Буковинці найчастіше скаржаться уповноваженому з прав людини

Омбудсмен Дмитро Лубінець під час перебування у краї з робочим візитом, заявив, що в Чернівецькій області один із найбільших показників звернень до уповноваженого з прав людини Верховної Ради щодо побиття громадян поліцією. Зокрема, до нього надійшло 130 звернень від буковинців. Про це він повідомив присутньому на зустрічі начальнику ГУНП Чернівецької області Віктору Нечитайлу. Омбудсмен також наголосив, що поліція має передавати такі справи на розгляд ДБР, натомість вона сама розслідує скарги на… себе.
Омбудсмена, зокрема, обурило побиття 34 чоловіків, яких затримали на Буковині при спробі незаконно перетнути кордон з Румунією.
“Мене вразила ситуація з побиттям 34 чоловіків правоохоронцями. Також один із підозрюваних скаржився на те, що йому заподіяли тілесні ушкодження. У ДБР передана ця справа. На підставі мого листа відкрили кримінальне провадження щодо правоохоронців. Знаю, що частину людей було доставлено до ТЦК та до прикордонної служби”, – сказав Дмитро Лубінець, наголосивши, що не можна вважати людей винними, доки нема рішення суду.І продовжив: – Коли я побачив відео, то не зрозумів, чому так били цих чоловіків, чим була викликана така жорстокість. Вісім людей звернулися до Нацполіції і зняли побої. Одна людина хотіла порізати вени, бо його так били, що він уже не міг витримати. У всіх вилучили мобільні телефони і документи, які потім зникли. Не можна вважати людей винними, доки нема рішення суду. Презумпцію невинуватості ніхто не відміняв. Я не надавав цьому публічності, але зробив свою справу”, – зазначив Дмитро Лубінець.
Головний поліціянт області пообіцяв у свою чергу особисто доповісти щодо названих 130 звернень. Утім зауважив, що у них в поліції зареєстровано 64 таких звернень по області.
Прокурор Чернівецької області Антон Ковальський доповів про 16 таких випадків, які були внесені до ЄРДР. Та із 16 кримінальних проваджень до суду направили один обвинувальний акт щодо перевищення службових повноважень працівником патрульної поліції під час затримання особи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *