати, що це паніка, але побоювання за власні кошти змушує людей скуповувати валюту, що я вважаю дуже невдячною справою. Я пояснюю всім, що не треба цього робити, поки такий високий курс. Так само люди, в яких закінчується термін депозиту, часто запитують, чи варто переводити його у валюту. Доводиться пояснювати, що цього не варто робити, особливо, коли курс сягає таких захмарних висот. Навіщо сьогодні віддавати свої статки, наприклад, за тисячу гривень, якщо завтра курс впаде і ця тисяча буде коштувати 900 гривень? Якщо це ваші, кровно зароблені гроші, ви бережете кожну копійку.

Як розвиватиметься ситуація далі? Думаю, що курс почне падати. По-перше, сформувався новий уряд, йдеться про те, що Україні буде надана фінансова допомога від МВФ, а, отже курс має стабілізуватися. Переломний момент, пік зростання вже минув.

 

Наталя ШВЕЦЬ, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів і кредиту економічного факультету ЧНУ:

«Валютні спекуляції спричинені банками»

– Головний чинник, що спричинив зростання курсу – нестабільна політична ситуація. Але, як тільки народ побачить, що уряд взмозі впоратися з політичною ситуацією в країні, покращиться й економічна. Зрозуміло, що для стабілізації ситуації треба вводити жорсткі монетарні заходи, збільшувати резерви. Позитивно вплине і фінансова допомога від МВФ та Євросоюзу. Але певні зрушення уже відбулися: пік зростання минув.

Як на мене, всі спекуляції з валютою спричинені не населенням, а саме банками. Населення не скуповує валюту в тій кількості, щоби здйснити такий значний тиск на долар чи євро. Тому, якщо позбутися недобросовісної конкуренції на валютному ринку, то це однозначно покращить ситуацію.

Панікувати населенню не варто. Ситуація незабаром покращиться. Про це свідчить той факт, що за день курс долара впав на гривню. Можливо, її купівельна спроможність залишиться не на тому рівні, що раніше, але суттєво не відрізнятиметься.

 

Андрій АНТОНОВ, комерційний директор ТОВ «Рома»:

«Спостерігається зменшення продажу алкогольних виробів»

Звісно, що через нестабільність ситуації з доларом відбувається й підвищення цін на товари. Люди менше вкладають у товар, більше у валюту. І, звісно ж, ринок не може на це не відреагувати підвищенням цін. З усіх товарів найбільше впали продажі алкогольних виробів. У ці товари населення вкладає найменше грошей.

Найбільшу роль в економічній кризі відіграє політична нестабільність у державі, Кримський конфлікт. Але, на жаль, прогнозувати покращення ситуації найближчим часом поки що не можу.

Підготував Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *