До Брусницької водолікарні: З інвестиціями чи ЗА інвестиціями?

Оптимістичні обіцянки обласної влади відновити роботу санаторію «Брусниця» не викликали захвату в громади

Наприкінці травня директор Чернівецького регіонального центру з інвестицій та розвитку Держагентства з інвестицій та управління національними проектами України Борис Деркач повідомив, що бальнеологічний санаторій «Брусниця» матиме інвестора.

Brusnica2

Фото Світлани Ісаченко 

Легенда про появу благодійника овіяна романтичною таємничістю: кажуть, що одна з пацієнток закладу розповіла про нього синові-мільйонерові і той захотів врятувати об’єкт.

– Наразі минув перший етап підготовки проекту, маємо надію, що інвестор таки залишиться. Реконструювати об’єкт буде фірма «Енгром консалтинг лімітед», – зазначив Борис Деркач. – Документ про співпрацю ще не підписаний, бо проходить процедуру входження інвестора. Ми подали до ОДА відповідний проект вартістю 16 млн. грн. (2 млн дол). – Наразі цей об’єкт знаходиться в жахливому стані. Підтверджують це й неодноразові звернення трудового колективу: майже сотні співробітникам вже тривалий час не виплачують зарплату. Але інвестиції реально можуть покращити ситуацію».

Інакше бачить ситуацію депутат обласної ради, член постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я Степан Спіжавка:

«2 мільйони доларів – це всього-навсього 16 мільйонів гривень. За рахунок продажу путівок цей санаторій щороку повертає собі 6 мільйонів гривень. Тобто суму, яку обіцяє вкласти інвестор, санаторій сам може заробити менш ніж за три роки. Цю інформацію влада не надто охоче поширює, навіть депутатам облради спочатку повідомляли, що санаторій приносить якихось 600 тис. грн. на рік. Але неважко підрахувати, яка сума буде, якщо 170 ліжок, які функціонують в закладі, кожних 20 днів (а така тривалість лікування за путівками) прийматимуть пацієнтів. Тобто пропонована інвестиція – це не вкладання коштів у розвиток закладу, це занадто мала сума.

Інше питання, що путівки перестали пропонувати пацієнтам. Від початку року хворі неврологічного та ортопедичного профілю з буковинських сіл, які були основними клієнтами санаторію, не отримують путівок до Брусниці. Держава, яка раніше закуповувала путівки, зараз усунута від цього. Для загалу це виглядає як відсутність попиту. Понад 80 осіб персоналу санаторію переведені на 0,25 ставки. А це вже начебто й відсутність пропозиції. Тож немає попиту – немає пропозиції – немає санаторію?

А насправді Брусницю можна назвати буковинською Мацестою. Подібне сірководневе джерело є лише в Сочі, для України Брусниця – унікальний курорт. У нього можуть бути великі перспективи, але для цього потрібні серйоні інвестиції.

Інвестор, зрозуміло, хоче мати прибуток. Але якщо інвестор практично стає власником (а 75%, на які претендує інвестор – це означає, що він буде фактично володіти санаторієм), та ще й за безцінь – яка користь від цього громаді? Яка позиція влади, що має стояти на сторожі інтересів громади? Я кажу про те, що інвестиції – це добре і потрібно, але справжні, серйозні інвестиції, з прописаними умовами, за якими громада має від них користь. Наразі підходи, запропоновані владою, несерйозні, недалекоглядні й невигідні для краю, громади і самого санаторію. Так виглядає, що інвестор прийшов не З інвестиціями, а ЗА інвестиціями».

Голова Брусницької сільради Іван Загарія підтверджує, що попит на путівки до Брусниці існує. Тільки путівок нема. Він зізнається також, що усвідомлює: дохід від санаторію матиме власник. Тому розподіл відсотків між інвестором і обласною громадою такий важливий. Водночас він наївно сподівається, що інвестор мав би платити місцевій громаді за оренду землі. Та якщо в цей інвестиційний проект обласна громада вступає приміщенням, обладнанням і землею (це її частка в статутному капіталі), то жодної оренди інвестор сплачувати Брусниці не буде. Адже громада Брусниці не є учасником проекту і стороною договору.

Поява «брусницького інвестора» витягнула на світло й багато інших питань, які скромно замовчувалися досі: хто буде власником джерела мінеральних цілющих вод; чи буде повернутий корпус, який колись належав санаторію, а кілька років тому був відчуджений і нині має власника. І хто в результаті буде джерелом фінансування Брусницького санаторію: інвестор з мінімальними вкладеннями і високим відсотком прибутку, чи громада, яка віддасть усе і не отримає взамін нічого?

Тим часом проект рішення про передачу санаторію кіпрській фірмі «Енгром Консалтинг Лімітед» (ENGROM CONSULTING LIMITED, Кіпр, Нікосія) розміщений на сайті обласної ради. Наразі постійна комісія облради проект відхилила, бо депутати захотіли більше дізнатися про фірму і побачити бізнес-план. Офшорна фірма, зареєстрована на Кіпрі, досі в Україні нічим себе не проявила. ЗМІ стверджують, що за кіпрською фірмою стоїть колишній чернівчанин і близький приятель голови ОДА – бізнесмен зі сфери авіаперевезень, який раніше був співвласником «Аеросвіту», акціонер «МАУ» і спонсор відновлення синагоги на вулиці Садовського в Чернівцях.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *