Часткова мобілізація: хто і куди піде воювати:

Саме поняття часткової мобілізації передбачає призов на військову службу військовозобов’язаних, у тому числі резервістів, а також постачання транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, інших військових формувань України в обсягах, визначених мобілізаційними планами. армія

Згідно з Указом президента України, термін мобілізації може становити 45 діб, але з упевненістю сказати, що покликані на службу будуть служити саме стільки, скільки прописано в указі, в сьогоднішніх умовах не можна. Швидше за все, мобілізовані громадяни перебуватимуть на службі або до оголошення про демобілізації, або до проведення наступного етапу мобілізації.

Схожа ситуація і з місцем служби відмобілізованих. Незважаючи на заяви Міноборони, що молодих хлопців не будуть надсилати безпосередньо до місця, де проводиться АТО, стверджувати, що цього не станеться, сьогодні не стоїть. Не виключено, що деякі молоді новобранці можуть потрапити на Донбас для виконання другорядних завдань. Призовника можуть відправити в будь-яку область – все залежить від того, яка спеціальність витребувана в тому чи іншому регіоні.

Що стосується кількості громадян України, які можуть бути мобілізовані, то, за попередніми даними, воно може становити від 30 до 50 тис. чоловік. Саме стільки сьогодні необхідно новобранців для проведення ротації, а також для збереження необхідного рівня військової присутності в регіоні і утримання зайнятих раніше рубежів. Конкретні ж цифри будуть оголошені на самому засіданні Верховної Ради.

Якщо говорити про якісної складової прийдешньої хвилі мобілізації, то призиватися будуть переважно офіцери та сержанти запасу всіх військових спеціальностей – до 45 років, рядовий склад в запасі всіх військових спеціальностей – до 40 років, а також вищий офіцерський склад всіх військових спеціальностей – до 60 років.

Українське законодавство передбачає надання мобілізував наступних соціальних гарантій на період проходження ними військової служби:
• їм виплачується грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням всіх надбавок і премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби;
• на них поширюється весь комплекс гарантій соціального та правового захисту, встановлених законодавством для військовослужбовців;
• за ними зберігається місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності (при одночасному отриманні грошового забезпечення в якості військовослужбовців).
• їм нараховується одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися в день демобілізації;
• зберігається право на підприємницьку діяльність для приватних підприємців;
• продовжується виплата пенсій пенсіонерам, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період на час такої служби.

Не підлягають призову під час мобілізації:

• військовослужбовці, заброньовані органами державної влади на період мобілізації;
• визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців;
• чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей до 16 років;
• жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років;
• зайняті постійним доглядом за якою особою, якщо більше ніхто не може забезпечити догляд;
• народні депутати.

Ну і, звичайно ж, варто згадати про відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією. Так, за вищезгадане діяння, відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України передбачено позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *