Жодна зірка не сходить зі свого шляху. Хіба що завітає на сцену Чернівецького облдрамтеатру

 

Вже на цих вихідних Чернівецький академічний обласний музично-драматичний театр покаже нам останню прем’єру сезону.

Цього разу режисерка Людмила Скрипка обрала для постановки п’єсу, вже можна казати, класика румунської драматургії Михаїла Себастьяна «Зірка без імені» в сучасному перекладі українською Сергія Лучканина. До речі, нинішній перекладач зазначив, що румунською назва п’єси звучить  саме «Зірка без імені» – на відміну від звичного «Безіменна зірка» за аналогією з відомою російською назвою. Сказати, що драматургічний матеріал відомий, – замало. Навіть у Чернівцях п’єса побувала і в репертуарі Облмуздрамтеатру, і в репертуарі театру «Голос». Але Людмила Скрипка не була б сама собою, коли б не приготувала у відомому – потаємну родзинку.

Команда постановників румунської п’єси склалася інтернаціональною: до українок – режисерки Людмили Скрипки та художниці Наталії Руденко-Краєвської – долучилася ще й болгарка Яніца Шопова, хореограф.

Сюжет п’єси, як і належить класиці, – на всі часи. Кохання й розрахунок, блискучі столичні жителі і звичайні провінціали, випадок і сталий порядок, пошуки й звичка, сподівання й безнадійність… Усе це об’єнується в різних комбінаціях – як у калейдоскопі. Відтак, кожний глядач віднайде для себе те, що його зачепить, свою зірку, яка веде життям і ніколи не сходить зі свого шляху. Знайде невідоме у відомому…

Тож зустрінемося на прем’єрі!

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *