Де ж попити пивця школяреві?

Відтепер пивна пляшка та запалена цигарка теоретично мають зникнути з наших вулиць, скверів та інших публічних місць – закон не дозволяє. З іншого боку – чи будемо ми його виконувати, цей витягнений із забуття і реанімований законодавчий акт?

Боротьба зі спиртним та палінням особисто мені нагадує морські припливи та відпливи: як прийшла вода, так і спливе…

От і зараз закон про обмеження вживання спиртного та куріння оновили й доповнили. Коли раніше громадян притягували до відповідальності за розпиття на людях горілочки чи винця, то тепер табу поширюється на пиво та інші слабоалкогольні напої.

А продавати «Лонгери», «Джин-тоніки» та інші радості підліткового життя неповнолітнім узагалі суворо заборонили (хоча хто цю «бодягу», окрім тінейджерів, і пив?). Що ж загрожує «крутим» вживачам пива і чи реально за ними стежити?

Відтепер зникає незрозуміле поняття «нешкідливих слабоалкогольних напоїв». На них розповсюджуються такі ж заборони, як на алкогольні. Тобто, за продаж цих напоїв особам, які не досягли 18 років, у порядку збільшення відповідальності: попередження, штраф, позбавлення ліцензії…

Звичайно, студенти та школярі-старшокласники незадоволені: останньої радості хочуть позбавити! Як же ж не заправитися пивцем перед нудними університетськими парами чи уроками?! Але кому вкрай закортить все ж таки подиміти, тому й штрафи не на заваді: не будуть же контролювати кожну лавичку в парку!

Згадаємо, що закон про вживання алкоголю в старій редакції діє в країні від 2007 року, але за кожною лавицею патрульні дійсно-таки не могли встежити. Та й не стали б…

Ініціатори законопроекту вважають, що боротися з порушниками повинна не тільки міліція, але й місцеві органи влади. Хоча спочатку людей треба добре поінформувати про нововведення.

Процедуру штрафування забезпечують органи внутрішніх справ, контроль за цим – місцева влада. Але найголовніше – просвітницька робота і розуміння громадян. Схема, звичайно, красива.

В цілому закон вийшов ретельний, до дріб’язку, і передбачає покарання як для того, хто порушує уперше (17-85 грн штрафу), так і для «рецидивістів» (340 грн).

До переліку місць, які не належить віднині «опоганювати» розпиттям та палінням, окрім шкіл та лікарень, потрапили ліфти, таксофони (примудрюються ж люди!) і транспорт.

Щоправда, може статися зворотній ефект, адже той, хто наївно думав про ліфт як про зручний пересувний біотуалет, віднині буде поінформований, що його водночас можна використовувати як міні-бар!

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії»

Анекдот до теми:

Оголошення в лазні: «Шторою не витиратися!».
Відвідувач: – О, це ідея!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *