Життя на швейцарських полонинах

у Чернівцях виходить перша книга ґраубюнденської трилогії Арно Каменіша

Найближчими днями у «Видавництві 21» побачить світ роман сучасного швейцарського письменника Арно Каменіша «Сец Нер». Це перша книга трилогії, яку, крім «Сец Нер», складають «Позаду вокзалу» та «Усе допито», які вийдуть упродовж червня. Над перекладом працювала Люба-Параскевія Стринадюк. Видання підтримане швейцарською культурною фундацієюї «Pro Helvetia».

Роман розповідає про життя біля підніжжя гори Сец Нер. Це короткі оповідки про світ ватагів, бовгарів, пастухів. Про їхні полонинські обов’язки та чіткий розподіл праці. Та про найбільший полонинський скарб – будз. Таке собі полонинське одкровення увиразнене телеграфічним стилем автора. Каменіш – неперевершений майстер деталі: він будує подію дуже економно, педантично, мінімалістськи. Йому вдається, ніби нічого не сказавши, втрапити в «яблучко», у свідомість, у серце.

Люба-Параскевія Стринадюк над перекладом трилогії працювала півтора року. Художниця Анна Стьопіна, яка розробила дизайн українського видання трилогії, тонко відчула стиль і смисл творів Арно Каменіша.

Сподіваємося, «Сец Нер» та інші книги трилогії Арно Каменіша прийдуться до душі українським читачам, адже розказані ним історії позачасові, універсальні, вічні, як і гори, в яких відбуваються події, і серед цього всього – людина з її споконвічними клопотами і переживаннями, народженнями і минаннями.

Інга КЕЙВАН, PR-менеджерка «Видавництва 21»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *