Буковина

▶▶Знову руки нагрівають олігархи ▶▶ПриГоломшений Орос ▶▶Усе стабільно! ▶▶У лісах – напівлад ▶▶Рекламафест ▶▶Не по Сеньці посада ▶▶Мерзнутимемо? ▶▶Сесія захистила Салагора ▶▶У майбутнє разом ▶▶Мостів не буде ▶▶Дороги, шляхопроводи, гроші ▶▶Проекти на перспективу ▶▶Міністр екології наказує озеленити ▶▶

Знову руки нагрівають олігархи

У країні – криза. Всім погано. Найбільше потерпає малий і середній бізнес, не кажучи вже про найманих робітників. А ті, хто нагорі, як завше, багатіють. І за прикладом далеко ходити не треба, бо факти поруч.
На табло біля більшості банків виставляють нині такий курс долара: 5, 85 купівля і 5,86 – продаж. Це вже є сигналом того, що валютні операції тут не проводяться. Тож і придбати долари неможливо. Бо, як відомо, клієнтам продають стільки валюти, скільки купують. Натомість у Кабміні заявляють, що валюти достатньо і вона продається. Питання лише – де і кому?
Практично кожний банк має свої обмінні пункти. А ті, в свою чергу, мережу власних «мінял». В останніх курс долара зовсім інший, тобто значно вищий. У пересічних громадян немає іншого виходу, ніж скористатися послугами таких «валютників». Зате наші рідні олігархи мають безпосередній доступ до валюти. Долари вони купують майже за курсом Нацбанку. А потім, ймовірно, ще й нам продають, тільки вже за вигідним для себе курсом. Недарма моя мудра бабця казала: гроші – до грошей, багатство – до багатства.
Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

ПриГоломшений Орос

Нового прокурора Чернівецької області Йожефа Ороса представив заступник Генпрокурора Микола Голомша. Він пообіцяв, що Орос кадрової революції на Буковині не здійснюватиме. Йожеф Орос до призначення на Буковину був першим заступником прокурора Дніпропетровської області.

Усе стабільно!

Національне агентство «Кредит-Рейтинг» підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг з прогнозом «стабільний» для Чернівців. Позитивно вплинуло на його висновки зростання показників розвитку міста за І півріччя 2008 року. Чернівці характеризуються достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками.

У лісах – напівлад

На 1 листопада лісогосподарськими підприємствами Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства з 7 млн. грн, виділених на будівництво лісових доріг, використано 5,8 млн.грн. Створено 13,5 км дорожного покриття із запланованих 22,6 км.
Розчищені річкові затори.

Рекламафест

Фестиваль соціальної реклами відбувся в центрі естетичного виховання «Юність Буковини». До висвітлення проблем незахищених верств населення долучилися міський та районні центри соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді області; обласний центр соціально-психологічної допомоги; громадські організації та навчальні заклади краю.

Не по Сеньці посада

Верховна Рада звільнила Арсенія Яценюка з посади голови. Його відставку підтримали 175 депутатів від фракції Партії регіонів, один – від БЮТ, 10 – від НУ-НС, 27 – від КПУ та 20 – від Блоку Литвина. Всього набралося 233 голоси. Попередньо Рада прийняла рішення голосувати не таємно, а за допомогою системи «Рада».
Фактично звільнення відбулося через позицію частини фракції НУ-НС, яких Яценюк звинуватив у зраді. «На превеликий жаль, ці люди зрадили. Ну що ж, нехай їх розсудять українці», – зазначив він.

Мерзнутимемо?

Безлімітне використання природного газу для централізованого опалення житлового фонду Чернівців призвело до того, що УМГ «Прикарпаттрансгаз» понизив тиск газу на газорозподільній станції «Шубранець», яка забезпечує природним газом усе місто. Газовики попереджають, що це може призвести до непередбачених аварійних ситуацій у місті, повідомляє прес-служба мерії. «Укргазмережі» запропонували. «Чернівцітеплокомуненерго» терміново 13 листопада самостійно відключити від газопостачання усі свої котельні в зв’язку з відсутністю у підприємства ліміту на газ.
Нові ліміти підприємство отримає лише після проплати понад 1,5 млн. грн за вже спожитий у першій декаді листопада газ.

Сесія захистила Салагора

Позачергова сесія облради розглянула ситуацію з ліквідацією Вадул-Сіретської митниці, звільненням її керівника М. Салагора та створенням Чернівецької митниці. Депутати були одностайні в тому, що це економічно недоцільно, бо потребує щонайменше 60 млн грн на спорудження нових приміщень, 5 млн грн – для виплат допомоги на звільнення. А ще значні витрати понесуть суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, які змушені будуть переоформляти договори. Тому депутати вимагають відмінити відповідний наказ голови Держмитслужби.
Сесія звернула увагу на те, що за 64 роки існування Вадул-Сіретської митниці жодному керівнику митних органів, окрім нинішнього, Хорошковського, не спало на думку її ліквідувати. Голова облради І. Шилепницький за дорученням колегії облради направив листа прем’єрці Тимошенко з проханням відновити справедливість.

У майбутнє разом

Третя робоча зустріч представників країн-учасниць і сусідів Центральноєвропейської Ініціативи «Трансрегіональний торгово-технологічний трансфер – виклик третього тисячоліття» відбулася на Буковині за сприяння урядів України та Румунії. Як зазначив Зиновій Бройде, радник голови Чернівецької облдержадміністрації, метою заходу є вироблення рекомендацій для подолання бар’єрів на шляху трансрегіональної взаємодії держав, обміну сучасними технологіями, розширення торгівлі, обміну товарами, капіталом і послугами. А це у свою чергу є основою розвитку інноваційно-інвестиційної політики. Одне слово, об’єднуємось та співпрацюємо на своє благо та на благо сусідів.
Вл. інф.
Довідка «Версій»: Центральноєвропейська Ініціатива – перша регіональна структура, утворена після падіння «залізної завіси» в Європі. Вона об’єднує 18 центрально- і східноєвропейських країн. Зараз членами євроспільноти стала половина країн-учасниць цього об’єднання. ЦЄІ є одним з основних ініціаторів багатьох великих міжнародних проектів, послідовно сприяє розвитку транскордонного співробітництва у прикордонній та міжрегіональній формах.

Мостів не буде, бо грошей катма

11 мостів загальнодержавного значення, пошкоджених літньою стихєю, до кінця нинішнього року не відновлять. Причина – технологічні складнощі та недофінансування. Нині завершене лише їхнє проектування. На відбудову потрібно ще 518 млн грн. Крайова влада проситиме, щоби весь обсяг невиконаних робіт включили до проекту бюджету на 2009 рік.
Як відомо, стихія завдала області збитків більше ніж на 1 млрд. 600 млн. грн. Як повідомив на брифінгу Віктор ПАВЛЮК, заступник голови ОДА, до 3 листопада Чернівецька область отримала 521 млн. грн з субвенції, передбаченої на ліквідацію наслідків стихії. Перший транш надійшов у 50 млн. грн з резервного фонду. Кошти освоєні на 83%. Спочатку субвенція надавалася на відновлення соціальної інфраструктури, але згодом уряд прийняв рішення виплачувати з цих сум компенсації громадянам. Тепер грошей не вистачає і роботи на багатьох об’єктах призупинені. Крайова влада вже давно просить уряд надати 124 млн грн.
Щоби забезпечити жителів Путильського району транспортним сполученням, для них зведуть 2 тимчасові мости.
Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Дороги, шляхопроводи, гроші

інформує облрада

На черговому засіданні Координаційної ради з питань місцевого під головуванням керівника крайового парламенту Івана ШИЛЕПНИЦЬКОГО розглядалися питання забезпечення належного функціонування дорожньої мережі, берегоукріплень та мостових споруд в осінньо-зимовий період, а також завдання органів місцевого самоврядування з підвищення фінансово-бюджетної дисципліни та мінімізації кризових явищ в економіці області.
Зазначалося, що, незважаючи на високі темпи та значні обсяги робіт з відновлення автодорожньої мережі та мостових шляхопроводів, які постраждали внаслідок стихійного лиха, виконання цих завдань потребує системнішого та відповідальнішого підходу з боку посадових осіб відповідних органів державної влади, сільських, селищних і міських голів.
Координаційна рада рекомендувала головам районних рад спільно з податковими та контрольними органами продовжити роботу з виявлення резервів наповнення доходної частини бюджетів, вжити заходів до неухильного забезпечення виконання уточнених планових показників доходної частини бюджетів усіх рівнів на 2008 рік і вдосконалення процедури адміністрування податків.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22 жовтня 2008 року «Про економію бюджетних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів», для мінімізації впливу фінансової кризи на стан виконання місцевих бюджетів керівникам органів представницької влади районів області рекомендовано створити робочі групи для проведення попередньої експертизи місцевих бюджетів, розробити та затвердити заходи з економного і раціонального використання бюджетних коштів.
В роботі Координаційної ради взяли участь і виступили начальник Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури облдержадміністрації Олександр ЛІЄВ та начальник Головного фінансового управління облдержадміністрації Єлизавета ПУШКО – ЦИБУЛЯК.

Проекти на перспективу

інформує облрада

Органи представницької влади Буковини перемагають у Всеукраїнському конкурсі

За підсумками конкурсного відбору Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 12 рад Чернівецької області різних рівнів 2008 року стали лауреатами цього престижного змагання.
Зокрема, в першій категорії, де змагались органи місцевого самоврядування сіл та селищ, перемогли Клішковецька сільська рада Хотинського району, Хрещатицька, Погорілівська, Юрковецька та Горішньошеровецька сільські ради Заставнівського району, Усть-Путильська сільська рада Путильського району і Вороновицька сільська рада Кельменецького району.
Серед переможців третьої категорії, у якій представляли свої програми органи місцевого самоврядування міст, районів, районів в містах з населенням від 50 до 100 тисяч жителів, – проекти Глибоцької, Заставнівської та Хотинської районних рад.
У четвертій категорії, серед міст з населенням понад 100 тисяч мешканців, переміг проект Чернівецької міської ради.

Міністр екології наказує озеленити

Україна, в тому числі і Буковина, належать нібито до так званих зелених територій. Та все ж далеко не все в нас гаразд у цій сфері, особливо ж з благоустроєм. Хотілося б, щоби більше було квітів, кущів і дерев. І щоби альтфатери з їхньою неперевершеною амброзією не стояли під вікнами будинків.
Та чи достатньо – хотіти? Мабуть, треба щось для цього й робити. І випадок слушний саме нагодився. Наш земляк, а нині міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук видав наказ про проведення місячника з озеленення та благоустрою. Місячник має завершитися 27 листопада.
Тож лопати й віники до рук – і нумо прибиратися!
Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *