Буковина

▶▶Криза: доки багатий збідніє ▶▶Абзац ▶▶«Підкували» Донецьк ▶▶Фестиваль пам’яті Яремчука ▶▶Держава платить, але не всім ▶▶Доходи з майна ▶▶Режисери ростуть ▶▶Наступає Рік Карпат ▶▶Діти війни належне отримають ▶▶Ситуація в садках – під контролем ▶▶Кіцманська райрада – переможниця конкурсу ▶▶Зібрали 229 млн грн ПДВ ▶▶Товстосуми поділяться з бюджетом ▶▶Федоруку не вистачає грошей ▶▶Фундамент нового житла буковинки заклав Президент ▶▶

Криза: доки багатий збідніє…

На Буковині зараз 103 онкохворих дитини: лише цьогоріч виявили 16 нових випадків захворювання. Більше 70% хворих можна вилікувати, але для цього потрібні великі кошти. За традицією, 19 числа кожного місяця відбувається марафон «Подаруй дитині життя». Незважаючи на кризу, у середу буковинці зібрали 3852 грн, які підуть на лікування дітей, хворих на лейкемію та рак.
ФАКБ «Форум» м. Чернівці код ЄДРПОУ 35029311 Р/Р №26002300000612 МФО 356516.

Абзац

▶Переможців конкурсу на краще журналістське розслідування у протидії з корупцією відзначили на засіданні Чернівецького прес-клубу. Серед призерів – заступник головного редактора газети «Версії» Лєра ЯСНИЦЬКА.

▶За порушення присяги державного службовця – з таким формулюванням, якого, зрештою, навіть немає в Кодексі законів про працю, зняли з посади ще навесні цього року голову ДПА в Чернівецькій області Олександра ФИЩУКА, і ще 6-х голів ДПА у західному регіоні. Фищук звернувся по захист до суду: напередодні звільнення прем’єрка відзначила його роботу, бо перевів буковинську податкову службу з аутсайдерів у лідери. Сьогодні має відбутися слухання його справи у першій інстанції. Хоча, до речі, деякі інші голови вже пройшли цю процедуру, вигравши справи.

▶Сьогодні в управлінні СБУ в Чернівецькій області відбудеться вечір-реквієм, присвячений 75-м роковинам голодомору 1932-33 років та усім жертвам голодоморів, де 4-м бібліотекам краю вручать книги відгуків на виставку «Розсекречена пам’ять».

«Підкували» Донецьк

Ковалі з Димки Глибоцького району отримали грамоту від мерії Донецька за виготовлення лавки-гойдалки для наречених, яку встановили у відомому Парку кованих фігур. Ковалі брали участь у міжнародному фестивалі ковальського мистецтва в Донецьку. Саме там вони й викували свій виріб та подарували місту.

Фестиваль пам’яті Яремчука

30 листопада об 11.00 в залі обласної філармонії відбудеться ХII міський фестиваль музичних ансамблів ресторанів, кафе та барів Чернівців, присвячений 57-й річниці Назарія Яремчука.. Заявки на участь приймаються за адресою: Пл.Філармонії,10 і тел. 55-27-01, 52-55-09 до 25 листопада

Держава платить, але не всім

У 17-ти ВНЗ Буковини навчається майже 39 тис. студентів, з яких 9 тис. – першокурсники. Стипендію отримують 38,5% студентів закладів І-ІІ рівнів акредитації та 24,5% студентів ІІІ-ІV рівнів акредитації. Решта навчаються за кошти «закордонних» батьків.

Доходи з майна

За 10 місяців Буковина перерахувала до держбюджету 1 млн. 778 тис. 856 грн, отриманих від оренди державного майна. Чинними залишаються 158 договорів оренди держмайна, з них 78 – укладені регіональним відділенням ФДМУ . Укладено 2 нових договори, з них 1 – на конкурсних засадах, 1 – з бюджетною організацією.

Режисери ростуть…

Команда фото-відеостудії «Фокус» Сторожинецького центру дітей та юнацтва представила 4 фільми на Міжнародному фестивалі непрофесійного кіно «Кінокімерія» у Херсоні. Для участі у фестивалі з’їхалися аматори з 10 країн: Ізраїлю, Естонії, України, Росії, Канади, США. На конкурсі було представлено 245 фільмів у 7 номінаціях. За фільм «Водний спорт – спорт сміливих та відважних» у номінації «Соціально-патріотичний фільм» виборола ІІІ місце і отримала диплом Мінкультури і туризму, Національної спілки кінематографістів, диплом за відданість аматорському кіномистецтву та грошову премію Анастасія Ялов’як з команди «Фокус». Її запросили на навчання 2 університети, де навчають операторів та режисерів кіно.

Наступає Рік Карпат

Голова Чернівецької обласної ради Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ зустрівся у Львові з головами Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської обласних рад. У ході зустрічі підписано Декларацію намірів щодо проголошення 2009 року Роком Карпат. Керівники крайових парламентів чотирьох сусідніх областей вирішили об’єднати зусилля навколо вирішення екологічних та соціально-економічних проблем нашого регіону.

У чотирьох областях, частина територій яких належить до Карпатського регіону, з метою збереження потенціалу Карпат і сприяння сталому розвиткові прилеглих територій буде проведено низку заходів, спрямованих на популяризацію цього регіону, збереження унікальної природної та історико-культурної спадщини, використання потужного рекреаційного потенціалу. Координатором цих заходів виступатиме Національне Представництво України в Карпатському Єврорегіоні.

Декларація намірів щодо проголошення 2009-го року Роком Карпат підтримала пропозицію української делегації на Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи про обговорення та прийняття окремої Резолюції і рекомендацій щодо екологічної ситуації в Карпатському регіоні, її соціальних наслідків і шляхів поліпшення. Текст Декларації направлено Президентові України, Кабінету Міністрів України, Європейській Комісії, впливовим міжнародним організаціям і Національним Представництвам держав-членів Карпатського Єврорегіону.
Прес-служба Облради

Діти війни належне отримають

Колегія обласної ради за пропозицією уповноваженого представника депутатської фракції «Народна партія», начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайла РОМАНІВА прийняла звернення до жителів області.

«Останнім часом, – говориться у зверненні, – почастішали спроби спекуляцій на інтересах такої поважної категорії наших співгромадян, як діти війни. З боку безвідповідальних осіб лунають заклики до проведення масових акцій громадянської непокори, тиражуються судові позови до Уряду України, парламенту, Пенсійного фонду України, інших державних та фінансових структур, які опікуються проблемами пенсіонерів».

Засудивши популістський та відверто провокаційний характер дій окремих політиків, спрямованих на безвідповідальне підбурювання громадян, члени колегії крайового парламенту закликали жителів краю «зберігати витримку, дотримуватися норм законності та правопорядку, не піддаватися на популістські обіцянки спритників від політики».

Прес-служба Облради

Ситуація в садках – під контролем

На засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я обласної ради за ініціативою керівника крайового парламенту Івана ШИЛЕПНИЦЬКОГО розглядалася ситуація щодо захворюваь дітей у дитячих дошкільних закладах обласного центру.

Депутати заслухали інформацію заступника начальника Головного управління охорони здоров’я ОДА Ростислава КАЛОШИНА, заступника начальника Головного управління освіти і науки облдержадміністрації Віктора МАКОЛІНЦЯ, головного санітарного лікаря області Олександра СВІТЛИЧНОГО та генерального директора ВАТ «Чернівецький міськмолокозавод» Олександра ГУЦУЛЯКА.

В обговоренні питання порядку денного взяли участь голова постійної комісії Василь ПІШАК, депутати Валерій КАЛАРАШ, Святослав МАЛИШ, Аурел ЦИНТАР. Народні обранці висловили занепокоєння з приводу непоодиноких випадків харчових отруєнь маленьких вихованців дитячих дошкільних закладів і вирішили винести цю проблему на розгляд чергової сесії крайового парламенту.

Прес-служба Облради

Кіцманська райрада – переможниця конкурсу

Кіцманська районна рада здобула перемогу у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування з проектом «Створення інноваційних умов для успішного фізкультурно-спортивного розвитку дітей і молоді Кіцманського району та занять лікувальною фізкультурою хворих Кіцманської районної лікарні».

Метою проекту є створення сучасної матеріально-технічної бази для охоплення населення району масовими видами спорту та фізкультурно-оздоровчими вправами, забезпечення належної реабілітації пацієнтів районної лікарні. Для реалізації проекту буде залучено понад 418 тис. грн. бюджетних коштів. Близько 100 тис. грн. надійде від спонсорів та меценатів району. В ролі організацій-партнерів у втіленні проекту беруть участь спільне підприємство «Райагробуд» і відкрите акціонерне товариство «ПМК-311».

Прес-служба Облради

Зібрали 229 млн грн ПДВ

Льодовий подих кризи не торкнувся ще буковинської економіки, яка продовжує функціонувати у звичному режимі. Принаймні про це свідчать обсяги податкових надходжень, позитивну динаміку зростання яких фіксують податківці краю. Зокрема, збір до Державного бюджету податку на додану вартість за 10 місяців склав 229 млн грн, що на 29 млн грн або 15% перевищує торішні показники .

Резервами наповнення бюджету та вдосконалення адміністрування податків і надалі залишається виявлення та руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань, посилення контролю за підприємствами, які мають значні суми валових доходів, проте сплачують мізерні суми податків.

Ще один інструмент забезпечення повної виплати цього податку – ретельний аналіз даних додатку 5 до декларації з ПДВ – «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів». Ґрунтовне вивчення цих даних уже дозволило забезпечити майже 2,5 мільйона гривень додаткових надходжень до бюджету.

Одним з пріоритетних напрямків роботи податкових органів залишається своєчасне відшкодування ПДВ – у зазначений період підприємствам області відшкодовано 52,6 мільйона гривень. Водночас податківці запобігли поверненню безпідставно заявлених до відшкодування сум понад ніж 13 млн. грн.

За матеріалами відділу ПДВ ДПА у Чернівецькій області

Товстосуми поділяться з бюджетом

Понад 1,5 млн. грн задекларували 23 буковинці, які внесли свої кошти до статутних фондів товариств. Наслідком такої «відвертості» з податківцями стали сплачені у цьому році заможними власниками приватних підприємств понад 236 тис. грн податків. До слова, це один з найкращих показників у країні.

«Вираховувати» мільйонерів доводиться самотужки, завдяки аналізу статутних фондів та задекларованих їхніми засновниками доходів від підприємницької діяльності та власне від цінних паперів. За даними податківців, 8 краян протягом останніх 5 років вклали у статутні фонди до 2 млн. грн. Але задекларувати свої прибутки усі восьмеро не поспішають…

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

Федоруку не вистачає грошей…

Заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів, передбачених на утримання виконавчих органів міської та районних у місті рад, затвердив Микола Федорук.

Від 17 листопада наказано припинити придбання автотранспорту, меблів, мобілок, комп’ютерів і побутової техніки, м’якого інвентарю, не розпочинати проведення ремонту та реконструкції адмінприміщень, крім тих, що перебувають в аварійному стані, не приймати рішень про збільшення чисельності працівників, не допускати будь-якої заборгованості.

Буде припинене продовження перебування на держслужбі посадовців, які досягли пенсійного віку, та посилено увагу до омолодження складу виконавчих органів місцевого самоврядування і керівників комунальних підприємств.

Фундамент нового житла буковинки заклав Президент

Щасливі 11 сімей – жителів села Чорногузи Вижницького району, оселі яких потерпіли внаслідок повені, отримали ключі від нових будинків. Мешканці села задоволені новим житлом, і вже встигли назвати це місце житломасивом.

Любов Малиш, жителька вул. І. Миколайчука в Чорногузах, яка наразі очікує дитину, не вірила до останнього, що їй збудують нове помешкання.

– Коли до нас приїздив Віктор Ющенко і заклав фундамент до моєї нової оселі, – розповідає пані Любов – я зрозуміла, що мої скептичні думки були даремними». перший заступник голови ОДА Віктор Павлюк навіть пожартував: – Незабаром у Чорногузах святкуватимуть хрестини, а вже пізніше – новосілля!.

Не вірила у те, що в Чорногузах збудують нове житло і Гульнара Мацюк, теперішня тимчасова жителька Чернівців: – Я очікувала на будинок 3 місяці, щотижня приїжджала на будівництво. У процесі будівництва виникали невеличкі проблеми, але результатом я задоволена, – розповідає вона.

Як повідомив перший заступник голови ОДА Віктор Павлюк, на Буковині залишилося добудувати ще 6 будинків для людей, оселі яких потерпіли від стихії. На будівництво мікрорайону в Чорногузах витрачено 11 млн. грн. Серед них – майже 6 млн. грн. бюджетних коштів, решта – допомога спонсорів і меценатів.

Микола КОБИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *