Чернівецькі війни: Кого захищати: псів чи…людей?

Працівники МКП «Спецкомунтранс» днями  вбили двох бездомних собак поблизу будинку 109 на вулиці Героїв Майдану. Як з’ясувалося, тварини були стерилізовані. Волонтери бють на споло, бо це не перше необґрунтоване  вбивство псів у Чернівцях. Чи обґрунтоване? Ми спробували розібратися, хто ж насправді винен у цій ситуації – собаки чи люди.

«Пригода» сталася близько п’ятої ранку. Сергій Добржанський, один із мешканців будинку, викликав бригаду МКП «Чернівціспецкомунтранс» для присипляння однієї стерилізованої собаки, на яку неодноразово скаржився. Собака покусала його дитину.

Проте саме цієї тварини не знайшли. Натомість «гіцелі», як здавна називають цю професію в Чернівцях, вирішили «відірватися» на інших псах. Від їхнього скавчання прокинулася Марія Максименко, ще одна жителька будинку. За її словами, у вікно вона побачила, як працівник МКП «Спецкомунтранс» тримає за шию собаку і б’є її арматурою по голові. Далі мертвих тварин поклали в білий бус та поїхали. Пані Марія викликала міліцію, але, як вона стверджує, протокол складали неохоче. У «Спецкомунтрансі» використання арматури заперечують:

– Служби працювали у відповідності до закону, – розповідає Сергій Ботук, заступник начальника відділу управління ЖКХ. – Засіб, за допомоги якого присипляють бездомних тварин, ззовні схожий на арматуру. Проте собаку не били ним по голові, а скористалися спеціальним снодійним, дозволеним вітчизняним препаратом.

Цю версію підтверджує і Сергій Добржанський як очевидець події.

Та навіщо було вбивати ні в чому не винних тварин?

– Працівники «Спецкомунтрансу» отримують кошти за кожну стерилізовану та кожну вбиту собаку, – стверджує Тетяна Зелінська, волонтер. – Щоби більше заробити, вони спочатку стерилізують собак, відпускають, а за тиждень повертаються на те ж місце й заради статистики їх відстрілюють.

Зауважимо, що більшість жителів будинку зовсім не проти позбутися бездомних тварин довкола. Хай навіть таким способом. Останнім часом від безпритульних собак постраждали кілька мешканців. Діти бояться виходити на вулицю, бо чотирилапі гарчать та кидаються на них. На думку мешканців, причиною великої концентрації собак (у тому числі – агресивних) у дворі багатоповерхівки є те, що волонтери (зокрема вищезгадана Марія Максименко) підгодовують їх тут.

На загал ця ситуація – так звана «палиця з двома кінцями». З одного боку, виникають серйозні питання до роботи МПК «Чернівціспецкомунтранс». З іншого – до волонтерів, які любов’ю до тварин ставлять під загрозу безпеку людей. Та як би там не було, проблема бездомних собак у Чернівцях існуватиме ще тривалий час. Як мінімум  – до закінчення будівництва притулку для безпритульних тварин. І до змін у системі заохочення працівників «Спецкомунтрансу».

Коментар від міської ради

Андрій Шалєєв, депутат Чернівецької міської ради:

– У цьому будинку практично точиться війна між переважною кількістю мешканців, які виступили проти великої кількості бездомних тварин і написали заяву в МПК «Чернівціспецкомунтранс», та волонтерами. Мені здається, коли це триватиме, невдовзі жителі просто потруять цих псів. Щоби вирішити проблему, пропоную волонтерам розробити власну концепцію поводження з безпритульними тваринами. І я особисто обіцяю винести їх пропозиції на сесію Міської ради.

Аліна ВАВРИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *