25 жовтня чернівчани вирішать: наступним мером буде Клічук чи Михайлішин?

Напередодні місцевих виборів соціологічна група «Рейтинг» провела опитування серед
мешканців Чернівців стосовно їхніх політичних настроїв.

Заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир МИСІВ

 

Так, у рейтингу кандидатів до міської ради Чернівців лідирує партія «Єдина Альтернатива» з підтримкою 18,9% від тих, хто голосуватиме та визначився із вибором. Далі – партія «Команда Михайлішина», яку готові підтримати 16,7%, «Слуга народу» – з показником 12,2%, «Європейська солідарність» – 9,0%, «Пропозиція» – 9,0%, партія Чернівчан – 4,7%, «За майбутнє» – 4,5%, «Батьківщина» – 4,4%, «Опозиційна платформа – За життя» – 4,0%. Рейтинг інших партій – менше 4%. Не визначилися – близько 17%. Серед кандидатів у мери лідером є Віталій Михайлішин: 28,9% від тих, хто голосуватиме та визначився із вибором. 24,8% готові підтримати Романа Клічука, 17,3% – Олексія Каспрука, 8,6% – Віталія Другановського, 4,0% – Василя Максимюка. Рейтинги інших кандидатів – менше 4%. Не визначились, за кого голосуватимуть, – близько 13% опитаних. 35,0% чернівчан вірять у те, що новим мером Чернівців стане Роман Клічук. 32,4% – вважають, що ним стане Віталій Михайлішин, 17,9% – Олексій Каспрук, 10,0% – Віталій Другановський. У перемогу інших кандидатів вірять менше 1%. Аудиторія дослідження – мешканці Чернівців від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів. Метод опитування: особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,8%. Терміни проведення: 17-19 жовтня 2020 р. Замовник дослідження: PGR Consulting Group LLC За результатами опитування, найбільш ймовірний другий тур виборів, до якого увійдуть лише два кандидати на посаду Чернівецького міського голови. Редакція газети «Версії» поцікавилася у заступника директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомира МИСІВА, які шанси на перемогу у лідируючих партій та їхніх кандидатів у мери міста й до оновленого складу Чернівецької міської ради.

– Пане Любомире, ви у черговий раз оприлюднили дослідження політичних настроїв чернівчан. Якщо проаналізувати дані, то ситуація простежується така: падіння рейтингу «Слуг народу» і зростання рейтингу «Єдиної Альтернативи», новоствореної сили, яка ще донедавна мала нульовий рейтинг. Як прокоментуєте?

– Вбачаю, що падіння рейтингу партії «Слуга народу» зумовлене загальним падінням довіри до неї у країні. По-друге, в Чернівцях існує жорстка конкуренція між місцевими проєктами. Виборці очікують на альтернативні проєкти, які пропонують зміни. Одним з таких є «Єдина Альтернатива», яка вочевидь і перетягнула частину молодих та активних виборців, які раніше підтримували «Слуг Народу».

– Як зіставите рейтинг двох лідируючих партій, згідно з Вашим останнім соціологічним дослідженням? 

–За динамікою зазначених у дослідженні партій, ми бачимо зростання «Єдиної Альтернативи» та партії «Команда Михайлішина». Це пояснюється тим, що Роман Клічук та Віталій Михайлішин вели активну кампанію і ці дві партії забрали все можливе, що мали всі інші місцеві проєкти, які ми досліджували в останньому опитуванні. «Єдина Альтернатива» – нова сила, яка орієнтується на молодий і середній вік, а «Команда Михайлішина» – партія, яку підтримує здебільшого старший виборець. Ці дві партії забрали більшість електорату, що засвідчує їхнє очевидне входження до нового складу Чернівецької міськради.

– Окрім двох зазначених вище партій, якими фракціями доповниться новий склад Чернівецької міськради? Чи можна очікувати на сюрпризи? 

– Згідно з дослідженням, яке ми провели протягом 17-19 жовтня, до міської ради потрапляє 5 партій, серед яких «Єдина Альтернатива» з 18,9%, «Команда Михайлішина» (16,7%), «Слуга народу» (12,2%), «Європейська солідарність» (9,0%), «Пропозиція» (9,0%). Але потенційно можуть зайти у міську раду ще кілька партій. Я відверто не поспішав би загадувати наперед результати місцевих виборів, тому що є 18% виборців, які ще не визначилися. Ми можемо говорити лише про те, що зазначені у дослідженні 5 партій потраплять до нового складу Чернівецької міськради, але інші також зберігають шанси. До прикладу, рейтинги партій «За майбутнє» та «Батьківщина» мають близько 4% голосів виборців. Але зважаючи на активну кампанію цих партій, їхні результати можуть бути вищими. Взагалі, ситуація з виборами в Чернівцях цікава. І за результатами аналогічного дослідження електоральних настроїв виборців, така ж боротьба за посаду міського голови спостерігається у Херсоні. До дня виборів залишається кілька днів, тому інтрига – хто ж буде мером, триматиметься до кінця.

– Електоральні симпатії за тиждень до виборів показують, що пара другого туру вже відома. Аналізуючи результати попередніх ваших досліджень: як так трапилося, що ексмер Олексій Каспрук та Віталій Другановський не мають шансів поборотися за посаду мера?

– Чернівці – одне з небагатьох міст України, де загальна оцінка задоволеності по місту є нижча, ніж у решти. Дані показують, що чернівчани незадоволені ситуацією, яка є наразі, а оскільки Олексій Каспрук був на той момент очільником міста і не виправдав сподівань мешканців, падіння його рейтингу очевидне. Що ж стосується кандидата від «Слуги Народу», то його невихід до другого туру пов’язаний з тим, що довго йшла мова про те, хто представлятиме цю партію в Чернівцях. Загальне падіння рейтингу «Слуг народу» також не дозволяє Віталію Другановському набрати таку кількість голосів виборців, щоби потрапити до другого туру.

– За даними вашого останнього соцдослідження, зокрема, моделювання другого туру, Роман Клічук переміг би будь-кого зі своїх опонентів. Тобто це означає, що новим мером буде Роман Клічук?

– На сьогодні можемо говорити про те, що шанси Романа Клічука стати мером є вищими, ніж у Віталія Михайлішина і це демонструє соціологія. Проте, яким чином розподілиться електорат до другого туру і як пройдуть вибори, ми не можемо спрогнозувати. Це залежить від багатьох чинників. Але очевидним є перетікання голосів до Романа Клічука: він є новим у політичній площині, а на це є запит у виборців.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *